Kaksi kukkafocacciaa juhannuspöytään- gluteeniton ja vehnästä leivottu

Gluteeniton sekä vehnästä leivottu kukkafocaccia – ihanat leipoa ja ihanat syödä!

Gluteeniton versio menossa uuniin. Koristeina ja mausteina on lipstikkaa, belliksiä, paprikaa ja oliiveja.

Instagramissa ja Pinterestissä kukkivat nyt focacciat. Italialainen, oliiviöljyllä, suolalla ja rosmariniilla maustettu litteä leipä on ihanaa herkkua sellaisenaan, alkupalana salaatin seurana tai hyvällä juustolla tai ilmakuivatulla kinkulla täytettynä. Sitä voi dipata öljyyn ja suolaan viiniä maistellessa tai pääruokaa odotellessa ja se on ihana pienen tai suuren buffetpöydän herkku.

Tämä on leivottu tavallisista vehnäjauhoista ja koristeena on villiparsaa oliiveja ja paprikaa. Hento ja herkkä kuviointi.

Nyt Focaccian pinnalle taiteillaan vihanneksista ja yrteistä kukkakimppuja. Minäkin halusin kokeilla kukkafocacciaa, kun meillä oli taannoin pienet juhlat. Osa vieraista ei voi syödä gluteenia, joten tein kaksi versiota, joista toinen oli gluteeniton ja toinen tavallinen, vehnästä leivottu focaccia. Ihania olivat molemmat ja oli vaikeaa mennä sanomaan, kumpi oli parempaa. Gluteeniton versio oli oikeasti aivan loistava, kuohkea herkku.

Viipale gluteenitonta focacciaa. Pienet ruskeat pilkut ovat siementen kuoria, jotka oivat mukana psylliumvalmisteessa.

Käytin siinä Agata Bakeryn A1 gluteenitonta jauhoseosta, psylliumia ja maissijauhoja. Tavallisen focaccian tein ihan tavallisista vehnäjauhoista.

En koristellut leipien pintoja ihan täyteen, koska kyseessä on kuitenkin leipä, ja arvostan sitä, että leivonnaisia on helppoa syödä ja leikata. Kovin runsas koristelu myös estää leivän kypsymisen.

Leivoin myös mökillä Saarenmaalla gluteenittoman version. Agatan jauhot otin mukaan kotoa, mutta psyllium unohtui pöydälle. Saarenmaalta saa kaupoista ihan mitä vaan, joten en uskonut, että se on ongelma, mutta toisin kävi. Psylliumi oli loppu kaikkialta. Löysin yhden lisäravinteen, jossa oli 80% psylliumia ja 20% jänönratamon kuivattujen siementen kuoria. Se toimi aivan täydellisesti.

Agata Bakeryn gluteeniton jauhoseos matkasi mukaan Saarenmaalle.
Focacciataikinaa ei vaivata, se ainoastaan sekoitetaan oli sitten kyseessä gluteeniton tai tavallinen versio.
Hyvä ja laadukas oliiviöljy on tärkeä maun antaja ja sitä käytetään reippaasti lorotellen. Lipstikka osoittautui verrattomaksi koristeeksi – loistava maku!
melkein kaikki koristeet. Lisänä oli vielä belliksiä eli kaunokaisia pihalta. Mutta ei ne valmiissa leivässä juuri näkyneet. Niin pieniksi käpristyivät.

Meillä kasvaa Saarenmaan mökin pihalla  lipstikka ja käytin koristelussa sen lehtiä. Ne paistuivat uunissa rapeiksi ja maistuivat leivällä taivaallisilta! Lämmin suositus. Jos olet tehnyt lipstikkasuolaa, se maistuu varmasti myös focaccian pinnalla ihanalta.

Tässä koristeena on villiparsaa, rosmariinia, paprikaa ja miniluumutomaatteja. Kypsä gluteeniton leipä on vaalea, mutta maku on huiman hyvä!

Gluteeniton focaccia

5 dl lämmintä vettä

1 rkl psylliumia

1 pussi kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa

5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Agata Bakeryn A1 jauhoseosta)

1 dl maissijauhoja

1,5 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä taikinaan

½ dl oliiviöljyä vuokaan

Pinnalle

Koristeita maun ja mielikuvituksen mukaan. Esimerkiksi paprikarenkaita, minitomaatin puolikkaita oliiveja, sipulinvarsia, lehtipersiljaa…

Sekoita kuivahiiva ja psyllium 42 asteiseen veteen (selvästi kättä lämpimämpään) ja anna psylliumin turvota 10 minuuttia. Lisää joukkoon kummatkin jauhot, suola ja 2 rkl oliiviöljyä ja sekoita tasaiseksi.

Laita uunivuoan (n. 20 x 30 cm) pohjalle reilusti öljyä ja levitä taikina tasaiseksi vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.

Töki sormella leipään koloja ja laita vielä oliiviöljyä leivän pinnalle.  Koristele leipä haluamallasi tavalla ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 225°C uunissa n. 20 minuuttia kunnes leipä on kypsä. Gluteenittoman leivän pinta jää vaaleaksi.

Valmis leipä! Leipä tarttuu hiukan vuokaan kiinni, mutta notkealla paistinlastalla se irtoaa kauniisti.

Vehnäjauhoista leivottu focaccia

4 dl lämmintä vettä

1 pussi kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa

1 tl sokeria tai hunajaa

1,5 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja

3 rkl oliiviöljyä

pinnalle

½ dl oliiviöljyä

sormisuolaa

koristeita maun ja mielikuvituksen mukaan. Esimerkiksi lipstikkaa, paprikarenkaita, minitomaatin puolikkaita oliiveja, sipulinvarsia, lehtipersiljaa…

Liuota kuivahiiva ja sokeri tai hunaja 42 asteiseen veteen. Sekoita nesteeseen puolet jauhoista ja sitten suola ja loput jauhot ja öljy. Älä vaivaa taikinaa, pelkkä sekoitus niin, että taikina on tasainen riittää. Siirrä taikina liinalla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin tunniksi.

Taputtele sitten taikina lempeästi leivinpaperin päälle uunipelille ja anna sen nousta vielä 10-15 minuuttia. Leipä ei täytä koko peltiä, mutta se pysyy nätisti muodossaan.

Painele leivän pinnalle kuoppia ja voitele pinta oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Koristele haluamallasi tavalla ja paista 225°C uunissa noin 20 minuuttia.

Terveiset Hannan keittiöstä!

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *