Kesän valloittavin raparperikakku – mehevä ja helppo tehdä

Elien Instalivessä leivoin mehevän raparperikakun, joka sopii yhtä hyvin arkiseen kesäiseen kahvipöytään, kuin kesän juhliinkin. Kakun juju on kahteen kerrokseen upotetut raparperinpalat jotka mehevöittävät kakun ja mausteet – kardemumma, appelsiininkuori, vanilja ja karvasmanteliöljy Kaikki eivät pidä karvasmantelin mausta, joten sen voi jättää poiskin, mutta ne jotka pitävät sen hienostuneesta vivahteesta lisäävät sitä muutaman tipan taikinaan korostamaan mantelin makua.

Tämä kakku on yhtä helppo leipoa, kuin tavallinen raparperipiirakka, mutta päihittää peruspiiraat herkullisella mehevyydellään helposti.

Vaniljakastiketta se ei varsinaisesti kaipaa, mutta eipä ole kakkua, jota aito vaniljakastike ei jalostaisi. Jos haluat pökerryttävän soosin, keitä se itse vaniljatangosta, kermasta, sokerista ja keltuaisista Mysi Lahtisen ohjeella.

Raparperi-mantelikakku

180° 50-60 min vuoka 22-25 cm

Kuvan kakku on paistettu 22 cm vuoassa

2,5 dl + 1 rkl hienoa sokeria
100 g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
2,5 dl kreikkalaista jugurttia
1 rkl appelsiinin raastettua kuorta
1 tl vaniljauutetta tai muuta käyttämääsi vaniljaa

¼ tl karvasmanteliöljyä

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl leivinsoodaa
1 tl kardemummaa

350-400 g raparperin paloja
1 dl mantelilastuja

Tomusokeria koristeluun

Laita irtopohjaiseen kakkuvuokaan leivinpaperi pohjalle ja reunoille.

Pilko raparperit parin sentin paloiksi ja jos varret ovat kovin paksuja, halkaise ne.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää sitten joukkoon jugurtti, appelsiinin raastettu kuori ja vanilja, jos käytät nestemäistä vaniljaa sekä karvasmanteliöljy.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään yhteen kuivat aineet. Vehnäjauho, mantelijauho, leivinjauhe, sooda, kardemumma, ja vaniljasokeri, jos käytät sitä. Sekoita seos vähitellen voivaahtoon, noin kolmessa – neljässä erässä. Älä vatkaa, vaan sekoita rauhallisesti.

Laita puolet taikinasta vuoan pohjalle ja ripottele sen päälle puolet raparperin paloista. Lisää sitten loput taikinasta ja lisää sen jälkeen loput raparperit. Ripottele vielä kakun päälle mantelilastut ja 1 rkl hienoa sokeria.
Paista kakkua noin 50-60 min uunin alimmalla tasolla. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 10 min ja siirra se sitten ritilälle jäähtymään. Koristele täysin jäähtynyt kakku tomusokerilla.

Mysi Lahtisen vaniljakastike

Tämä vaniljakastike on vaniljakastikkeiden aatelia. Vasta kun tällaista on maistanut, tietää millaista vaniljakastikkeen tulee oikeasti olla!

4 dl kermaa

1 vaniljatanko

3 munankeltuaista

2 rkl hienoa sokeria

1 dl vispikermaa

kaada kerma paksupohjaiseen teräskattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman sekaan ja lisää sinne myös vaniljatangon kuoret. Keitä kermaa hiljalleen noin kymmenen minuuttia. Ota kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi tilavassa kulhossa ja vatkaa sitten joukkoon vähän jäähtynyt, keitetty, vaniljainen kerma, josta on poistettu vaniljatangon kuoret.

Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna seos koko ajan vatkaten, kunnes kastike sakenee. Älä anna seoksen kiehua!

Nosta sitten kattila liedeltä ja vatkaa kunnes kastike on kylmää. Homma nopeutuu, jos laitat kattilan kylmään veteen.

Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita se aivan kylmään kastikkeeseen. Tarjoa kastike kylmänä.

Maistuvia kahvi- ja teehetkiä!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *