Kiinnostaako isorokko? Vai saisiko olla hinkuyskä?

Nuorin tyttäremme oli reilun kuukauden ikäinen, kun lähdimme kesämatkalle Maarianhaminaan. Reissu tehtiin Ruotsin laivalla ja mukana olivat myös vanhemmat tyttäret joista toinen oli kuusivuotias ja toinen kymmenen.

Laivamatka oli hauska. Vanehmmat tytöt pyörivät pallomeressä ja pienokainen oli vaunissa ja sylissä, syötiin hyvin ja nautittiin. Perillä oltiin viikko ja sitten samanlainen laivareissu takaisin kotiin.

Pienin tytär sai hirvittävän yskän. Menimme lääkärille, joka kaikeksi onneksi sattui olemaan ns. vanha konkari ja jostain syystä, mitä en enää muista, tuli epäilleeksi hinkuyskää. Tehtiin testit ja sitähän se oli. Jouduimme (pääsimme!) silloisen Auroran sairaalan eristysosastolle hyvään hoitoon ja pikkuinen babymme oli jatkuvan valvonnan alaisena. Kuoleman vaara oli olemassa.

Myös vanhemmat sisarukset sairastuivat hinkuyskään. He yskivät puoli vuotta, jouluun saakka, ennenkuin sairaus talttui kokonaan.

Tyttöjen sairastumiseen oli syynä silloin Ruotsissa vallinnut rokotevastaisuus. Oli suurta muotia olla rokotamatta lapsiaan. ”Rokotteista tuli sairaaksi ja niistä oli vaaraa” julistettiin. En tiedä mikä tilanne Ruotsissa on nyt mutta Hesarin uutisen mukaan Suomessa ja varsinkin Pietarsaaressa ollaan varsin rokotekielteisiä, eli vapaamatkustajia. Lapset eivät sairastu, koska muut rokottavat omansa. Ainakin niin kauan kunnes rokottamattomia on tarpeeksi. Sen jälkeen alkavat sairaudet, joista ollaan päästy, jälleen jyllätä. Ja voin ihan varmuudella sanoa, että hopeavettä nauttimalla eivät tuberkuloosit ja isorokot parane. Esimerkiksi sikotautiin sairastuminen aikusena on hirvittävä sairastaa ja  se voi aiheuttaa miehille lapsettomuutta. Sikotautiin liittyvä aivokalvotulehdus ja kivestulehdus ovat molemmat hävinneet rokotusten myötä.

Miten minun lapseni sitten saattoivat saada tartunnan? Koska pienin ei ollut vielä ehtinyt saada hinkuyskärokotetta, joka annettiin ainakin tuolloin 6kk:n iässä. En ymmärtänyt, kuinka hölmöä oli viedä häntä laivalle. Vanhemmat tyttäret olivat saaneet rokotteen, mutta sen voima riittää vain joitain vuosia ja se oli hiipunut. Vanhempana sairaus ei enää ole perusterveelle ihmiselle fataali.

Pieni vauva voi kuolla hinkuyskään. Sen sairastaminen on raskasta. Voin huonosti, kun luen juttuja, joissa joku, joka ei ole opiskellut lääketiedettä sen enempää kuin valelääkäri (ellei jopa vähemmän) kertoo, ettei lapsia kannata rokottaa. Kannattaapas! Keskimmäinen lapseni sai kaikki mahdolliset kuumeet ja kivut rokotuksista eikä se ilahduttanut. Ne menivät nopeasti ohi. Hinkuyskä kesti puoli vuotta kolmella lapsella ja yhdelle se olisi voinut olla kohtalokas.

En ihan oikeasti ymmärrä näitä salaliittoteorioita, joissa kaikenlaiset ajatukset lääketehtaiden suhmuroinnista jylläävät. Onko ihmisillä liikaa aikaa ja liian vähän ajanvietettä, jotta ehtivät niitä kehitellä? Ilman lääkkeitä ja lääkäreitä puolet minunkin suvustani olisi jo vainajia. Eläköön elämä ja terveys ja jippii koulutus, tiede ja tutkimus.

Kannattaa muistaa rokotukset myös aikuisena. Kun pissa on pöksyssä on myöhäistä vikistä. Parempi ehkäistä ennalta, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Hanna

Kommentit (184)
 1. Kiinnostaako isorokko? Vai saisiko olla hinkuyskä? | Suomi Tykkää
  18.7.2016, 10:04

  […] Nuorin tyttäremme oli reilun kuukauden ikäinen, kun lähdimme kesämatkalle Maarianhaminaan. Reissu tehtiin Ruotsin laivalla ja mukana olivat myös vanhemmat tyttäret joista toinen oli kuusivuotias ja… …read more […]

 2. Et ilmeisesti ole tietoinen siitä, että hinkuyskärokote oli Ruotsin rokotusohjelmasta pois 1970-luvun lopusta lähtien useita vuosia, koska kyseinen rokote aiheutti vakavia haittoja ja sen huomattiin olevan tehoton. Oletan että lapsesi ovat juuri sitä ikäluokkaa, jolloin Ruotsissa kyseinen rokote ei kuulunut rokotusohjelmaan. Rokotetut myös levittivät (levittävät edelleen) kyseistä pöpöä ympärilleen ja rokote on monien asiantuntijoidenkin mukaan yksi tehottomista. Melkein yhtä tehoton kuin vesirokkorokote, joka sekin on aiheuttanut tartuntoja niin rokotetuissa kuin rokottamattomissa. Kuten usein käy rokotteissa,joissa käytetään heikennettyä taudinaiheuttajaa. Juuri rokotettu kun voi tartuttaa heikon immuniteetin omaaviin taudin, jos rokotteessa on käytetty heikennettyä virusta. Tämä asia ilmenee ihan rokotteiden tuoteselosteissakin.

  1. En tiedä millä pätevyydellä esität rokotteiden vastaisia väitteitäsi, mutta totuus on, että mitä kattavampi rokotusohjelma (vanhemmat hoi!), sitä turvallisempi ympäristö lapsilla on ja epidemiat eivät pääse leviämään. Ilmeisesti et itse anna rokottaa lapsiasi, ja juuri tällaisten asenteiden takia pieniä lapsia sairastuu, surullista kyllä jopa kuoleekin.

  2. En edes jaksa tarttua Jennyn kommentin kaikkiin asiavirheisiin mutta vesirokkorokote on todella tehokas (kattavuus n 85% ja vaikka rokotettu saisikin vesirokon, se tulee lievempänä). Mikään rokote ei ole täysin 100% varma, koska kaikki eivät fysiologisista syistä muodosta vasta-aineita rokotteen seurauksena (esim. B hepatiitin kanssa käy joskus näin, siksi vasta-aineet tulisi tutkia muutamia vuosia rokotuksen jälkeen). On myös ymmärrettävä, ettei mikään rokote, tai lääke, tai mikään muukaan asia maailmassa ei ole 100% turvallinen. Aina löytyy yksittäistapauksia jotka reagoivat negatiivisesti rokottamiseen. Mutta jos miljoonia rokotetaan, heistä tuhat välttää taudin johon olisivat pahimmillaan kuolleet ja yksi kuolee esimerkiksi rokotteen aiheuttaman allergisen reaktion seurauksena, niin miettikääpä että kannattaako rokote hylätä sen yhden tapauksen takia? (Luvut tähän esimerkkiin keksittyjä). Samalla periaatteella kannattaa jättää lapsensa kuolemaan koiranpureman aiheuttamaan sepsikseen koska antibiooteistakin voi joku kuolla ja on kuollutkin.

   Rokotusohjelmaan kuuluvat ja sen ulkopuolella olevat, hyvin tutkitut rokotteet ovat turvallisia, eivät 100% mutta tosiaan, mikään lääkekään ei ole. Turvallisuus on kuitenkin hyvin lähellä 100 prosenttia. Sitä faktaa eivät hörhöt saa epätodeksi vaikka kuinka yrittävät.

   Rokotusohjelman ulkopuoliset, nopeasti markkinoille tuupatut rokotteet joita ei ole ehditty tutkia ovatkin sitten eri asia (sikainfluenssa esimerkkinä).

   Toimiihan se luonnonvalintana kyllä kun tyhmien ihmisten jälkeläisiä niittävät taudit jotka voisi tehokkaasti välttää rokottamalla.

   1. Propagandaan kyllästynyt
    19.7.2016, 19:05

    Mielenkiintoista lukea, miten ihmiset ennemmin myrkyttävät lapsensa taudinaiheuttajilla ja viruksilla, kuin antaisivat sen elimistön kehittyä rauhassa. Enkä myöskään ymmärrä tätä rokotteiden tuputtamista. Nykymaailmassa kun ollaan, niin en ihmettelisi sekuntiakaan, vaikka rokotteissa olisi jotain aivan muuta, kuin niissä sanotaan olevan. Elintarvikkeissakaan ei tarvitse mainita geenimanipuloinnista, tietenkään, kun se on huonoksi bisnekselle. Rokotteilla ihmiset sairaiksi, sairaat ihmiset sairaaloihin rahaimuun ja ne, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa hoitoihin, velkaantuvat tai kuolevat pois. TÄMÄ, jos mikä on loistava tapa karsia ylikansoittuneesta maasta ”löysät pois”.

    1. Kun ihmiselle ei kehity mitään vasteita näitä tauteja vastaan automaagisesti. Samalla tavalla sairastuttuasi syöpään, voit varmaan odottaa elimistösi itse hoitavan itsensä kuntoon ilman lääketiedettä.

     Ihan fine, mutta olisiko mahdollista, että keskiaikaa haikailevat voisivat eristää itsensä jonnekin saarelle leikkimään mennyttä aikaa keskenään? Voitte jättää vaikka viemäröinninkin pois. Kyllähän siinä vastustuskyky nousee kohisten, kun ei häiritä bakteerikantoja.

     Ja tuo ”naapurista kuuluu ydinaseen latausääni” -foliohattuteoriasi… Morjesta vaan.

    2. Terveydenhoitaja
     21.7.2016, 11:19

     Rokotteita tarvitaan, koska ne suojaavat vakavilta mikrobeista ja taudeilta, miksi ihmiset haluaisivat mieluummin niitä kuin rokotteita?

    3. Voisitko esittää jotain mielipiteidesi tueksi?

   2. Propagandaan kyllästynyt
    19.7.2016, 19:09

    Mielenkiintoista lukea, miten ihmiset ennemmin myrkyttävät lapsensa taudinaiheuttajilla ja viruksilla, kuin antaisivat sen elimistön kehittyä rauhassa. Enkä myöskään ymmärrä tätä rokotteiden tuputtamista. Nykymaailmassa kun ollaan, niin en ihmettelisi sekuntiakaan, vaikka rokotteissa olisi jotain aivan muuta, kuin niissä sanotaan olevan. Elintarvikkeissakaan ei tarvitse mainita geenimanipuloinnista, tietenkään, kun se on huonoksi bisnekselle. Rokotteilla ihmiset sairaiksi, sairaat ihmiset sairaaloihin rahaimuun ja ne, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa hoitoihin, velkaantuvat tai kuolevat pois. TÄMÄ, jos mikä on loistava tapa karsia ylikansoittuneesta maasta ”löysät pois”.

    Sitten vielä tämä:
    ”Toimiihan se luonnonvalintana kyllä kun tyhmien ihmisten jälkeläisiä niittävät taudit jotka voisi tehokkaasti välttää rokottamalla.”

    Mitäs, jos yritetäänkin ajatella niin päin, että rokotteet ylipäätään ovat se syy miksi nämä taudit riehuvat keskuudessamme? Ja onko se LUONNONvalintaa, kun voi saada vakavia sairauksia näiltä nimenomaisilta, rokotetuilta ihmisiltä? Ja tässä tuleekin kysymys, että mitäs jos annetaankin LUONNON tehdä ne valinnat, eikä meidän? Miksi yrittää hallita ja manipuloida elämää? Emme me ole mitään helvetin jumalia, vaan onnettomia pieniä muurahaisia jonkun Maapallo-nimisen pallon päällä…

    HERÄÄ PAHVI.

    1. Pahvit hereille joo! Kaikki rokotteet vaan pois! Sitten nauttimaan ja odottelemaan tuberkuloosia (esiintyy Suomessa), rokkoja, hinkuyskää, kuhkokuume monelle viimeinen niitti. Isorokko takaisin ja rutto! Jee! Kivoja on taudit. Katelkaan ketä elossa. Lääkkeethän voi vaikka polttaa. Eihän niillä ole MITÄÄN hyvää saanut aikaan. Voi urpojen urpot!!!! Hypätkää vaan siihen kyytiin, mutta kiertäkää minut k a u k a a!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *