Hanna Sumari
Hanna Sumari

Lellityt aikuiset!

Päivän kaktus.

Mult meni hermot – sairasta lomalla ja saat uuden loman!

Jos sairastut lomalla, saat pitää lomasi joskus toiste. En tajua. Ihmeellisiä ovat nämä aikuisia hellivät asetukset. Vähän kuin avutonta lasten kasvatusta. Kerran vein tyttäreni luokkatoverin synttäreille ja kun tämän äiti avasi oven hän kertoi saaneensa lapsen kuumeen laskemaan lääkkeellä. Siis oli aivan ok viettää synttäreitä jossa iso joukko kavereita saattaa saada tartunnan ja rasittaa sairasta lasta synttärijuhlilla. Miksi? Koska olisi liian suuri pettymys siirtää juhlat sairauden takia. Pumpulissa kasvaneista lapsista tulee pumpulissa eläviä aikuisia.

IMG_3528

Jos sairastuu lomalla, se on elämää. Sellaista sattuu. Loman luonne muuttuu. Se on harmi. Miksi se muuttuu työnantajan harmiksi? Oho hupsista – minun lomastani ei tulekaan täydellistä. Buuuuu haluan paremman loman. No toki sen saat! Ja lomaltapaluurahat vielä siihen päälle. En ymmärrä.

Toisaalta kun on ollut vuodesta -85 yksitysiyrittäjä, niin mitäpä sitä ymmärtäisi lomista, sairauslomista tai siitä että joku muu tekisi mun työt jos olen sairas…

Hyvää lomaa vaan kaikille – toivottavasti pysytään kaikki terveinä!

Pus

Hanna

Kommentit (24)

 1. Irmeli

  Tämä kirjoitus teki minusta tämän blogin entisen lukijan. Olen itse monisairas mutta silti tunnollinen ja luotettava työntekijä. Se , että kirjoittaja katsoo oikeudekseen arvostella muiden työntekoa sairaana kertoo paljon kirjoittajasta itsestään.Jos palkallinen loma, lomaraha tai sairausloma-ajan palkka houkuttelee niin kannattaa hakeutua jonkun muun palvelukseen. Myös yksityisyrittäjyys on oma valinta.

 2. Nina

  KIITOS Hanna!
  Ensinnäkin Heidi – jos olet – kuten väität – työterveyslääkäri – varhaisen puuttumisen mallin kautta pitäisi työpaikalla puuttua tuollaiseeen loppuunpalamiseen – jos ihminen on noin loppu, ei hänen paikkansa ole töissä eikä lomalla – vaan sairaslomalla. Sinun velvollisuutesi on puuttua asiaan – kuten hyvin tiedät JOS olet lääkäri. Ja sen jälkeen olisi syytä miettiä se työntekijän työpaikka uudelleen.

  Olen aivan varma, ettei Hanna kirjoituksessaan tarkoittanut vaikeasti sairaita, onnetomuudessa olleita, hätäleikkauksiin joutuneita yms. – vaan niitä, jotka jokaisen nuhan tai haavan jälkeen hakevat sitä saikkaria ”koska mulla on oikeus”. Jos sormeen tulee pintaviilto, yksi laittaa siihen laastarin ja toinen hakee kolme päivää saikkua, kun sattuu olemaan hyvä syy jäädä pois töistä. Tämä on tosiasia tänä päivänä – ja se on kestämätöntä. Samalla kun osa raahautuu duuniin vaikka ”pää kainalossa” niin toiset saikuttaa surutta, kun on jotain kivampaa tekemistä. Ja sitä tämä meidän yhteiskuntamme ei kestä.

  Olen itse työllistänyt parhaimmillani / pahimmillani 32 henkilöä – nyt olemme vetäneet sen 16 henkeen – jätämme tyynesti kauppaa ottamatta sisään ,koska emme vaan jaksa enää.
  Meillä hyvin harvoin tehdään ylitöitä – ja ne kaksi, jotka saavat / joutuvat niitä tekemään, pitävät ylityönsä pois sesongin ulkopuolella. Tämän jengin kanssa on kiva tehdä töitä – mutta ikinä enää en palkkaa lisää. Kun joku vaihtaa duunia / eläköityy, supistamme taas toimintaamme. Ja tiedättekö – emme ole ainoa yritys, joka näin tekee. Suomesta häviää vuosittain tuhansia työpaikkoja, kun yrittäjät ovat kuoleman kyllästyneitä näihin maksuautomaatteihin, kuten tämä loman siirtäminen. Ongelma ei ole normaalit, tunnolliset työntekijät – vaan ne systeemin väärinkäyttäjät.

  Ja siihen huutoon, ettei ole pakko olla yrittäjä – ei muuten olekaan! Surullista vaan on se, että Suomesta loppuu kohta duunipaikat tällä menolla – suuryritykset siirävät toimintojaan ulkomaille ja vähentävät porukkaa täällä – pienet kutistuvat toimintaansa, kun byroslavia pikkuhiljaa tappaa sen yrittämisen innon. Meillä yritys täyttää ensi vuonna 60v. – seuraavaa kymmenlukua emme edes tavoittele – sitä ennen on pillit laitettu pussiin.

  Tiesittekö muuten, että Suomessa yli 90% yrityksistä on pk-sektorilla? Ja tiesittekö, että aika monessa yrittäjä(t) joko aikovat lopettaa, tai supistaa toimintaansa? Minua surettaa, mihin lapseni sukupolvi työllistyy? Se voi tulla osalle ihmisä yllätyksenä, mutta Suomi todella tarvitsee yrittäjiä – muuten meillä ei kohta ole enää sitä konetta, joka meille kaikille yhteiskuntaan sitä rahaa tekee. Se raha kun ei tipu taivaasta, vaan jonkun se pitää ansaita. Mitä hankalammaksi sen ansaitsemisen yritykselle tekee, sitä vähemmän halua yrittämiseen on. ”Pakkoyrittäjyys” – nykyään paljon käytetty termi. Välillä naurattaa, kun pahimmat valittajat kiljuvat, etteivät pakkoyrittäjiksi ala – jos se yrittäjyys on niin kadehdittavaa – miksi se koetaan pakkona? No, meni vähän off topic. Hyvää kesää kaikille – ja Hanna, jatka aloittamallasi tiellä – blogiasi on kiva lukea. Ja Fustraamalla minäkin nuppini nollaan 🙂

 3. yrittäjän vaimo

  Samaa mieltä kun Hanna ihan pöhkön touhua. Jos esim. yksityisyrittäjällä on yksi työntekijä joka sattuu olemaan sitten tämmöinen ”töitäpakoleva” niin tässä käy hyvin helposti näin että kesäkuussa kun loma alkaa työntekijä ”sairastuu”…sairastaa 2-3 viikkoa ja sitten sen päälle aloittaa loman jonka aikana ”sairastuu” uudelleen ja taas loma siirtyy ja sitten tullaankin töihin jo vasta syyskuussa. Työnantaja maksaa kokokesän ajan kesä-elokuu palkkaa ym. kuluja ja vastaavasti ko työntekijä ei tuota firmalle tuona-aikana yhtään mitään. Rahaakin firmaan pitäisi tulla kun menot vaan kasvaa. Tämä tietää sitä, että yrittäjän on paiskittava vielä pidempää päivää jossa raha riittäisi työntekijän palkkoihin jne….sitten kun yrittäjä pitää sen muutaman päivän vapaata niin on niin rättiväsynyt ettei pysty muutakun makaamaan paikoilaan kun tzombi. Eli ketä tässä hyysätään muutakun työntekijöitä! Eihän vuodessa muutenkaan saa sairastaa kun tietyn määrän ennekun siirtyy sairaspäivärahalle joten miksi kesälomat olisi jotenkin poikkeus. Muissa maissa lomaoikeudet on paljon suppeammat kun meillä jon suut suppuun ja napina seis + tämä typerä oikeus on poistettava koska se kuormittaa pienyrittäjiä aika karmaisevalla tavalla.

 4. Mika

  Kehoitan kaikkia siirtymään yrittäjiksi ja tarjoamaan työntekijöilleen kaikki hyvät edut. Yrittäminen on niin helppoa. Ei tarvitse, kuin laittaa ilmoitus keltaisille sivuille ja laittaa hyvät työntekijät hommiin. Itse voi vaikka käydä hakemassa Laakkoselta uuden auton ja viettää kesälomaa Hangossa. Jos joku sattuu sairastumaan, voi soittaa Eila Kaislalle ja pyytää tuuraajan. Väitän, että valittavat yrittäjät ovat varmaan osaamattomia järjestelemään asioitaan. Kun on kaiket päivät aikaa miettiä on helppo organisoida hommat kuntoon. Olis aika keskittyä oleelliseen ja lopettaa ruikuttaminen.

 5. anneli

  Jos ei ole vara pitää palkollisia niin sit ei ole, ei nurista. Ilmaista työtä on vain vapaaehtois toiminnassa.
  Kaikkiem pitää elää, mielellään tulla sillä työpalkalla toimeen ilman avustuksia.
  Sairastua voi myös työolosuhteiden vuoksi. Ei sitä sairausloman palkkaa tarvitse kauaa maksaa, lue ehdoista lisää että tiedät mistä nuriset.
  sitten on nämä turhaan sairastelevat luku erikseen. Sellaisille pitää pitää puhuttelu aina saikun päätteeksi.
  tiedoksi että yleensä, siis todellakin yleensä ihminen sairastaa tosi harvoin. Ei moneen kymmeneen vuoteen, minä ainakaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.