Hanna Sumari
Hanna Sumari

Näillä herkuilla eroon korkeasta kolesterolista

Kaupallinen yhteistyö: Kaurasydän/Vaasan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soitin äidille. Hän oli kummallinen. Puhui oudosti ja outoja asioita. Pyysin häntä luettelemaan lastensa nimet. Yksi jäi uupumaan. Hyppäsin saman tien autoon ja ajoin äidin luokse. Soitin 112 ja äiti vietiin sairaalaan. Aivoinfarkti.

Toipuminen kesti pitkään, eikä siitä tietenkään puuttunut draamaa eikä komiikkaa. Sairaalasängyssä maatessaan hän mm. ihasteli ihanaa ikkunasta näkyvää maisemaa, siltoineen ja upeine istutuksineen. Avasin säleverhot ja ikkunasta näkyi rakennustyömaa…Olin kuolla nauruun. Meidän perheessä on aina ollut aika reipas suhtautuminen asioihin. Oikeasti se oli kuitenkin pelottavaa ja olin sairas huolesta. Kuinka hän pärjäisi pian yksin kotonaan? Toipuuko hän oikeasti? Menettikö hän muistinsa?

Äiti selvisi ja parani kokonaan. Tästä on jo muutamia vuosia aikaa eikä kohtauksia ole tullut enempää. Äiti täyttää huhtikuussa 90 vuotta.

Sydän- ja aivoinfarkti ovat vaarana, jos veren kolesteroliarvot ovat korkealla. Ja yli 50%:lla suomalaisista ne ovat liian korkeat. Normaaliarvo on kolmen tuntumassa suositusarvo on alle viisi.

Korkea kolesteroli on siitä jännä juttu, ettei sitä tunne, se ei anna mitään merkkejä olemassaolostaan. Laihalla sporttisella ihmisellä esimerkiksi voi olla korkeat kolesteroliarvot. Siksi on tärkeää käydä mittauttamassa verensä. Koska jos tietää, voi tehdä asialle paljonkin.

Tärkein on ruokavalion muutos kevyempään. Kovat rasvat täytyy vaihtaa pehmeisiin. Tämän lauseen on varmasti jokainen kuullut.

On vähän harmillista katsoa telkkarin ruokaohjelmia, kun mestarikokit holvaavat voita kaikkiin keitoksiin ja kruunaavat kermalla loput. Siitä tulee vähän se fiilis, että vain niin voi tehdä gourmet-ruokaa, joka on monen harrastus ja intohimo.

Se ei kuitenkaan ole totta. Kun kevyen ruuan makuun pääsee ja tottuu, ei rasvainen ruoka enää tyydytä makuhermoja. Kevyttä oloa ei myöskään halua helposti vaihtaa siihen tunteeseen, että vatsassa on kuormallinen kiviä, kuin punahilkka sadun sudella.

Se, että syö kevyesti ei tarkoita nälkää, se tarkoittaa parempia valintoja ja parempaa oloa. Mutta pikkuisenhan siinä on nähtävä vaivaa. On tehtävä itse ruokaa, opeteltava uusia reseptejä ja tutustuttava uusiin ruoka-aineisiin, joita ei ennen ole ehkä käyttänyt. Mutta sen voi ottaa seikkailuna ja palkinto on kyllä mahtavan hieno, kun kolesteroliarvot putoavat.

Kolme palaa Vaasan Kaurasydän leipää alentaa kolesterolia. Kyllä tän söis! Ja tässä on jo neljä!
Kolme palaa Vaasan Kaurasydän leipää alentaa kolesterolia. Kyllä tän söis! Ja tässä on jo neljä!

Leipä on suomalaisten perusruokaa. Nopeaa, helppoa ja aina saatavilla olevaa ravintoa. Kaura taas on terveysvaikutteinen vilja, jossa on luonnostaan beetaglukaania, joka alentaa kolesterolia. Vaasan Kaurasydän –leipään tätä terveellistä kuitua on vielä lisätty ja kolme palaa Kaurasydän-leipää päivässä alentaa kolesterolia! Aika mahtava juttu. Beetaglukaani muodostaa ohutsuoleen suojaavan geelimäisen rakenteen, jonka läpi kolesteroli ei pääse imeytymän elimistöön. Leipä on leivottu 100%:sti kaurasta eikä siinä ole lisäaineita.

Testasin Kaurasydän-leipää ja halusin tehdä niistä jotain samanlaista kuin voileipäkakut, koska kaikki rakastavat niitä. Se on kuitenkin juhlaruokaa, joten tein eväs/välipalaversiot. Ne voi siis pakata helposti evääksi, mutta maistuvat telkkaria katsoessa iltapalana tai vaikka saunanjälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laitoin leipien väliin muhennettua avocadoa, jossa on luontaisesti hyviä rasvoja ja maustoin muhennoksen chilihiutaleilla, mustapippurilla ja sitruunalla, joka myös estää avocadon tummumisen. Toiseen väliin tein täytteen kylmäsavulohesta ja tillistä. Kalarasva on myös hyvää sydämelle. Kolmas täyte on munavoi, jossa ei ole voita ensinkään, vaan kovaksi keitettyjä munia ja raejuustoa fifty-fifty. Maustoin sen ruohosipulisilpulla. Leivät olivat jääkaapissa sauvakävelylenkkini ja saunatuokion ajan. Arvatkaa maistuiko hyvältä! Todellakin maistuivat! J (Laitan blogin loppuun neuvot kuinka leivistä saa voileipäkakun)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liikunta auttaa myös kolesterolin laskussa. Se tuo mielihyvää ja nostaa hyvän HDLkolesterolin pitoisuutta veressä. Jotta liikunnasta olisi hyötyä kolesterolin laskussa, sen täytyisi olla säännöllistä. Vähintään pari kolme kertaa viikossa pitäisi tehdä hengästyttävä kävely-, uinti-, hiihto tai juoksulenkki tai jumppa.

Haluan innostaa kaikkia parempiin valintoihin ruokakaupassa (koska mitä kotona ei ole, sitä ei voi syödä!) ja innostaa liikkumaan. Liikunnan iloa lisäämään on nyt mahdollista saada palkintona mieleipiteestä Polar loop 2 aktiivisuusranneke! Parhaan kommentin kirjoittaja saa rannekkeen ja minä käytän ylintä tuomarivaltaa.

Toimi näin: Kirjoita tämän blogin kommenttikenttään (ei siis Facebookiin vaan tähän alle) mielipiteesi terveellisen ruoan mausta. Voiko se sinusta olla ihan oikeasti hyvää? Liioitellaanko mielestäsi kovien rasvojen haittoja ruoanvalmistuksessa? Voiko kerman ja voin jättää vain juhlapäiviin? Vai onko koko kolesterolista puhuminen ylipäätään turhaa höpinää? Kilpailu aikaa on keskiviikkoon 24.2. saakka.

Nyt teen itselleni yhden Kaurasydän leivän ja luen yhden kirjan loppuun sateen ropistessa ikkunoihin!

Voi hyvin

Hanna

P.S. Juhlapöytään voit tehdä Vaasan Kaurasydämistä voileipäkakun latomalla leipäviipaleet täytteiden väliin kuin tiilet. Kun kakku on valmis se kiedotaan leivinpaperiin ja pannaan tekeytymään jääkaappiin yön yli. Tarjoiltaessa sen voi päällystää munatahnalla, jota on käytetty täytteessä. Laita tahnaa vain leivän päälle. Sivut ovat niin kauniit että voivat jäädä paljaiksi. Voit tehdä halkaistuista kirsikkatomaateista kakun päälle vielä punaisen rivin ja ripotella päälle niitä yrttejä joita käytettiin täytteissäkin, eli tilliä ja ruohosipulia.

Kommentit (135)

  1. kolesteroli laskee syömällä leipää – Apu-blogit

    […] Olen edellisissä blogeissa esitellyt ihania uudenlaisia ideoita tehdä voileipiä. Löydät ne täältä ja täältä. Juttelimme näistä leipäasioista ja kolesterolista risteilyvieraiden kanssa ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *