Hanna Sumari
Hanna Sumari

Naisia on ahdisteltu aina – missä kuplassa jotkut oikein elävät?

On varmaan hyvä, että apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on huomannut nyt, että naisia ahdistellaan puistoissa ja kaduilla. Ainakin meidän perheessä se tiedettiin jo ammoin 60-luvulla.

Aloitin balettikoulun vuonna 1967 legendaarisessa Salinin balettikoulussa Helsingin Kansallisteatterissa, joka on Asema-aukion reunalla. Asuimme Jollaksessa ja menin balettikouluun itse bussilla. Lähes aina minua oli asemalla vastassa Alli-mummini, joka myös saattoi minut bussiin, jolla matkustin kotiin. Joskus mummi ei päässyt vastaanottamaan tai saattamaan minua joten päähäni oli taottu selkeät säännöt siitä, kuinka ja missä kuljin kaupungilla. Jo kuusivuotiaana siis opin ne alueet joille ei ollut turvallista mennä, samoin tapa jolla kulkea, kenelle puhua jne. Sääntöjä tolkutettiin koko lapsuuden ja nuoruuden ajan. Paikat jotka olivat vaarallisia silloin, ovat sitä edelleen. Tai jos ei nyt vaarallisia niin ainakin vältettäviä.

Kaisaniemen puiston läpi kulkeminen olisi nopeuttanut balettikouluun menoa. Ehdoton ei. Ei pimeisiin puistoihin eikä varsinkaan Kaisaniemen puistoon. Asemalle ei ollut mitään menemistä. Kun Asematunneli valmistui ja sen läpi oli kuljettava, se tehtiin ripeästi ja määrätietoisesti suoraan eteenpäin katsoen. Kenellekään ei missään tapauksessa saanut puhua, saati hymyillä. Jos joku vihelsi kadulla perääsi, viimeinen mitä sait tehdä, oli katsoa siihen suuntaan. Kallioon ei ollut asiaa, eikä tietenkään mihinkään Stadionin ja Uimastadionin välisille alueille. Ylipäätään hengailu kaupungilla oli sopimatonta, koska se oli vaarallista. Hengailulla tarkoitan seiniin nojailua ja kadunkulmissa seisoskelua.

Kun tulin siihen ikään, että aloin käydä bailaamassa kaupungilla ja kotibileissä eri kaupunginosissa näitä juttuja tähdennettiin edelleen. Vaikkakin se oli jo turhaa, sillä niin selkäytimessä se kaikki oli. Sekin opetettiin, että jos lähtee juhlista myöhään ja nauttinut alkoholia, niin rahojen on riitettävä taksimatkaan. Humalassa hortoilu kaupungilla on vaara. Miksi? Koska naisia ja tyttöjä ahdistellaan kaupungilla ja puistoissa.

Jotain hyvää tässä heräämissä varmaan on. Jospa raiskauksien rangaistukset kovenevat ja saavuttavat jonkun tolkullisen tason. Hitto että ärsyttää!

…..oikeastaan ihan hullu kirjoitus – naisia on ahdisteltu aina. Alun viittaus 60-lukuun saattaa tuntua jollekin kaukaiselta. Mutta voi taivas, ei se todellakaan ole uusi ilmiö. Missä kuplassa jotkut oikein elävät!

Hanna

Kommentit (21)

 1. hiukan nuorempi ikätoveri

  Ehkä yksi hyvä asia tässä ilmiössä on, että kotoisetkin kissat nostetaan pöydälle. Mutta tätä uutta kissaa myös pitää päästä tutkailemaan.

  • hannasumari

   Juuri niin!
   Hanna

 2. Soile Ahonen

  Kukaan ei ole varmaan väittänyt,etteikö naisia ole ahdisteltu kautta historian…silti asia ei ole sen hyväksyttävämpää ja on hienoa että siitä nyt puhutaan.

  • hannasumari

   uutisten mukaan apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on väittänyt että puistomme ja katumme ovat olleet ahdistelijoita vailla tähän saakka. Eivät ole olleet. Apulaispoliisipäällikkö elää oudossa todellisuudessa. Omassaan.
   Hanna

 3. Jouko Vanhatalo

  Herää todellisuuteen.Milloin suomessa tyttöjä on ahdisteltu monen raavaan miehen voimalla.Tällaisilla kommenteilla osoitetaan vain hyväksyntä pakolaisten teoille,aiemmin sitä puolusteltiin kultturieroilla,sitten yksittäistapauksina.Jotkut suvaki eivät vieläkään voi hyväksyä olla väärässä.Kevä ja kesä tulee,pahin on vielä odotettavissa.

  • hannasumari

   Hei Jokke,
   apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei mainitse haastattelussa mitään joukkoja, vaan puhuu suomen puistojen ja katjen turvallisuudesta. Onko Suomessa nyt tyttöjä ahdisteltu monen raavaan miehen voimalla? ei ainakaan uutisten mukaan näin ole tapahtunut.
   Sen sijaan keskutelu ylipäätään aiheesta on hyvä, sillä sSuomessa raiskaukset ja ahdistelu on osattu tähän saakka tehdä suomalaisen kantaväestön toimesta ja siitä saadut rangaistukset ovat olleet naurettavan pieniä ja ehdottoman riittämättömiä.
   Hanna

  • Kelpo Hääppönen

   ”taharrush” eli arabialaisten miesten kansanhuvi,sillä tarkoitetaan naisten julkista seksuaalista häirintää jota nuorten miesten joukko tekee yhdessä.Tästä se on lähtenyt liikkeelle.Me sivistyneessä valtiossa emme ole ennen kuulleet moisesta,mutta tämäkin leikki on nyt meidän arkea. Toki voidaan tökkiä suomalaista miestä syyllistäen,mutta lähi-idän naiset ihannoi eurooppalaista miestä kun sallii vapautta ilmaista itseään.Ainoa riski suomalaisen miehen ottaa arabialainen nainen on hänen omat maansa miehet ei hyväksy sitä.Ei uskonnollisuudenkaan vuoksi,en uskaltaisi seurustella arabialaisen naisen kanssa koska pelkäisin hänen puolesta.Maamiestensä vihan vuoksi.

  • 90-luvulla syntynyt

   Nyt hei oikeesti! ”Me sivistyneessä valtiossa emme ole ennen kuulleet moisesta,mutta tämäkin leikki on nyt meidän arkea.”

   Kuinkas monesti olet itse ollut nuori nainen? Itse ainakin koko yläaste- ja lukioajan sain sietää remuavien teinipoikien ja joskus vähän vanhempienkin huutelua kadulla, bussissa, koulussa. Joskus tutut poikaporukat soittelivat pilapuheluita tyyliin ”mitä sulla on päällä” ja ”me nähään sut ikkunasta” yms muuta, ja joskus taas ventovieraat nuorten miesten joukkiot ottivat oikeudekseen kysellä henkilökohtaisuuksia bussissa. Kuulostaa ehkä harmittomalta, mutta itse nuorena teini-ikäisenä ei kyllä naurattanut yhtään, eikä varmasti tuntunut turvalliselta. Ja kyllä ne pojatkin ihan hyvin tiesivät ettei ko. huomio ollut tervetullutta, ja että mua pelotti. Ihan tahallaan kiusasivat, kokeilivat voimiaan helppoa kohdetta vastaan.

   Että eipä ole sekään kyllä mitään uutta.

  • Jouko Vanhatalo

   Hanna!Ihan oikeesti,mistä heräsit.Siis ei uutisten mukaan mitään monen miehen ahdisteluja ole tapahtunut.Jokapäivä lööpeistä sekä niin koti-,kuin ulkomaan uutiset pauhaa asiasta.En oikein ymmärrä”toimittajan”rooliasi.Anteeksi vaan,oli pakko laittaa vastauksesi someen ja tulos oli 83 kaverista jakoon lähteneistä,tykkää osastolta tuli 1,5h 103 tykkäystä ja 64 kommenttia.Kaikki pohjalta suvakista vajakiksi aatteella.Ja jatkuu edelleen.Ps somessa tuttavani pääosin ovat kaltaisiani yrittäjiä,työnantajia,eli kauas katseisia maahanmuuttokriittisiä.Suosittelen sinulle”toimittajan”uraa jossain pikku paikkakunnan ilmaisjakelulehden ruokatoimittajana.

  • hannasumari

   Jouko – minä olen viitannut apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen kommentointiin, en siihen mitä on tapahtumassa, enkä muihin asiaa koskeviin uutisiin. Kritisoin sitä, että Koskimäki väittää Suomen olleen tään saakka naisille ihan turvallinen paikka. Blogikirjoitukseni siis koskee yhtä, yhden miehen (poliisin) haastattelua ja hänen väitettään. Ei yleistä tilannetta. Ylipäätään naisten ahdistelua ei ole otettu tarpeeksi vakavasti, on siihen syyllistynyt kuka tahansa. Olisi miellyttävää että referoidessasi tekstejäni, referosit niitä oikein.
   Vai oletko sitä mieltä, että Suomessa naisia ei ole ahdisteltu puistoissa ja kaduilla ennenkuin tänne on muuttanut pakolaisia?
   Hanna

  • Jouko Vanhatalo

   Hanna,edelleenkin uutisotsikot niin maailmalta kuin muualta ovat luettavissa painopaperilla&netissä.Samalla kun ohjelmoin tyhmyys ja suppea-ajattelun suojamuurin sähköpostiini,käyppä ulkona ja katso vaikka pelkästään lööppejä.Ehkä hanna olet siihen mennessä onnistunut hankkimaan ihan oman,pikku,pikku todellisen elämän.Ps miten ns toimittaja ei osaa kirjoittaa suomen kieltä ilman kirjoitusvirheitä.Edelleen hanna,hae kykyjesi mukaista työtä,tai laita yksikin loppuun ajateltu kirjoitus lehteen.Saatan seuraavalla kerralla parturissa miettien kumpi;Apu vai 7-päivää lehti selattavaksi.Kieltämättä tunnen itseni ääliöksi yleensä meilata moisen impbesillin kanssa.

 4. Neiti Nötterö

  60-luvulla miesvaltaisella suunnittelutoimistossa työskennelleenä voin kertoa , että meitä naisia ns. raiskattiin suusanallisesti jatkuvasti, eli päivittäin. Huumorin nimissä tietty sitä tehtiin mutta välillä oli tukalaa, kun yritti olla piittaamatta näiden uroiden törkeyksiä kuunnellessa. Kyllähän siitä se hyöty oli, että ymmärsi miesten maailaama paremmin, kuin esim. naisvaltaisessa työyhteisössä työskentelevät naiset.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *