Hanna Sumari
Hanna Sumari

Olen normaali

On aika paljastaa totuus. Se selvisi itselleni perjantaina. Hetki oli valaiseva ja epämieluinen.

Istuin ystäväni Jarin kanssa lounaalla. Hän kertoi kuulumisensa ja päällimmäisenä sydämellä olevat asiat, piti sitten tauon ja katsoi minua intensiivisesti silmiin sanoen: Entä sä? Mitä sulle kuuluu?

Olin aika kauan ihan hiljaa ja mietin kerronko. Ääni kireänä sanoin

– Mulla on vaihdevuodet. Se on helvettiä.

Jari nauroi hyväntuulisesti

– eikös se ole ihan normaalia?

– sama se mulle on EN HALUA OLLA NORMAALI!

Sen jälkeen pitkä hiljaisuus ja tuijotamme toisiamme. Jari mietti kuinka tosissani olin, kuinka vakava paikka se oli minulle ja mitä hän sanoisi. Minä mietin kuolenko nyt vai heti. Se oli sanottu ääneen. Totuus oli kädessäni. Olen normaali. Voi paska – en todellakaan halunnut olla sitä tässä asiassa.

En halua olla äkäinen, en halua että ihoni kuivuu, en halua että tunteet heittelevät äärestä laitaan, enkä varsinkaan laitaan ja sehän tapahtuu nanosekunnissa.

Jari alkaa puhua jotain kuumista aalloista. Ääni edelleen kireänä kerron, etten juuri kärsi niistä. Sen sijaan palelen. En voi sietää kylmää. Vihaan palella. Ja ylipäätään VIHAAN. Välillä kaikkea. Ja heti sen jälkeen sitä että vihaan. Ja sitten rakastan. Pääni on sekaisin. Tunteet, jotka muutenkin ovat ohjanneet minua koko elämäni ajan, ryöppyävät hyökyaaltojen tavoin ylitseni. Välillä olen hukkua, välillä ratsastan aallon harjalla ja välillä olen aallon pohjassa. Tyven viivähtää luonani vain ohitse kiitäviä hetkiä ja niistä on vaikeaa saada kiinni.

Päivittäin saan etsiä elimistöstäni jarrua. Tunnejarrua. Käsijarrua. Mitä vaan jarrua, kunhan se pysäyttäisi tapahtuma- ja ajatusketjut jotka karkaavat käsistäni luodin nopeudella tapahtumiin. Kerronpa teille yhden keissin. Sen nimi on junalippu.

Istuin nojatuolissani läppäri sylissä ja yrtin ostaa junalippua. Epäonnistuin, koska sössin pankkitunnusten kanssa. Kirosin. Mieheni ihmetteli mitä tapahtuu. Purin hammasta ja vaikenin. Yritin käyttäytyä. Pääni sisällä huusin täysin painokelvotonta tekstiä, jossa kaikki karmeimmat kirosanat takoivat rumpua päässäni. Sitten ryhdyin uudelleen lipunostoon. Ja NAPS. Päässä naksahti. Paiskasin läppärin kiinni, iskin sen rahille, nousin ylös ja lähdin marssimaan nyrkkejä puristaen makuuhuoneetta kohti. Matkalla kohtasin kentiapalmun. Nappasin yhden sen oksan ja hiersin sen raivoissani poikki. Marssin makkariin, revin silmälasit silmiltäni. Paiskasin ne lattialle. Rojahdin sänkyyn. Tyrmistyin.

Hetken kuluttua mieheni tuli perässä ja silitti olkapäätäni. Purskahdin itkuun.

Kuulin aiemmin tänä vuonna vaihdevuosiin erikoistuneen gynekologin luennolla, että tarinat hulluista keski-ikäisistä naisista ovat totta. On juttuja, joissa nainen on lähtenyt aamulypsylle ja lopulta hänet löydetään iltapäivällä navetasta hirttäytyneenä sen jälkeen, kun hän on ensin tappanut lehmät. En epäile yhtään.

Jari-ystäväni (tämä erotukseksi siis miehestäni, jolla on sama nimi) kysyy mitä sitten luulin? Vastaan, että luulin etteivät ne tule ikinä, kun eivät ole tähän ikään (58v) jo ilmaantuneet.

No nauruksihan se meni. Myöhemmin autossa tietysti itkin. Aika lääkärille on varattu.

Mutta sen vaan sanon, että hyvät miehet, rakastakaa vaimojanne, jotka ovat tässä tilanteessa. Me tarvitsemme sitä kipeästi. Rakkautta.

Kommentit (25)

 1. Elenna

  Mulle ei mitään tunnehäikkiä ilmaantunut. Ikäni oon ollut vähän suorasanaanen ja jyrkkäpäätyynen (niinku muutki etelä-pohojolaaset).
  Kaiken tappavat kuumat aallot invalidisoivat. Yhtenä iltayönä miehelle sanoin kun aalto tuli – katto ny! Naamasta puski hikipisarat – isommat kuin saunassa ikinä. Mies sanoi ”ei jumalauta” ( = äärimmäinen myötätunnon osoitus) . Seuraavaksi hain hormoonikorvauspillerit ja hikoilu loppui samantien. Puoliviikkoa eteenpäin olin energisempi ja aikaansaavempi kuin kymmeneen vuoteen ! Harmittavasti se meni ohitte. Sama ilmiö tutulla – oli touhannu, ja saanu äärimmäisesti aikaan, notta silmästä verisuoni oli pienesti katkennut – mutta ohi meni äkkiä sekin energiapläjäys.

  • hannasumari

   Elenna!
   Kuinka ihana kommentti!
   Pohjanmaassa on jotain ohittamattoman ihanaa – ihmiset!
   Pus
   Hanna

 2. Vaihdevuosiämmä – olen normaali 5 – Apu-blogit

  […] Olen normaali […]

 3. Vaihdevuodet ja masennus – Apu-blogit

  […] Olen normaali  […]

 4. Kuumapuuma

  Ikää mulla nyt 60v ja tuo aallokko alkoo vasta vajaa 2v sitten. Mä luulin jotta niitä ei mulle tulisi, erehryyn! Onni on, jotta hikoolu on vain vähäästä, ei puske pisaroota naamasta, eikä yöpaitaa tartte nousta yösyrännä vaihtamahan. Sitte on se toinen aallokko, kun tuun niin äkisti äkääseksi ja suorasanaaseksi. Minä, joka aina oon ollu sovitteleva ja hienotunteenen, annan tulla suusta justihin sen mitä ajattelen, jos joku tai jokin ”vastustaa” ja menöö vaikiaksi.
  Etelä-Pohojalaanen kun oon, niin on tuo luonto (luonne siis) muutoonki ollu aina niinkuin entisten aikojen ruustinnalla, sellaanen ”kyllä minä itte saan ja vien ja tuon ja haen, en tartte apua”.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *