Ollaanko Lapissa räjäyttämässä koronapommia?

Mikä on vikana, kun asian vakavauus ei mene perille ja käyttäydytään kuin Ellun kanat? Kuva: Riitta Sourander

Mikä Suomessa mättää luetun ja kuullun ymmärtämisessä? Suomi ei mahdu lainkaan lukutaidottomien maiden listalle, kuullun ymmärtämisestä listaa ei ole tehty, mutta huonolla tolalla lienevät oikeasti kummatkin. Niin vaikeaa tuntuu olevan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettujen sääntöjen ja rajoitusten ymmärtäminen. Lapissa rellestää nyt porukat, jotka ovat räjäyttämässä varsinaista koronapommia.

Tottelemattomista ikäihmisitä kirjoittamaani blogiin tuli lukijalta ällistyttävä kommentti, jota en ollut uskoa todeksi:

”Kiitos hyvästä tekstistä. Toivottavasti herättelee väkeä.

Täällä pohjoisessa on nyt oikeasti kamalaa. Asun Kittilässä ja Leville on tullut paljon väkeä tämän ja eilisen aikana. Levin ruokakaupat ovat olleet ruuhkaisia aamusta iltaan, kun ihmiset hamstraavat mökkeihinsä ja huoneistohotelleihin tavaraa viikon, parin tarpeiksi. Kun ajoin pari tuntia sitten Leviltä kotiin, iloisessa juhlatunnelmassa oli useampi porukka kävelemässä kohti hotellin ravintolaa. Huomenna lauantaina on vielä viikkovaraajien vaihtopäivä ja väkeä on todellakin tulossa. Huh huh. Onneksi minun ei tarvitse olla tekemisissä turistien kanssa, mutta onpa vain yhtä kummallinen ilmiö kuin anarkisti-eläkeläiset.”

Kun vastauksessani hänelle ihmettelin, että Levillä edes on mitkään paikat enää auki, hän vastasi:

”Kyllä täällä on vielä kaikki paikat avoinna ja myynnin täytyy olla ihan kohtalaisen hyvää. Nyt kuulin, että viikon saavat pitää vielä auki, joten luulenpa, että tulossa on aika monta paikallisen saamaa koronatapausta ja sitten loput koronat viedään matkamuistoksi kotiin etelään. Onneksi kuitenkin Levillä on yksityinen ja iso lääkäriasema auki huomenna lauantainakin, koska Kittilän kirkonkylällä ei taida tänä viikonloppuna käydä kuin yksi päivystävä lääkäri.”

On hyvin arveluttavaa ylipäätään nyt matkustaa harvaan asutuille seuduille, mökeille ja hotelleihin joko huvittelemaan tai koronavirusta pakoon. Voimme tietämättämme kantaa virusta, joka on vielä oireeton ja samalla siis levittää sitä ja kuljettaa sen taas laveammille alueille ja joukoille mukanamme.

Harvaan asutuilla alueilla on vain vähäiset tai jopa olemattomat mahdollisuudet antaa hoitoa sitä tarvitseville, eli sinulle itsellesi tai niille, joille mahdollisesti olet vastuuttomalla toiminnallasi aiheuttanut tartunnan.

Ei näin!

Minua järkyttää ihmisten tyhmyys ja suunnaton itsekkyys tässä asiassa. Ei ymmärretä omien tekojen seurauksia. Vain oma itse on tärkeä nyt, kun yhteen hiileen puhaltaminen olisi todella tärkeää.

Ihmiset, jotka nyt lähtevät Leville tai muihin laskettelukeskuksiin keväthangille iloittelemaan ja viettämään ratkiriemukasta after ski –elämää ovat sietämättömän itsekkäitä omaan napaan katsovia ihmisiä, jotka eivät todellakaan muista välitä. Tuskin tähän hetkeen ajoittuva Lapin matka on heille elämän ainoa tilaisuus päästä talviriemuista nauttimaan. Sitä en usko ollenkaan. Kaikki joutuvat luopumaan itselleen tärkeistä asioista tämän rajun sairauden äärellä, mutta nämä vain itseään ajattelevat ihmiset eivät halua luopua mistään.

Vastuutonta on myös pitää rinteitä ja ravintoloita auki. Toki tiedän, että nyt on sesonki ja se on Suomessa lyhyt. Lapin matkailun huolista kuulemme uutisia vuosittain, mutta millaista hintaa siellä nyt ollaan valmiita maksamaan parin viikon riemuista?

Kaikkien pitäisi nyt unohtaa itsekkyys. Kuka vain voi levittää sairautta. Ei pitäisi ajatella, että ”kyllähän minä nyt voin”. Nyt ei voi. Jos olemme tässä kurimuksessa, kaksi kuukautta, niin mietitäänpä mitä tapahtui kaksi kuukautta sitten – taakse katsoessa se on naurettavan lyhyt aika. Mikä vain, voi odottaa sen ajan.

Suoraan sanoen ällöttää ajatus tällaisesta toiminnasta samalla, kun ihmiset joutuvat hautaamaan rakkaitaan ilman muistotilaisuuksia, lapset viettävät synttäreitään virtuaalisina, häitä perutaan, ihmisiä lomautetaan, yrityksiä kaatuu – mutta naapurin Jamppa lähtee Lappiin – koska mä voin –aseneella.

Juuri näin saamme pian ulkonaliikkumiskiellon.

– Hanna

Kommentit (91)
 1. Sopiikin todella kysyä, kuka laittaa ruotuun nämä minä minä ihmiset ,joiden koko elämä pyörii heidän oman napansa ympärillä,nämä 20-45 v jotka myös luulee, että he ovat kaiken yläpuolella eikä heitä mitkään lait ja rajoitukset koske? Pohjoisen lehdet kirjoitti jokin aika sitten, että Levillä oli ollut porukkaa jotka ensin olivat olleet laskettelemassa (bilettämässä) Itävallan Tyrolissa ja nyt sitten Levillä sikailemassa.Kuinkahan moni näistä oli jo silloin viikko pari sitten potentiaalinen taudinkantajia? He ovat se ryhmä joka pitäisi pakottaa karanteeniin ja mielellään laittaa jalkaan vielä valvontapanta ei 70-vuotiaat.

 2. Loistavaa kirjoitus Hanna, jälleen kerran ! Valoa viikonloppuun 🙂

  1. hannasumari
   22.3.2020, 06:55

   Kiitos Pia ja kiitos samoin!
   Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *