Hanna Sumari
Hanna Sumari

Pullapahe

IMG_0423

Joo, siis rakastan kakkuja, piiraita, leivoksia, pikkuleipiä, korppuja – kaikkea makeaa. Leipominen on ihanaa ja etsin kokoajan ja kaikkialta uusia ideoita ja sävyjä leivonnaisiin. Ongelma on vain se, että en voi syödä makeaa sillä se rakastaa minua yhtä paljon kuin minä sitä ja jää pysyvästi nahkani alle ja siitä en taas en pidä.

Olen ratkaissut pulman kahdella tavalla a) leivon muille ja b) ostelen kahviloissa ulkomalla useita leivoksia ja syön niistä vain yhden lusikallisen. Uulalllaa se vasta on hauskaa! Valita kolme leivonnaista kerrallaan, kaikki erilaisia ja vertailla ja maistella. Harvoin löytyy mitään super upeaa mutta joskus käy tuuri. New Yorkissa maiston apple cider kakkua ja se oli niin hyvää, että söin sen kokoaan. Taistelin myös aikani, että sain toteutettua siitä reseptin. Se on täällä, jos haluat kokeilla. Hauskojen yhteensattumien kautta myös selvisi ettei apple cider tarkoittanut omenasiideriä, vaan omenatuoremehua.

IMG_0417

IMG_0421

IMG_0418

Sunnuntaina ajeltiin kotiin Saarenmaalta juhannuksen vietosta ja Tallinnassa jäi löysää aikaa juuri kahvitauon verran. Ystäväni Hannele on vuosia sitten näyttänyt minulle kinnostavan kahvilan, joka näkyy Pärnu maantielle. Rakennuksen on suunnitellut v. 1904-05 Gesellius – Lindgren – Saarinen, Luther huonekalutehtaan klubiksi. Tyylin tunnistaakin oitis, kun rakennuksen näkee. Klubilla tanssittiin ja kuunneltiin konsertteja vielä neuvostoaikanakin, mutta Eestin itsenäistyttyä tehdas myytiin rakennuksittain pois ja Pagari Poisid ostivat entisen klubirakennuksen kahvilaksi ja leipomoksi. Kahvila on  sisältä perinteinen ja vitriini on pitkäään piiiitkä ja lasin alla on vaikka mitä. Heidän toscakakkunsa on maino herkku, jossa toscan seassa on kuivattuja hedelmiä. Oi voi – se vie kielen mennessään. (Sitä on ainakin joskus saanut ostaa myös Helsingin Stockmannin herkusta). Me istuimme tällä kertaa ainoan ulos tuodun pöydän ääressä, koska halusimme nauttia auringosta, vaikka piha onkin hiukan ankea.75517001

Pagari poisid, eli paakaripojat leipovat suolaista ja makeaa ja tekevät loistavan herkullisia suklaakonvehteja. Tällä kertaa maistoin kolme makeaa leivonnaista. Eclair on vanha rakas suosikkini, mutta tällä kertaa vanilja kreemi oli liian paksua ja suklaa ei pysynyt leivoksen päällä, vaan oli liian kovaa. Mantelisimpukka oli kuin mazariini. Hyvä ajatus leipoa mazariini tuohon muotoon. Rahkapiiras on takuuvarma herkku Virossa aina, niin nytkin. Pidän virolaisista leivonnaisista, sillä niissä käytetään maltillisisesti sokeria. Siellä piiraiden pohjataikinat myös maustetaan, eli ne eivät toimi vain täytteen suojana, vaan herkullisena lisänä.

Terkkuja Turusta, jossa tätä kirjoitan.

Nyt on kyllä pakko lähteä maistamaan joku täkäläinen herkku, niin alkoi sokerihammasta kolottaa!

Iloa päivään

Hanna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.