Hanna Sumari
Hanna Sumari

Rasismista

Amsterdam on minusta ihana kaupunki. Olen käynyt siellä monta kertaa ja nautin sen tunnelmasta, hyvästä ruuasta, rennosta meiningistä, pitkistä ihmisistä (nimenomaan – siellä tuntuu olevan paljon pitkiä ihmisiä ja siksi kenkäkaupoista saa kauniita kenkiä mun kokoa joka on 41,5) kaupungin kauneudesta ja varsinkin ihmisten kauneudesta. Heitä on montaa sorttia ja monen värisiä. Eräs näky on jäänyt vahvasti mieleeni. Kun matkustin siellä kerran raitiovaunulla, edessäni seisoi nainen, jonka sylissä oli pieni vauva. Niin suloinen. Muistan vieläkin jotenkin valokuvamaisesti, miltä pikkuinen näytti. Hänen pehmeät pulleat käsivartensa, suuret ruskeat silmänsä, musta kihara tukkansa. Hän oli ehkä kolmen kuukauden ikäinen. Ja hänen ihonvärinsä oli musta. Sanoin miehelleni, että on kyllä järkyttävää, että maailmasta löytyy aina ihmisiä, jotka halveksivat tuota ihmistä. Ja jatkoin, että vaikka hänestä tulisi U.S.A:n presidentti, joku sanoisi että saatanan neekeri.

Sittemmin Amerikkaan tuli musta presidentti, en tiedä mikä pienokaisesta on kasvanut. Hän on nyt ehkä 10-vuotias.

Kun Suomeen nyt tulee pakolaisia, jotka ovat erinäköisiä kuin me, kuuntelen lausahduksia ja lausuntoja todella surullisena. Kuinka joku ihminen voi ajatella, että ihonvärillä voi olla ihmisen laadun kanssa mitään tekemistä. Se ei vaan mahdu minun päähäni mitenkään. Ongelmahan ei tietysti ole vain erilaisuus, vaan kaikenlaiset ennakkoluulot, joita en niitäkään kyllä käsitä. Tuntuu siltä, että järjen käyttö on unohtunut, eikä ihmisiä kiinnosta ottaa selvää siitä mitä oikeastaan tapahtuu, miksi ihmiset tulevat tänne ja millaisista tilanteista. Miksi miehiä tulee enemmän kuin perheitä ja kaiken huipuksi ihmetellään, että tulijoilla on älypuhelimia. Olisiko siis niin, että tulijoiden pitäisi olla köyhiä perheitä, ehkä mielellään jotenkin sairaita ja rampoja myös? Eikö olekaan hyvä että tulijat ovat ehkä koulutettuja ja työkuntoisia? Ja kun meillä yritetään lopettaa koulukiusaamista niin kuinka siitä edes voi tulla mitään, kun aikuiset ihmiset oksentavat maahan tulevien ihmisten niskaan koko sen loan, joka heidän sielussaan majaa? Ja lapset kuuntelevat ja katselevat.

Minulle tulee tästä käytöksestä mieleeni vanhat lännenelokuvat, joissa johonkin kylään tulee jotain uutta, rautatie, intiaani, naisen pitämä kauppa tai jotain muuta aivan järkyttävää. Yksi kohtaus on aina se, jossa paikan asukkaat kokoontuvat johonkin, kirkkoon tai koululuokkaan ja ihmisiä yhdistää hirvittävä vimma ja viha. Nämä ihmiset on aina kuvattu hölmöinä, silmät suurina tuijottamassa, vastustamassa ja valmiina kivittämään joku. Yhtäkkiä joku alkaa huutaa jotain ja koko pölvästien joukko on oitis mukana huutamassa. He eivät kyseenalaista tai edes yritä ajatella järkevästi. Heitä viedään kuin pässiä narussa. Ja kaikki me, jotka katsomme elokuvaa naureskelemme kuinka järjettömän typerää sakkia!

Muutin kerran nuorena Ruotsiin. Asuin perheessä ja minulla oli kaikki mitä tarvitsin. Tyttäreni ovat asuneet ulkomailla myös. Tiedän kokemuksesta, kuinka vaikeaa olla tulla jonnekin, jossa ei ole ketään, jonka tunnet. Kaikki on toisenlaista jopa Ruotsin ja Suomen välillä. Kun lapseni ovat muuttaneet ulkomaille, olen sanonut heille että nukkukaa paljon. Siinä on sulattamista, kun jopa vessapaperi on erilaista kuin kotona. Ihan kaikki on jotenkin toisen laista. Äänet, tuoksut, puhe, tavat. Se stressaa eikä ole helppoa tottua. Kaikki vie aikansa.

Ei ole helppoa paeta sotaa, pelkoa ja kurjuutta jonnekin kauas perheestään ja tutuista tavoista ja asioista. Yritää saada perheelleen ihmisarvoinen ja turvattu arki. Sellainen jossa sinä ja minä elämme.

Ota vastaan muukalainen hyvin, hymyile edes. Ja ojenna auttava kätesi edes kerran. Kokeile. Saat itsekin hyvän mielen. Ja ehkä ystävän.

Rakkaudella

Hanna

P.S. Pieni suklaa puoti –elokuvassakin oli tämä kohtaus – olihan se kamalaa kun kaupunkiin tuli nainen joka myi ihanaa suklaata ja toi iloa. Hyi!

Kommentit (14)

 1. Titta

  Ai puhutko näistä Irakin armeijan sotilaista ja poliiseista, jotka ovat tulleet pakolaisiksi Suomeen. Kannataa avata silmät ja katsella vähän ympärilleen, eikä elää joissain epätodellisuuden kuplassa.

 2. Titta

  http://yle.fi/uutiset/irakin_turvallisuusjoukkojen_jasenia_pakenee_eurooppaan/8319587

  Mun mielestä tänne Suomeenkin olisi pitänyt tulla naisia, lapsia ja vanhuksia pakolaisiksi sodan jaloista. Nämä miehet päättivät jättää heidät ISIKSEN saaliiksi ja paeta itse esim. juuri Suomeen. Ja täällä sitten räyhäävät, nälkälakkoilevat, valittavat ja vaativat rahaa ja aiheuttavat Suomelle suuren turvallisuusvajeen, koska heitä on jo liikaa, puhumattakaan kustannuksista.
  Et kyllä näköjään ole tietoinen, mikä suurta joukkoa suomalaisia huolettaa, ei tässä nyt rasismista ole ollenkaan kysymys.

 3. Mika

  Ei tässä tulijamäärässä ole rasismista kyse. Jos sama määrä ihmisiä olisi tulossa vaikka Virosta, niin olisitko yhä sitä mieltä että ei ole mitään väärää jos heille myönnetään sama sosiaaliturvan taso kuin maassa jo asuville, vain sen takia että sanovat rajalla asylum?
  Heille annettaisiin etusija asuntojonossa, sallittaisiin väljemmät kriteerit harkinnanvaraisesta toimeentulotuessa koska valtio maksaa, ilmaiset matkat lentokoneella muutaman kerran vuodessa perhettä tapaamaan ja lomailemaan ”kotimaahansa”.
  Ja joka kerta kun siitä joku kehtaa sanoa poikkeavaa sanaa, on joku toinen huutamassa ja möykkäämässä, ”Rasisti!!”

 4. Piksu

  Tässä on kysymys ihan muusta kuin rasismista.
  Mummo ja vaari pelkäävät pihallaan kuljeskelevia äijiä. Tavaroita katoaa pihalta.
  Lapset eivät enää voi mennä harrastuksiinsa yksin, äijälauma pelottaa.
  Tytöt vaativat saattajan, koska miehet yrittävät käydä käsiksi.
  Jos asuu kauniissa kuplassa, niin ei tällaista ole varmaan huomannut.

 5. Annekoo

  Suomessa on jo niin paljon irakilaisia miehiä, että määrä on jo lähes armeijamme vahvuus. On suorastaan pelottavaa, että on näitä näin tietämättömiä ihmisiä, jotka puhuvat rasismista sulkien silmänsä todellisuudelta ja vallitsevalta turvallisuustilanteelta koko Euroopassa. Kyllä sivistyneen ihmisen tulisi seurata mediaa laajalla kirjolla koko Euroopassa ja muuallakin ja ottaa vähän selvää, mistä tämä ”pakolaisjoukko koostuu” ja etenkin huomioida erityisen sotaisa ja vaativainen käytös, plus raiskaukset, puukotukset, yhteenotot ja poliisin vastustaminen vastaanottokeskuksissa ympäri koko Euroopan.

  Valtaosa ihmisitä ympäri Eurooppaa on huolissaan tästä röyhkeiden ja väkivaltaisten mieslaumojen invaasioista. Täällä Suomessa, aatteen nimissä, silmät kiinni, kirjoitetaan rasismista ja suvaitsevaisuudesta. Herätys ja silmät auki ! Kyllä tämäkin bloggaaja on ns. Ruususen unessa ja kirjoituksellaan paljastaa, ettei seuraa maailman tapahtumia tarpeeksi voidakseen kirjoittaa munaamatta itseään, koska paljastaa tietämättömyytensä näin esim. tässä postauksessaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.