Rokotusvastaisuudesta vielä kerran

Palaan uudelleen aiheeseen, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Rokostusvastaisuuden järjettömyyteen.

Olen ollut viikon verran flunssassa. Tuttava kysyi puhelimessa, olenko jo tervehtynyt ja valitin olevani muuten kunnossa, mutta kurkkukipu ei hellitä millään. Hän totesi siihen, että niin, se hetki, kun kipu loppuu, on kyllä hieno ja siitä osaa olla kiitollinen päivän! Sitten terveys muuttuukin taas itsestään selvyydeksi.

Kurkkukipu loppui tänään mutta sain vaihdossa järkyttävän päänsäryn. Se lähti hyvällä ja tehokkaalla lääkkeellä, mutta jouduin kärsimään koko päivän, ennen kuin pääsin lääkekaapilleni. Hetki sitten huomasin, ettei minua satu mihinkään. Kiittelin lääketeollisuutta mielessäni vuolaasti. Kipu on aivan raivostuttavan energiaa syövä vitsaus. Mietin mitä tekisin, jos en saisi lääkkeitä ja siitä edelleen tuli taas mieleen tuhkarokkoon kuolleet ihmiset ja edelleen se, että jotkut ihmiset eivät halua rokottaa lapsiaan ns. lastentauteja vastaan.

Rokotuskriittisyyden taustalla ei ole tiede eikä tieto, vaan uskomukset. Kuten päätoimittaja Marja Aarnipuro totesi 14.8. pääkirjoituksessaan ” Tässä kummallisessa ajassa, jota parhaillaan elämme, tieteellisesti todistettuja faktoja kyseenalaistetaan mennen tullen. Yksi epäilee maapallon pyöreyttä, toinen kiistää evoluutioteorian. Lääketieteestä kadun mies tuntuu tietävän enemmän kuin tiedeyhteisö. Ihmiset haluavat itse päättää, onko rokottaminen hyödyllistä. Tällainen ”tietämys” saattaa käydä hengen päälle.
Tieteet perustuvat reaalimaailmasta tehtyihin havaintoihin ja kokeisiin. Intuitio ei ole tiedettä, eivätkä mielipiteet ole faktoja. Tämä tuntuu hämärtyvän nykypäivänä monen mielessä.
Lääketieteellisessä mallissa lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat potilaita parhaan käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Maailmanlaajuinen tiedeyhteisö kerää ja käsittelee tätä tietoa koko ajan. Myös Suomen terveydenhuollossa.”

Mitä tapahtuu sitten, jos lapsi sairastuu hinkuyskään, tuhka-, vesi- tai vihurirokkoon tai sikotautiin? Alkavatko vanhemmat yhtäkkiä luottaa lääkäriin ja osaavaan sairaanhoitoon? Tai sitten jos tauti iskee vanhemmalla iällä, jolloin niiden voimakkuus ja vaikutukset ovat kovat.

Toistaiseksihan siitä ei paljon kokemuksia ole, koska joukkosuoja on ollut niin vahva. Nyt se on heikkenemässä. Pirkanmaalla todettiin kolme tuhkarokkotartuntaa. Joukkosuojan tähden ei kuitenkaan enempää. Jos tartunnan saajat olisivat asuneet Pietarsaaressa olisi tilanne paljon vaarallisempi. Pietarsaaren ja Kokkolan alueella löydöt voisivat saada aikaan epidemian (ylilääkäri Hanna Nohynek YLE 4.8.17)  Tänä päivänä kaiken sen työn ja viisauden ja uurastuksen ja tutkimuksen jälkeen vain uskomusten tähden! En tiedä mitä ajatella.

Kun viimeksi kirjoitin tästä asiasta, minulta kysyttiin Ylen aamussa mitä mieltä olen ajatuksesta, että rokottamattomuudesta sakotettaisiin, ei pääsisi päiväkotiin tai lapsilisät menetettäisiin. Sanoin silloin, ettei pakko ole hyvä konsti ikinä. En ole vieläkään varma, mutta millä voisi takoa järkeä ihmisten päähän? Jos verhoaisi ne jotenkin uskomuksiksi? Lisäisi rokottamiseen pienen pisaran taikamaista tähtipölyä tai alkaisi vaan ihan perinteisesti levitellä huhuja siitä etä on keksitty mahtava uusi keino pitää lapset terveinä…

Olen todella kiitollinen rokotteista, lääkkeistä ja lääketieteestä – se on pelastanut henkeni useammin kuin kerran. Ja se on faktaa.

Hanna

 

 

 

Kommentit (15)
 1. Pekka Salmenperä
  18.8.2017, 08:31

  Ennen kuin kirjoitat näistä ’nykypäivän’ ongelmina, kannattaisi tutustua aiheeseen syvemmin. Rokotevastaisuutta on ollut yhtä kauan kuin rokotuksia, perusteet olivat myös alussa uskonnollisia ja oman kehon määräysoikeuteen liittyviä. 1850 luvun puolivälissä tämä liikehdintä alkoi kun rokotteista alkoi tulla pakollisia paikallisesti, tutustu vaikka Rokotevastaisuuden historiaan esim.
  https://www.historyofvaccines.org/content/articles/history-anti-vaccination-movements

  1. Olen ollut kahdesti todella sairas rokotuksen jälkeen. lääketehtaat eivät halua julkaista tietoja sivuoireista. saatikka tietoja rokotteen testauksesta. Flunssarokote josta sairastuin oli testattu 27llä ihmisellä ennen myyntiä. ei koskaan enään. Jokainen päätäköön itse.

 2. Ei ymmärrystä
  18.8.2017, 09:23

  Olen aina kunnioittanut ihmisen ja potilaan itsemääräämisoikeutta. Siihen velvoittaa paitsi moraali kuin Suomessa myös ihan lakikin, mutta kun itsemääräisoikeudella vahingoitetaan muita ihmisiä, niin en keksi sille minkäänlaista oikeutusta.

  Veljeni kuoli 1960-luvulla muutaman päivän ikäisenä, koska äitini sairasti lapsiltaan saamansa vihurirokon raskautensa aikana (tuolloin ei ollut rokotuksia). Itse jouduin lasten teholle keuhkokuumeen takia, joka tuli erittäin ärhäkän vesirokon seurauksena (ei ollut rokotuksia). Aikoinaan sairaanhoitajana hoidin nuorta miestä, joka kuoli vesirokon aiheuttamiin komplikaatioihin. Puhumattakaan niistä lukuisista vanhuksista, joita olen hoitanut heidän sairastuttuaan ennen rokotuksia influenssaan ja kuolleisuus oli suuri kaikesta hoidosta huolimatta. Muistan myös sen kerran kun päiväkodista tuli ilmoitus, että on heti mentävä paikalle, koska päiväkotiin oli tulossa terveydenhoitaja antamaan rokotuksia aivokalvontulehdusta vastaan. Eräällä lapsella oli todettu kyseinen tauti ja rokotukset oli annettava altistuneille heti.

  Myönnän, että suhtautumiseni rokotuksiin on kenties melko subjektiivista, mutta mielestäni meillä ei ole oikeutta vaarantaa kanssaihmistemme turvallisuutta kieltäytymällä rokotuksista ja samaan aikaan kuitenkin vaatia kalliita hoitoja kun tauti sitten iskeekin.

  1. Minäkin olen varsin subjektiivinen, mutta juuri toista mieltä. Olen itse sairastaunut lapsena vesi- ja tuhkarokon sekä sikotaudin, kuten sisko ja velikin, kaikki naapurin kakarat ja koulukaverit. Muistona muutama arpi. Olisiko hyvä vastustuskyky seurausta sairastamisesta, koska juuri muuta en ole kuuteenkymmeneen vuoteen saairastanutkaan.

   Hanna kertoo lastensa sairastuneen hinkuyskään. Oliko heidät rokotettu sitä vastaan? Jos, niin eikö rokote toimi? Pirkanmaalla vihurirokkoon sairastuneet oli rokotettu, sama kysymys, eikö rokote toimi?

   Lähipiirissäni on nuori, vanhempiensa ainokainen ja isovanhempien ainoa lapsenlapsi, joka sai sikarokotteesta narkolepsian. Siihen loppui baletti ja musiikkiharrastukset sekä haaveet tutkijan urasta. Sikaflunssasta olisi voinut selvitä hengissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *