Hanna Sumari
Hanna Sumari

Ruusupommi – kesän suloisin jäätelökakku

Jäätelökakku koristeltuna ruusunterälehdillä – tosi romanttista ja tosi helppoa! Ruusunterälehtiä voi syödä, tietenkin riippuen siitä onko kasvia myrkytetty vai ei. Niistä voi tehdä hilloakin, joka on suosittua Bulgariassa. Syötävistä kukista on lisää tietoa täällä.

Kirjoitan Meidän Mökki –lehteen mökkipäiväkirjaa. Aukeaman juttuun mahtuu mukavasti tiivistä tarinaa meidän Saarenmaan talosta ja Saarenmaalla olosta yleensäkin. Heinäkuun numero ilmestyi vasta ja siinä kerron mm. kukista ja villeistä omenapuista.

Olen usein ollut naistenviikon mökillä ja viettänyt 21.7. siellä myös Hannan päiviä. Virossa ei vietetä nimipäiviä ollenkaan ja siksikin se on ollut myös hauska juhla viettää. Jotain uutta naapureille.

Nimipäiväksi on tietysti syytä leipoa jotain herkullista, mutta kuumana päivänä en jaksa hikoilla uunin äärellä ainakaan kovin pitkään. Niinpä tein nimppareiksi jäätelökakun, oikean ruusupommin! Ohje on lehdessä hyvin niukasti esitettynä. Mutta tässä se tulee ihan kokonaan selventävien kuvien kera.

Käytän kakkuun kaupan jäätelöä, tuoreita mansikoita, ruusunterälehtiä ja vähän sitruunan mehua tai ruusuvettä. Pienen pohjan teen kääretorttutaikinasta, joka kypsyy viidessä minuutissa. Helppoa siis!

Tärkeää on löytää kaapista kaksi pyöreää kulhoa, joista toisen halkaisija on nelisen senttiä toista pienempi, niin saa tehtyä kakusta kauniisti kaksivärisen ja supermaukkaan. Ohje on helppo – antaa mennä!

Ruusupommi

1,2 l vaniljajäätelöä

0,5 l mansikkajäätelöä

10 isoa mansikkaa

2 kananmunaa

1 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ sitruunan mehu, sokeria, vettä ja 2-3 tl ruusuvettä halutessasi.

Ruusunterälehtiä myrkyttömästä ruususta tai muita syötäviä kukkia tai niiden terälehtiä. Esimerkiksi orvokin kukat käyvät tarkoitukseen hyvin.

Tee ensin pohja.

Vaahdota kananmunat ja sokeri paksuksi hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista noin 6 minuuttia 220 asteessa. Kumoa kypsä kakkulevy pöydälle nurin päin ja vedä leivinpaperi varovasti irti. Ota kakkupohjasta irti pyöreä levy. Käytä muottina kulhoa, johon aiot tehdä kakun. Leikkaa sen avulla kakkulevystä pala kakun pohjaa varten. Jätä pohja odottamaan.

Pehmitä kaupan vaniljajäätelöä helposti käsiteltäväksi. Levitä kulhon pohjalle ja reunoille ensin tuorekelmu, että saat kakun helposti nostettua pois kulhosta. Levitä sitten kulhoon tasaisesti noin kolmen sentin paksuinen kerros jäätelöä. Se on helppoa levittää kädellä, jota suojaa muovipussi. Jotta saat lopputuloksesta tasaisen, käytä pienempää kulhoa apunasi ja paina sillä jäätelö tasaisesti kulhoon. Laita jäätelökulho pakastimeen tunniksi.

Soseuta mansikat ja sekoita ne pehmitettyyn mansikkajäätelöön ja täytä sillä jäätelökakun kuoppa. Kostuta kakkupohja sokeroidulla sitruunanmehulla johon voit lisätä 2-3 tl ruusuvettä, jos haluat vahvistaa ruusun makua . Nosta kostutettu kakkupohja jäätelökulhoon ja paina jäätelöön kiinni. Pakasta kakkua ainakin 2 tuntia.

Irrota kakku vuoasta kastamalla vuoka lämpimään veteen. Painele hiukan sulanut pinta täyteen ruusun terälehtiä. Vie heti tarjolle!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.