Hanna Sumari
Hanna Sumari

Saarenamaan villa lämmitti juhannuksena

IMG_0264

Juhannus on Suomessa aina viikonloppuna mutta Virossa juhannusaatto on aina 23.6. sattui se sitten mihin viikonpäivään hyvänsä. Meiltä meni koko juhannus vähän sivu suun, koska vietimme viionlopun kahdestaan Saarenmaan mökillä mieheni kanssa ja se oli siellä aivan tavallinen viikonloppu, eikä mitään perinteisiä hulinoita missään.

Saarenmaalla juhannusta juhlitaan samaan malliin, kuin Suomessa joskus 50-luvulla. Kylien ihmiset kokoontuvat yhteen ja sitten pelataan, kilpaillaan, leikitään, tanssitaan, juodaan viinaa ja poltetaan kokkoa. Se on aika hulvatonta menoa. Mutta nyt meillä oli siis rauhallinen ja ihana viikonloppu kahden kesken.

Mieheni lähti lauantaina ajamaan enduroa saaren toiselle laidalle ja minä ja polkupyöräni mentiin samalla kyydillä Kuresaareen. Sieltä poljin takaisin mökille. Matka on noin 25 km ja jos eivät maisemat ja luonto olisi niin mykistävän kauniita kuolisin tylsyyteen, siillä mäkiä et Saarenmaalta löydä. Ihan tasainen pannukakku on  koko kaunis saari.

IMG_0287

Saarenmaan unikoita aaltoilevat pellot ovat mykistävän kaunnita. Se ovat joka kesä eri paikoissa ja kuulemma päättävät itse, missä haluavat kasvaa. Niitä on vaikeaa kuvata niin, että niiden hehku  oikeasti näkyisi kuvissa

Pikku tovi piti ensin kuitenkin fiilistellä Kuresaaressa, varsinkin sen torilla, jonka myyjät jo tunnen hyvin ja josta saa ihania herkkuja. Nyt siellä jo oli tarjolla pienen pieniä kantarellejä (kukeseenet) ja sitten – voi itku – hana villapaita heilui henkarissa ja huusi mun nimeä! En tarvitse ainuttakaan. ”En osta!!” huusin sille ja ajoin tieheni. Kääntyäkseni minuutin kuluttua takaisin….!

IMG_0254

Kuresaaren tori

IMG_0255

Myynnissä on monenlaisia asioita, ja määrät ovat niin eri maailmasta kuin meillä. Tässä esimerkiksi yksi raparperin varsi.

IMG_0253

Kanttarellit myydään täällä aina rasioissa, joissa on vain keskenään saman kokoisia sieniä. Yleensä ne ovat myös täysin puhdistettuja niin, että voi kaataa suoraan pannuun. Nämä eivät ole, taitavat olla niin pieniä, että jos putsaisi ei mitään jäisi jäljelle!

No niin. Nyt se on minun ja se on ihana. Virossa ja Saarenmaalla myydään paljon neuleita, osa on koneella tehtyjä osa ei. Osa on ommeltu koneella kasaan, osa ei. Tämä ihanuus oli kokonaan käsityötä ja kudottu Saarenmaan lampaiden villasta. Hinta oli 70€ tingin vitosen ja pusero pyörän korissa ajelin kotiin. Illalla, kun istuin terassilla lukemassa viimeisintä Kepleriä (Lars Kepler, Vainooja), lämmitti villapaita niin suloisesti. Ei Saarenmaan tai Suomen kesää voi elää ilman paksua villapaitaa, se nyt vaan on niin.

IMG_0292

Pyörällä kotiin  – aarre korissa!

IMG_0316

Päivällä oli bikinikeli….

IMG_0330

… mutta illalla villapaitaa jo tarvittiin!

Lämpöä päivään ja terveisiä Turusta, jossa ollaan kuvaamassa Suomen kaunein koti -ohjelmaa. Seuraavaksi kevyt aamiainen ja sitten Fustra-treeni!

Hanna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.