Tämä sää! Miksi mikään ei toimi koskaan ja kellareissa virtaavat joet?

Tämä sää! Mua vähän pelottaa mun omat ajatukset, mutta se fiilis mulla kuitenkin on, että jos täällä pohjoisella pallonpuoliskolla sataa poikkeuksellisen paljon, niin se on sellainen pieni luonnonkatastrofi. Ja jos on katastrofi, niin sitten on.

Eivät vanhat putket ja viemäröinnit, jos eivät kaikki uudemmatkaan, ole suunniteltu kestämään, imemään ja nielemään sisuksiinsa epätavallista määrää vettä, joka syöksyy taivalta järkyttävänä ryöppynä. Kaatosateena.

Vettä on kaikkialla – kaduilla, kellareissa, ja tunneleissa. Sitä on kerta kaikkiaan liikaa, että siitä voisi mitenkään selvitä.

Junat ja metrot lakkaavat kulkemasta ja tulee jos jonkin sortin ongelmaa ja haittaa. Kaikki paikat tulvivat. Elämästä tulee hankalaa. Kiireisille tulee vieläkin kiireempi ja tapahtuu myöhästymisiä. On erikoistilanne. Ja kova poru. Miksi mikään ei toimi. Ikinä.

Sama koskee niitä muutamaa päivää talvella, kun tulee tolkuttomasti lunta tai on jäätävän kylmää. Junat kulkevat myöhässä, jos ollenkaan. Taas ollaan myöhässä. Ja vaikerrus on kova. Riepoo, kun asiat eivät toimi. Ja auraus sitten! Miksi katuja ei aurata tarpeeksi nopeasti ja miksi katujen varsille lykätään lunta, eikä sitä viedä pois? Ei löydy parkkipaikkoja. Aivan karmeaa. Pakko ajaa ylinopeutta, että ehtii. Eikä ehdi sittenkään. Ja miksi KAIKKI MUUT ajavat niin HITAASTI! Minulla on tässä kiire!

Satoi taivaalta sitten vettä, lunta tai räntää on vikinä korvia raastavaa. Jos aurinko paistaa tulisesti useita päiviä tai on pirullisen kylmää, kaikuu silloinkin kaikkialla kova poru ja tuska.

Ilmastointi ei toimi tai sitä ei ole lainkaan! Lämmitys ei toimi ja jos toimiikin, niin se toimii liian hitaasti ja sisäilma on raivostuttavan kuivaa.

Mutta minä tiedän! Näistä kaikista ongelmistahan selviää rahalla. Kaivetaan kaikkialle uudet putket ja viemärit! Nyt heti! Mutta arvatkaa mitä? Vaikka olisikin rahaa, jota saisi ihan helposti veroja korottamalla, alkaisi hirveä poru, kun kaikki kadut kaivettaisiin auki! Katutöitä kaikkialla! Miksi miksi miksi oi miksi? Nytkin Helsingin katutyöt ovat saaneet ihmiset raivon valtaan. Ja myöhästymään! Ei mitään järkeä moisissa töissä. Ne tehdään väärin, väärään aikaan ja varsinkin, jos ne sattuvat minun reiteilleni. Ai että lähtisin aiemmin ja ottaisin katutyöt huomioon? Törkeää!

Samaan aikaan jossain nainen kävelee 40 asteen lämmössä 20 litran kanisteri vettä päänsä päällä 25 kilometrin matkan, saadakseen perheelleen puhdasta juomavettä. Ja samaan aikaan Amazonilla palavat maailman keuhkot.

Mua kyllä rasittaa tämä valituksen määrä. Kun oikeasti kaikki on todella hyvin. Ja kun ei niitä maanalaisia putkia voi korjata, jos katua ei avata. Eikä voi varautua harvinaisiin kaatosateisiin ilman, että siihen kuluu miljardeja euroja. Ja kun sataa niin valitettavasti ei sada rahaa.

Missään muualla asiat eivät ole niin hyvin kuin meillä pohjoismaissa, korjattavaa on monessa asiassa, mutta sään yllättäville vaihteluille me ei kyllä voida mitään. Turha valittaminen on rasittavaa. Monta harmia ja ikävää asiaa on mahtunut tähän päivään sateen vuoksi, mutta kohtuus valituksessakin. Ja tseppiä kaikille, joiden tavarat kelluvat kellareissa. Toivottavasti kenelläkään ei ole sään vuoksi hengenvaaraa.

Iloa syksyyn ja hymyä huuliin. Nyt hyggeillään! Ja saattapa tulla hyvä sienisatokin – sittenkin!

Hanna

Kommentit (7)
 1. Näin juuri, ei meillä oikeasti ole mitään hätää. Nautitaan kelistä kun alla kaunis ja aurinkoinen kesä!

  1. hannasumari
   23.8.2019, 20:38

   Kiitos Inni ja kohta se sade lakkaa!
   Hanna

   1. Tänään sade on muisto vain ☀️

    1. hannasumari
     24.8.2019, 21:09

     Niin on! ihana mahtava päivä! Kävin uimassakin!
     Hanna

 2. Niinpä, lapsenlapsi asuu Espanjassa ja hän sanoi:eihän täällä tule vesi sisään🙂 ja kertoi: että meillä vesi tuli olohuoneeseen ja laitettiin pyyhkeitä estämään veden tulo olohuoneeseen. Ja jatkoi, sitten oli ulkona liikkumiskielto😂oli niin kovat tulvat ja vaarallista liikkua ulkona. No toivottavasti meillä tarvitse ihan näihin kuvioihin mennä.

  1. hannasumari
   24.8.2019, 08:53

   Hei Pipa,
   Niinpä! Suomi on kuitenkin sellainen hyvän järjestyksen ja infrastruktuurin maa. Ja meillä on kynnykset ovissa. Mutta olen tämän kirjoituksen myötä oppinut myös sen, että meillä pitäisi olla enemmän päällystämätöntä maata kaupungeissa, jotta vesi pääsisi imeytymään maahan.
   Tänään näyttää aurinkoiselta! mahtavaa!
   Iloa syksyyn Pipa!
   Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *