Hanna Sumari
Hanna Sumari

Tervetuloa meille!

Kaupallinen yhteistyö: Arabia

Kello on muutamaa minuuttia vaille viisi lauantai-iltapäivänä, vieraat ovat juuri lähteneet ja istun yksin kotona. Musiikki soi hiljaa ja kynttilät palavat vielä. On ihana olo. Istuimme rakkaiden ystävieni kanssa yhdessä kahvipöydässä. Kerrottiin uutisia, jaettiin huolia, paljastettiin salaisuuksia ja se kaikki oli niin ihanaa. Se lämpö ja voima, minkä hyvistä ystävistä saa, on mittaamaton.

FullSizeRender (1)

Meitä on yhteensä viisitoista ystävää, jotka sattuma toi yhteen vuonna 2011. Se oli aikaa, jolloin minulla oli pysähtymisen hetki elämässäni. Olin keskittynyt kymmenen vuotta vain työhön ja perheeseeni ja tajusin, että ystävät olivat jotenkin kaikonneet elämästäni. Ystävyyssuhteet olivat kuivuneet ravinnon puutteesta. Ajattelin, etten pysty saamaan uusia ystäviä ja että vanhoja ei voi herättää henkiin. Se oli kova paikka. Onneksi olin aivan väärässä.

P1016243

FullSizeRender-(2)

Järjestin siis vuonna 2011 naisten kahvikestit meillä. Kukaan ei tuntenut ketään muuta kuin minut, minä tunsin kaikki. Paitsi että yksi ystävä toi mukanaan ystävänsä, jota en koskaan ollut nähnyt. Eli minullakin oli yksi tuntematon. Hauskaa oli se, että kaikki luulivat muiden olevan entuudestaan tuttuja keskenään. Se on vähän sama tunne kuin ensimmäisellä luokalla koulussa. Sitä luulee olevansa jotenkin ainoa.

Meistä hitsautui ihana joukkue. Oma ihanien naisten kuppikunta. Tapaamme aina kahvin merkeissä. Joskus on ollut pullo kuohuvaakin, mutta harvemmin. Juomme kahvia. Paitsi yksi, joka juo teetä. Ja yksi, jonka kahvi on kofeiinitonta. Tarjolla on aina herkkuja niin paljon, että jokainen halukas saa niitä myös kotiin vietäväksi. Tilaa olisi istua olohuoneessa, mutta istumme aina suuren ruokapöydän ympärillä emmekä liikahda siitä mihinkään.

P1016205

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänään puhuimme kahvikupeista, perinteistä, unelmista, naapureiden huolista, politiikasta, somesta, somevihasta, pelottavista sairauksista ja sairaalakokemuksista. Ja miljoonasta muusta asiasta. Päällekkäin aina välillä. Ja joimme kahvia. Ja söimme kakkuja ja suolaisia piiraita.

minä ja kuppi

Osa teemaa tänään oli myös Arabian Suomi 100-juhlavuoden mukikokoelma, joka lanseerattiin tammikuussa. Heti kun vieraat tulivat, he näkivät kupit ja niitä kuvattiin ahkerasti, valittiin suosikkeja, etsittiin kuvion alkuperäistä vuosilukua ja tutkittiin yksityiskohtia. Hämmästyin, kun niin moni piti Heikki Orvolan 90-luvun Bebop kuviosta. Ajattelin että kukaan muu kuin minä, ei siitä pitäisi. Myrna (Olga Osolin vuonna 1937 suunnittelma kuvio) on ollut monen inhokkikuvio, mutta mukissa se muutti muotonsa yhtäkkiä rakastettavaksi. 20-luvun hieno jugend –ornamentti Isak, todettiin hienostuneeksi, Heini Riitahuhdan luomaa uutta, vuoden 2017 Huvila kuviota, luultiin vanhaksi. Suomen kukka (1941) ja Bebop kuppien korva ihastutti, koska niissä myös kupin korva on koristeltu. She-Fo, (G.L. Jäderholm-Snellman, 1926) Myrna, Suomen kukka ja Huvila kuppien ihanuus oli se, että niissä kuvio jatkui myös kupin sisällä.

DSC00848

DSC00827

DSC00837

Kuppi muuttuu paljon, kun sen alle laitetaan lautanen, siitä tulee juhlavampi. Ja sen suhteetkin muuttuvat. Minusta on loistava idea, että Arabia 100 vuotta kuppien alle sopii Koko-sarjan pikkulautanen. Olemme kuitenkin enimmäkseen siirtyneet juomaan kahvia mukeista, mutta juhlissa on kivaa kattaa mukien alle lautaset. Kattauksesta tulee juhlavampi. Kokon ovaali lautanen (ihana muoto! Ja niin toimiva lautanen, tarjoiluun, lautaseksi, jopa pienen piiraan vuoaksi!) sopii mukin alle aamupalalla, kun kahvin seuraan halutaan voileipä tai pulla…. Mukavaa on se, että kaikki Arabian astiat sopivat hyvin keskenään yhteen, koska valmistusmassa on samaa ja siksi valkoinen väri on kaikissa astioissa sama. Silloin kirjavatkin astiat sopivat keskenään yhteen. Sama valkoisen sävy sitoo. Tietysti myös värit ovat samoja vaikka kuvio tai astiasarja olisikin eri.

pohja

Arabia 100 vuotta -kuppeja on yksi joka vuosikymmeneltä, jonka Suomi on ollut itsenäinen. Arabia on ollut mukana suomalaisten kuppikunnissa koko itsenäisyytemme ajan. On se huikeaa. Siis kymmenen erilaista kuppia. Kuviot ovat kunkin aikakauden suosikkeja. Sarja on myynnissä vain tämän vuoden ajan. Mukin pohjassa on juhlavuoden erikoisleima ja sieltä selviää myös alkuperäisen kuvion lanseerausvuosi. Monet kuviot tuovat mieleen lämpimiä muistoja isovanhemmista ja muista sukulaisista ja tapahtumista modernissa muodossa. Se lämmittää.

15966268_1555669544450965_2844528206800629531_n

Minun oli hirveän vaikeaa valita oma suosikkini. Päädyin aloittamaan valinnan niin, että poistin mukeja siitä päästä mistä pidin vähiten. Hurjan vaikeaa. Lopulta jäljelle jäi kolme, joista en enää osaa päättää mikä niistä on ihanin: Hattara, Pastoraali ja Bebop.

Mikä muki on sinun suosikkisi? Voit voittaa sen omaksesi! Katso kaikki kuviot täältä ja valitse oma suosikkisi. Arvon viidelle onnekkaalle oman mukin, lempikuviolla. Kerro siis blogin kommenttikentässä, mikä on mielestäsi kaunein kuvio ja liitä mukaan sähköpostiosoitteesi, että voin olla sinuun yhteydessä ja ilmoittaa voitostasi. Kilpailuaikaa on viikko ja mukin arvo on 18,90 €. Arvon siis viisi palkintoa 7.2.2017. Onnea kilpailuun ja hyviä hetkiä kupposen äärellä omassa kuppikunnassasi oli se mikä hyvänsä!

Ihania kahvihetkiä

Hanna

DSC00849 (2)

Kommentit (112)

  1. Tanssiaskeleen uusi nimi ja muki-arvonnan voittajat – Apu-blogit

    […] Onneksi pääsin kotiin, koska tänäänhän on se suuri päivä, jolloin viisi onnekasta voittavat Arabian Suomi 100 –mukin äänestyksessä, joka liittyi kirjoittamaan Kuppikunta blogiin. […]

  2. Viikon poiminnat – ihanaa ja kamalaa – Hanna Sumari

    […] Tuo pyöreä lahjapakkaus, johon mahtuu 5 mukia on ihana ja mukithan saa valita itse. Kerroin niistä täällä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *