Toisen kerran borrelioosi nyt lisämausteena lääkeyliherkkyys

Jälleen borrelioosissa! Tuntuu aivan uskomattomattomalta, että kuten viime kesänä, myös tänä kesänä sairastuin borrelioosiin. Onni on se, että huomasin sen heti ja sain lääkkeet. Epäonni taas siinä, että sain lääkkeestä hyvin ikävän yliherkkyysreaktion.

Nyt borrelioosia kantava punkki sai saaliikseen minut Espoossa. Ei siis missään saaristossa, ei metsässä tai niittyvaelluksella, vaan meidän omassa puutarhassa.

Kävi täsmälleen samoin, kuin viime kesänä. Kiinnitin huomiota käsivarressa jatkuvasti kutiavaan punaiseen pieneen paiseeseen, kuin hyttysen puremaan. Ainoa ero oli se, että hyttysen purema ei kutise koko ajan. Tämä kutisi ja kun se kolme päivää oli kutissut, pienen paiseen ympärille levisi reilun viiden sentin kokoinen punainen alue.

Fiilis oli kyllä melkoinen. Voiko olla mahdollista, että saan sen taas! Lähes tarkalleen vuosi sitten minulle kävi sama juttu. Silloin borreliabakteeria kantava punkki iski kärsänsä minuun Saarenmaalla. Viime kesänä purema oli vasemmassa käsivarressa ja nyt lähes samassa kohdassa oikeassa kädessäni.

Sain hoidoksi kymmenen päivän kuurin Doximyciniä, ja lääkäri kehotti välttämään aurinkoa. Suojasin itseni aurinkovoiteella, jonka suojakerroin oli 30 ja peittävillä vaatteilla, päässäni keikkui aurinkohattu. Kolmen päivän käytön jälkeen ihoni räjähti. Tunne oli metka.

Lähdin aamulla perinteiselle lenkilleni, kun ensin käsissäni oli tunne, että veren sijaan niissä virtaisi jäävettä. Pieni ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kädenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui. Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä. Käsi käyttää johonkin koko ajan. Sen lisäksi kärsin borrelioosin oireista. Minua väsyttää, iho menee yhtäkkiä kananlihalle, en palele, mutta on tila jota voi kuvata sanalla ihokylmä. Yhtäkkiä onkin kuuma ja iho tuntuu polttavalta ja olo kuumeiselta. Ehkä minulla onkin kuumetta, en tiedä. Myös sydän hakkaa välillä vimmatusti.

Päivänselvää oli, että lääke on vaihdettava. Käytin Pihlajalinnan sovellusta ja selitin ongelman puhelimen chatissa lääkärille, joka vaihtoi Doximycinin Amorioniin. Nyt olen vuorokauden ollut ilman Doximyciniä ja odotan, että sen vaikuttavat aineet häviävät kehostani. Kädet ovat edelleen niin arat, että on vaikeaa koskea mihinkään. Iho käsissä kasvoissa ja rintakehällä on turvoksissa ja kireän tuntuinen, kuiva ja ryppyinen. (No ryppyisyys naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä iho on todella kipeä ja pahan tuntuinen)

Miksi kerron tämän kaiken?

Koska hoitamaton borrelioosi on erittäin vakava sairaus ja aiheuttaa paljon erilaisia oireita, jotka on myöhemmin vaikeaa tunnistaa borrelioosin aiheuttamiksi ja siksi niitä on myös vaikeaa hoitaa oikein.

Milloin voin epäillä borrelioosia?

Borrelioosin oireet alkavat 3-30 päivää punkin puremasta. Tyypillisin oire on punoittava kehämäinen, yli 5 cm halkaisijaltaan oleva ihottuma, joka hiljalleen leviää. Voi olla myös vilustumisen kaltaisia oireita,  väsymystä ja lihaskipuja.

Rokotus

Borrelioosia vastaan ei voi rokottautua. Sen sijaan harvinaisempaan puutiaisaivotulehdukseen on olemassa rokote. Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta ei pidä sekoittaa toisiinsa.

Punkki on minikokoinen

Puutianen on pieni. Kaksivuotiaat punkit, joita kutsutaan nymfeiksi, ovat vain 1-4 mm läpimitaltaan. Suurin osa ihmisten borrelioositartunnoista on peräisin juuri nymfeiltä.

Punkit näyttävät kuvissa usein pulleilta palleroilta, jotka olisi helppoa huomata iholla. Mutta näin ei ole. Kun punkki on vasta porautunut ihoon, siitä näkyy vain nuppineulan päätä pienempi musta piste. Muutenkin vain millimetrin kokoinen nymfi on vaikeaa huomata.

Voiko punkki purra huomaamatta?

Minä en ole nähnyt punkkia ihollani kummallakaan kerralla, kun olen saanut borrelioosin. Vain puremakohdan ihomuutos on kavaltanut pureman.

Koska täytyy tehdä punkkitarkastus?

Tee punkkitarkastus joka kerran, kun olet liikkunut luonnossa tai puutarhassa, jos olet mökillä, tee se joka ilta. Parasta on, jos joku voi auttaa tarkistuksen teossa. Ihoa on hyvä tarkkailla myöhemminkin, purema ei aina kutise, joten esimerkiksi selässä oleva purema ei näy itselle helposti. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta.

Missä on punkkivaara?

Borrelioosia levittäviä punkkeja on levinnyt koko Suomeen aivan Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Niitä siis ei ole ainoastaan saaristossa, kuten usein sanotaan. Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus. Luonnossa punkkeja levittävät mm. peurat ja kotieläimet voivat kantaa niitä turkissaan sisään kotiin.

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Kommentit (20)
 1. Leena Helenius
  16.7.2020, 09:18

  Hei Hanna! Punaisen kehämäisen ihottuman halkaisija on varmaankin yli 5 cm eikä yli 50 cm, kuten
  kirjoitit! Hyvää vointia ja paranemista Sinulle!

  1. hannasumari
   16.7.2020, 12:33

   Hei Leena!
   Joo kyllä olet aivan oikeassa! Sain ystävältä tekstiviestin myös asiasta tuoreeltaan ja pääsin oitis korjaamaan! Kiitos sinullekin tarkkaavaisuudesta ja erityisesti siitä että viitsit laittaa viestin. On kurjaa jos tekstiin jää virheitä!
   Punkitonta onnen kesää sinulle!
   Hanna

 2. Leena Karvinen
  16.7.2020, 14:20

  Tuossa sohvalla lehteä lukiessani tunsin kutinaa oikeassa kädessäni, luulin pikkukärpäseksi ja läimäsin, eipä tuo kuollut. Lähemmin tarkasteltuna osoittautui punkiksi. Liekö koira tuonut, sillä käveli viime viikolla kainalossa, yhtään kiinnittynyttä ei ole onneksi löytynyt🍀Tsemppiä sinulle, pikaista tervehtymistä, hyvää punkitonta kesää ja terkkuja☀️🌸

  1. hannasumari
   17.7.2020, 11:26

   Nyt tarkkana siis!
   Hyvää puntkitonta kesää sinulle myös!
   Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *