Valkoinen sisustus saa ihmiset raivon partaalle – miksi?

 

Valkoinen sisustus – onko siinä joku ongelma, vai onko ongelma oman pään sisällä?

Olen tehnyt sisustamisen ja asumisen parissa töitä televisiossa ja lehdissä nyt 26 vuotta ja vaikka trendejä on tullut ja mennyt niin yksi trendi on jämähtänyt paikoilleen kuin kärpäsen kakka lampunvarjostimeen. Trendi saada raivareita pelkistetystä valkoisesta sisustuksesta.

Kun tein T.i.l.a. –ohjelmaa saimme vihapostia valkoisten kotien näyttämisestä silloinkin, kun kyseisessä jaksossa ei ollut ainuttakaan valkoiseen vivahtavaakaan kotia. Kasvojumppaa siinä tehtiin, kun kulmakarvat korkealla mietittiin, että mistähän tämä henkilö nyt puhuu ja mitä lie onkaan katsonut.

Nämä valkoista vihaavat henkilöt luokittelevat valkoisiksi kaiken vaalean, eivät ymmärrä eivätkä näe vaalean eri sävyjä ja erilaisten pintojen tuomaa elävyyttä tilaan. Myös avarat tilat he luokittelevat vaaleiksi, ankeiksi ja ahdistaviksi. Moderni tyyli menee heittämällä samaan kategoriaan, vaikka sisutuksessa olisikin käytetty värejä.

Ehdottomasti pahinta vaaleassa kodissa on kuitenkin siisteys ja vähäinen roinan ja ryönän määrä.

Tavallaan jo luulin, että tämä viha olisi jo taakse jäänyttä elämää, mutta ei – trendi elää edelleen. Kun nyt olen näiden vuosien aikana vieraillut sadoissa ja sadoissa kauniissa kodeissa, olen nähnyt ihan kaikilla tyyleillä sisustettuja koteja. Ja myös toisin, kuin valkoista vihaa kokevat, nähnyt että yhtään sellaista lehteä tai TV-ohjelmaa ei ole, jossa näytettäisiin vain valkoisia koteja.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että valkoiset kodit ovat jonkinlainen sokea piste katsojansa silmissä. Ja minulla on pieni villi veikkaus, mistä ongelma usein kumpuaa. Kateudesta.

Jo heti TV-urani alussa, kun samosimme kodista toiseen ja minulta kysyttiin lehtihaastatteluissa sisustusvinkkejä, sanoin että paras vinkki on siivous. Siivotkaa kotinne. Jos kodissa on liikaa tavaroita, joilla ei ole omaa paikkaa on aika samantekevää, miten koti on sisustettu. Lopputulos on kaoottinen. Jos ihminen asuu kaaoksen keskellä ja näkee vaalean, puhtoisen ja avaran tilan, niin toki se alkaa ahdistaa. Mutta syy ei välttämättä ole se miksi, sen kuvittelee. Syy voi olla oman kodin kaaos, joka ahdistaa mieltä.

Yksi vahva argumentti valkoisen vihaajilla on, että ainakaan lapsiperheessä valkoinen sohva ei pysy puhtaana. (Valkoinen sohva ja valkoinen keittiö, ovat pahinta, mitä valkoisen vihaaja tietää).

No lasten ollessa pieniä, meillä oli kaksi valkoista sohvaa, kolme lasta ja koira. Sohvat olivat ja pysyivät valkoisina. Meillä tosin syödään ruokapöydän ääressä, koira tiesi paikkansa eikä väriliiduilla ollut asiaa sohville.

Monesti tuntuu siltä, että se valkoinen pelkistetty koti onkin saavuttamaton unelma ja siksi vihan kohde. Minua ärsyttää tämä viha suunnattomasti. Yhtä lailla, kuin maksimalistisella runsaudella koristellun keräilijän kodin vihaaminen. Älkää vihatko ihmiset! Eläkää omissa kodissanne ja rakkaassa tyylissänne onnellisina. Mutta periaatteessa aina kun vihaa jotain todella paljon ja näkee vihan kohdettaan ylt’ympäriinsä joka puolella, kannattaa ehkä miettiä miksi? Miksi jonkun toisen ihmisen tyyli on niin ärsyttävä? Olisiko syy muualla, jossain jonka haluaisi olla toisin.

Monet ihmiset kokevat rauhaa ja harmoniaa avarissa tiloissa, joissa on vain hyvin vähän esineitä. He kammoksuvat suurta tavaramäärä, joka saa heidät ahdistukseen. Jonkun toisen ihmisen sielu lepää hulvattomassa runsaudessa, jossa sukupolvien mukanaan kuljettamat tavarat ovat kaikki esillä, tekstiilit loistavat riemukkaissa väreissä ja materiaalien kirjo on loputon. Ja sitten on kodit näiden ääripäiden väliltä. Kokonaan oma juttunsa on sitten hyvä maku, tyylitaju ja ymmärrys tilan harmoniasta. Sitä voi olla kaikissa tapauksissa yhtä hyvin kuin olla olematta.

Joka tapauksessa, osa ihmisistä nauttii sisustamisesta ja siitä että koti näyttää heidän silmissään kauniilta ja osalle asia on vähempiarvoinen asia. Mutta varmaa on se, etteivät kaikki sisustuslehtien tai TV-ohjelmien kodit ole valkoisia.

Niin ja sitten se siisteys. Se tuo rauhaa sielulle ja edelleenkään en näe mitään syytä kuvata mihinkään mediaan sisustusjuttua, jossa koti näytettäisiin siivoamattomana. Tämähän on myös toive, joka usein esitetään. ”Ei kenelläkään voi olla noin siistiä, miksi elämisen jäljet ei näy” – no mieti sitä!

Iloa kaikkiin koteihin – värikkäisiin, valkoisiin, mustiin ja harmaisiin, moderneihin, antiikkisiin, maskuliinisiin ja feminiinisiin!

Hanna

Kommentit (55)
 1. Kyllä Hanna, olet nyt ihan väärässä. Valkoista ei inhota kateuden vuoksi. Vaan tylsyyden ja kliinisyyden vuoksi. Jos sisustaa pelkällä valkoisella, puuttuu mielikuvitus. Jokainen osaa sisustaa pelkällä valkoisella. En ole vuosiin ostanut suomalaisia sisustuslehtiä, koska suomalaiset eivät osaa sisustaa. Jokaisessa lehdessä on se valkoinen koti. Esim. italialaisista lehdissä on upeita sisustuksia, joissa on käytetty hienoja sävyjä. Muistan kun kaunein koti ohjelmassa, valitsit kauneimmaksi kodiksi kerrostaloasunnon, jossa oli hakopino olohuoneen lattialla ja lastenhuoneessa valkosia sairaalasänkyjä. Silloin meni lopullisesti usko sinuun sisustajana.

  1. hannasumari
   4.11.2019, 21:43

   Hei Chic,
   Kiitos kommentistasi. Olen huomannut että valkoisia koteja vihataan usein juuri siksi, että oma koti kaaoksessa eikä sen kaaoksen selittämiseen riitä resurssit. Syy voi olla esim. ruuhkavuodet, tai ylipäätään kyvyttömyys tai haluttomuus organisointiin. Ja tämä naamioituu haluksi elää boheemisti. Silti kaipaus jonkinlaiseen selkeyteen on olemassa ja silloin helposti arvostellaan kitkerin sanoin selkää tilaa kliiniseksi. Näen tämän kateutena.
   Jokainen ei suinkaan osaa sisustaa valkoisella. Valkoiselle sisustaminen vaatii yhtälailla hyvää makua, tyylitajua ja tilan hahmotuskykyä, kuin värikkään lopputuloksen luominen. Valkoisia sävyä on mittaamaton määrä ja valkoinen koti voi olla äärettömän tyylikäs, kodikas, kiinnostava ja inspiroiva.
   Suomen kauneimassa kodissa esitetty koti, jossa todella oli klapipino TV:n alla oli kiinnostava kokonaisuus. Klapipino oli hulvaton ja riemukas, persoonallinen idea. (Tiesitkö, että kaupoissa myydään koivuisia designklapeja?) Perhen idea oli poistaa kaikki turha ja antaa tyhjän tilan puhua, näin vuoteiden määrästä, että asukkaita oli neliöihin nähden paljon. Ihmiset olivat kodin loppusilaus, jonka osasin kuvitella tilaan. Minusta se oli rohkealla tavalla tämän päivän ilmastotilanteessa sisustettu koti.
   Sinun ei toki tarvitse olla asiasta samaa mieltä.
   Iloa syksyyn!
   Hanna

   1. Se että sisustaa väreillä, ei tarkoita ettei koti olisi selkeä ja siisti. Pidän itse myös vähästä tavarasta ja tyylikkyydestä, mutta en kliinisyydestä. Italialaiset ovat sisustuksen mestareita myös värivalinnoissa ja tyylikkyydessä. Värikkyys ei tarkoita räiskyviä värejä ja boheemisuutta. Kyllästyttää vain kun Suomessa tyylikkyys tarkoittaa värittöyyttä ja usein vain valkoista sisustusta. Sisustusammattilaisilta odotan enemmän.

   2. Ymmärrän kyllä idean antaa tilan puhua, mutta kyseessä oli Suomen kaunein koti. Oli tarjolla oikeasti KAUNIITA ko.jaksossa.Jos olisin itse ollut mukana kisassa, valinta olisi loukannut. Monet olivat todella nähneet vaivaa kotiensa sisustuksessa. Kyllä olen nähnyt sisustusklapeja ja pölkkyjä, jotka maksavat hervottomasti. Se ei ole tyhmä , joka pyytää vaan…Kyllä nauratti, kun perheen tarkoitus oli poistaa kaikki turha.:) No siinä tapauksessa olisin poistanut kyllä halkopinon kerrostalostaasunnosta, jossa ei ollut takkaa.

 2. Aivan juuri näin. Olen täysin samaa mieltä. Valkoinen sisustus on ankeeta ja mielikuvituksetonta niinkuin myös liiallinen harmaan ja mustan käyttö. Ja tätä harmaata ja mustaa linjaa vetää ohjelmassa huvila ja huussi oleva naispuolinen sisustussuunnittelija. Aivan karseeta ja synkkää tyyliä. Värit tuo sisustukseen lämpöä eikä väreistä kärsi. Suomalaiset eivät osaa sisustaa. Amerikkalainen tyyli on upeine makuuhuoneineen tyyli josta pidän.

  1. Olen täysin eri mieltä. On myös taito osata sisustaa niin, että lopettaa ajoissa. Jenkkityyli voi usein olla aivan ylitsepursuavan tyylitöntä. Toisaalta on kyse makuasioista ja se nyt vaan pitää paikkansa ettei niistä kannata kiistellä. Niin kuin Hanna tässä sanoo, älä vihaa vaan nauti omasta tyylistäsi ja ole iloinen että muutkin nauttivat omastaan.

   1. hannasumari
    4.11.2019, 22:05

    Hei R,
    Kiitos kommentistasi,
    Erittäin hyvä huomio ”On myös taito osata sisustaa niin, että lopettaa ajoissa.” Joskus kodit voivat olla myös ylisisustettuja.
    Hyvää syksyä!
    Hanna

  2. hannasumari
   4.11.2019, 21:46

   Hei Hannele!
   Kiitos kommentistasi. Ymmärrän ettet pidä valkoisesta, harmaasta ja harmaan ja mustan yhdistelmästä. Makuja on monia ja onneksi jokainen saa sisustaa kotinsa haluamallaan tavalla. Amerikkalaisilla makuuhuoneilla tarkoitat varmaan muhkeaa vuodetta ja runsautta. Sielläkin on montaa tyyliä.
   Ihanaa syksyä sinulle,
   Terv Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *