Hanna Sumari
Hanna Sumari

Viisi plus 1 keinoa nukahtaa

Että sitten osaan inhota näitä öitä, jolloin herään kolmen aikaan ja tuntuu kuin norsu seisoisi rintani päällä! Heräilen usein monta kertaa yön aikana ja kurkistan kelloa. Se ei haittaa ollenkaan, jatkan vaan uniani saman tien. Paitsi joskus. Laitan silmät kiinni ja juuri kun pitäisi pudota unen ihanaan untuvaan, yhtäkkiä aivan lupaa kysymättä, pää täyttyy ajatuksista. Muistan nimenomaan asioita, jotka jotenkin huolestuttavat. Hauskat asiat loistavat poissaolollaan. Mieleen tunkevat mustat aatokset ja huolet.

IMG_7188

Minulla on kuitenkin oiva selviytymiskeino. Sami Minkkisen video ’hyvään uneen ja oloon’, joka löytyy täältä. Laitan sen pyörimään puhelimeeni ja tungen kuulokkeet korviini. Työnnän puhelimen tyynyn alle ja alan rentoutua. Yleensä nukahdan ennen kuin Samin ääni vaikenee. Tänään en nukahtanut – sen sijaan puhelin nukahti. Eli akku loppui. Mutta meikämandoliinilla virtaa riittää. Ärsyttävää on vain se, että tiedän sen loppuvan päivällä. Nyt sitten kirjoitan tätä klo 5.15 isossa nojatuolissani valvottuani jo kaksi tuntia.

Sitä vain ihmettelen, miten kaikki huolet osaavatkaan olla hereillä samaan aikaan. Ne voisivat jatkaa uinailujaan minun puolestani ihan hyvin. Stressiä se varmaan on. Siihenkin auttaa kyllä se, että tekee jotain eikä jää vatvomaan tuskiaan unettomana.

IMG_7201

Samin hypnoosivideon lisäksi minulla on muitakin konsteja, joilla saan unen uudelleen. (Illallahan nukahdan ilman vaivaa, jopa kesken lauseen. Iltasatujen lukeminen lapsille oli aivan tuskaa, kun nukahdin pilkkujen ja pisteiden kohdalla. Lapset taas eivät…) Teen jotain alla olevista ja yhtäkkiä alkaa väsyttää, kömmin sänkyyn ja nukahdan.

Nousen ylös ja teen jonkun keskeneräisen työn.

Teen voileivän ja juon sen kanssa jättilasin maitoa.

Laitan päälleni paksun villapuseron ja villasukat – ihan kuin kääriytyisin uneen villojen myötä. En hikoile, villa hengittää. Koen olevani turvassa.

Luen kohtuullisen tylsää kirjaa. Ei kepeää dekkaria tai huumoria, vaan aavistuksen raskaampaa tai vaikeampaa tekstiä.

Vaihdan nukkumapaikaksi sohvan.

Nyt muuten väsyttää jo ihan vietävästi. Villatakki on jo päällä ja näkkärit syöty. Maitoa on vaan sen verran että tytär ja mies saa sitä kahviinsa, joten tyydyn veteen.

Pirteyttä päivään!

Hanna

P.S. nukuin tunnin ja heräsin pirteänä, menin joogaan ja söin aamiaisen vasta klo 11.00

Kommentit (1)

  1. Merja Nummelin

    Kiva lukea sun juttuja, tulin perässä tänne Apuunkin. Kivaa kevättä !

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.