Elokuvateattereissa nyt: homofobinen farssi, jossa pelätään raiskausta

Etan Cohen: Get Hard (2015)
Etan Cohen: Get Hard (2015)

Maailmalla jo yli sata miljoonaa dollaria tienannut ääliökomedia Get Hard on homofobinen ja rasistinen, eikä siinä ole mitään uutta.

James King (Will Ferrell) on pörssikaupoilla miljonääriksi itsensä suitsinut kömpelö pukumies, joka tuomitaan 10 vuoden vankeuteen talousrikoksista. Valmistautuakseen elämään kalterien takana James pestaa valmentajakseen suulaan autonpesijän Darnell Lewisin (Kevin Hart). James olettaa perheenisä-Darnellin viettäneen aikaa vankilassa, koska tämä on musta ja koska tilastot, ja jälkimmäinen ottaa ennakkoluulosta kaiken irti. Hän tarvitsee rahaa ostaakseen uuden talon (tai jotain).

Asetelma on apinoitu suoraan John Landisin Vaihtokaupoista (1983). On etuoikeutettu valkoinen bisnesmies ja alemman kastin musta duunari. On paljon ennakkoluuloja ja muutama todeksi väitetty stereotyyppi. On paljon vitsejä, mutta siinä missä Landisin elokuva osui maaliin kelvolla tarkkuudella, Get Hard ampuu ihan väärään suuntaan.

Get Hardin voi tiivistää seuraavasti: päähenkilö yrittää olla tulematta raiskatuksi. Kaikki Jamesin ja Darnellin yhteiset harjoitteet pyrkivät estämään väistämättömän: vankilassa tullaan raiskatuksi. Se on vitsi, mutta ennen kaikkea se on totta.

Olen kirjoittanut raiskaushuumorista aiemmin, joten jatkan aiheesta vain lyhyesti.

Yksi harjoitteista on ihan vaan kalun makuun totuttelu. Darnell vie Jamesin suosittuun homobrunssiravintolaan, jossa James ottaa ensimmäisen vastaantulevan miehen wc-koppiin ja yrittää ottaa tältä suihin. Hän ei kykene, vaan sisuuntuu: homoilu on liikaa! Ennemmin otan turpaani! Jamesin puutarhuri toteaa toisaalla, kuinka ”kalun imemisen pelko antaa voimia”.

Raiskauksen pelkääminen on tietenkin ihan o.k. Vankilaraiskauksista puhuminen on myös o.k., koska ongelma on todellinen (vaikkakin Get Hardissa liioiteltu: Darnell sanoo, että jokainen tulee San Antonion vankilassa naiduksi). On kuitenkin selvää, että tässä ei pelätä vain fyysisen itsemääräämisoikeuden menettämistä, vaan myös jotain ihan muuta.

Get Hardin homofobiasta voisi todella närkästyä, ellei se olisi niin laiskaa. Paljon laiskempaa kuin Seth Rogenin ja James Francon tuskallisen epämääräinen ja asenteellinen bromance-homoläppä.

Ohjaaja Etan Cohen (jonka sekoittaminen Ethan Coeniin on hauskaa, kuten tämä Bill Murrayn briljantti haastis osoittaa) kuitenkin antaa absurdin suosittujen tähtiensä rellestää Ian Robertsin ja Jay Martelin käsikirjoittamassa homokauhuaihiossa niin suunnattomasti, etteivät tympeimmätkään typeryydet (”on tieteellinen fakta, ettei homo kieltäydy kalun imemisestä”) jaksa puistattaa. Kaikki on väsynyttä, ennakkoluuloilla pelaavan Hollywood-komediakoneiston mankelista tuserrettua konservatiivista huttua.

Ohjaaja puuttuu peliin vain sen verran, että tarina saadaan joten kuten etenemään. Tyhjäkäyntiä riittää ja maltillinen kesto (1 tunti 41 minuuttia) tuntuu tyystin överiltä.

Homofobian lisäksi Get Hard suhtautuu mälsällä tavalla ihonväriin. Jamesin vitivalkoinen luksusnäkökulma saatetaan kyllä ihan oikein naurunalaiseksi, mutta kuitenkin elokuvan mustat sivuhahmot toisintavat monia kuluneita stereotyyppejä. Darnellin serkun (jota näyttelee räppäri T.I.) jengiläiset ovat daijuja, väkivaltaan ja ämmiin taipuvaisia lökäpöksyjä. He ovat elokuvan ainoat afroamerikkalaiset mieshahmot (pl. pari autopesulatyöntekijää).

Vaikka Get Hard naureskelee Jamesin ennakkoluuloille, ei se esitä niitä kumoavaa todellisuutta, vaan päinvastoin vahvistaa niitä. Tämä on ongelma.

Eräs kotimainen kriitikko väitti, ettei Get Hardin taustalla ole kummempaa ideologiaa -> elokuva on harmiton. Oma huumorintajuni ei riitä ymmärtämään, miten homofobiaa lietsova, raiskausta komedian välineenä käyttävä miljoonaluokan Hollywood-elokuva olisi harmiton. Tai miten sen taustalla ei olisi ideologiaa.

Suomessa elokuva kiilasi ensi-iltaviikonloppunaan neljänneksi. Sen edellä jatkaa Luokkakokous, jolla katsojia on jo 470 tuhatta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *