Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Haloo, onko tää nyt se Kansanradio?

Hei, kuka unohti meikän? Kuva: ratsastus.fi
Hei, kuka unohti meikän? Kuva: ratsastus.fi

Sellasta läksin soittelemaan, että kun luin Hevosurheilusta, että Anna-Julia Kontio oli UNOHDETTU ILMOITTAA maailmancupin osakilpailuihin Bordeauxiin. Että miten se on mahdollista? Eikös se Anna-Julia ole niin kuin meidän koko esteratsastuksen kruununjalokivi tällä hetkellä? Että siis mitä siellä sitten muistetaan, jos tämä unohtuu?

Totuushan on se, että virheitä sattuu kuulemma isoissakin ympyröissä. Kiinnostavaahan tässä onkin se, että aiheesta kirjoitettiin lajimme viikottaisessa aviisissa nimenomaan otsikolla ”Kontio unohdettiin…”. Mistä se teille kertoo? Minulle se kertoo siitä, että jonkun virhe haluttiin tuoda esiin. Joku on nyt mokannut, katsokaa. Mistä se sitten kertoo? No ennen muuta siitä, että lajin sisällä ei puhalleta ainakaan saman nuotiopiirin hiillokseen.

Kilparatsastusta pidetään suuressa arvossa, koska liitossa puhutaan siitä niin paljon. Se on hieno asia. Koko ajan järjestelmässä on jotain korjattavaa, ja sitten korjataan. Kaikki tähtää siihen, että Suomesta tulisi yhä enemmän ja yhä parempia kilparatsastajia.  seminaareja pidetään ja asioista jankataan. Missäköhän juuri nyt mennään? Sen tiedän ainakin, että 360-valmennusmalli tuntuu nyt kovalta jutulta. Että oppilaista pidetään huolta yötä päivää. Myös yksilöitä halutaan kohdella yksilöinä, eikä laumaa karjana, että jokainen kehittyisi omalla tyylillään huipuksi. Samaan aikaan eräille messuille on uskallettu pyytää Christopher Wegelius pitämään näytösluontoista valkkua joillekin junnuille. Järjestäjät arvelivat, että Wegeliusta pitäisi pyytää hiomaan lausuntojaan, ettei porukka loukkaannu. Siinä on eilispäivän ja tämän päivän valmennuksien ero pähkinänkuoressa. Ennen itketettiin porukkaa ihan huolella. Kuului asiaan, että valmentaja nöyryyttää, koska olet huono ja paska. Siitä piti karaistua. Mikäli kanttisi riitti jatkamaan haukuista huolimatta, olit riittävän lujaa tekoa kilparatsastajaksi. Oli vain yksi totuus, valmentajan totuus, sillä jos joku uhkaisi valmentajan tietotaitoa, valmentajan oma psyyke murenisi. Siihen vaivaan otettiin sitten vähän napanderia.

Tänä päivänä suuri osa valmentajista haluaa puhua valmennettavalleen niin, että valmennettava tajuaa. Ei niin, että hän itkee. On miljoonien erilaisten tutkimusten kiistämätön tulos, että positiivisella vahvistuksella saadaan ihmisestä paras irti. Jursinovin taktiikka ei kerta kaikkiaan ole lähimainkaan yhtä toimiva. Siksi siihen on siirrytty yhä enenevissä määrin. Koska se toimii paremmin.

No niin, nyt vanha liitto älähtää: missäs ne tämän päivän tähdet sitten ovat. No tulossa, herran jestas! Ja voi kun se olisikin pelkästä valmentajan neroudesta kiinni kuka pärjää. Olen satavarma, että molemmissa puolissa on jotain hyvää. Talvisodanaikaiset- ja henkiset valmentajat osaavat terottaa, että nyt on tosi kyseessä, pelleily seis. Uudenhenkiset taas ymmärtävät, että aina ei saatana pysty olemaan paras. Ja siitä noustaan.

Hei huippu-urheilun jengi: koittakaa saada se kakkanne kokoon, jooko? Meitä on täällä hirveä lauma tätejä, jotka a) palavat halusta sijoittaa mammonansa hevosiin ja lajiin, b) laittavat pikapuoliin myös kaiken aikansa lajiin ja c) kasvattavat uutta polvea. Do not underestimate our power. Vaikka en olekaan maailman etevin ratsastaja, se ei tarkoita sitä, että olisin TYHMÄ.

Kiitos ja kuulemiin.

Kommentit (5)

 1. Kirsin-Virsu

  Minä olin ihan hämmentynyt kun olin ensimmäistä kertaa tällaisen uuden koulukunnan valmentajan opissa (minulla oli välillä pidempi paussi ratsastamisesta). Ymmärsin kaiken mitä se sanoi. Eikä se haukkunut eikä huutanut, välillä vain totesi että olin kuunnellut. Siis häh?!!?

  Kuitenkaan en voinut pyytää rahoja takaisin, sillä se oli erinomainen valmennus. Tuli välillä sellainen olo, että pääsi todella intiimiksi hevosen kanssa, jopa niin että ujostutti. Ja tallissa se materialisoitui lopullisesti siihen että hevonen katsoi minua eri tavalla ”ai tuo onkin tuollainen ratsastaja, enpä olisi tuosta jyystäjästä arvannutkaan”.

  Että kun minä vaan olin ollut niin tottunut siihen haukkumiseen, se on ihan normaali ja luonnollinen osa. Tämä uusi haukkumattomuus vaatii nyt ihan uutta totuttelua.

  • katjastahl

   Ole varovainen, tämä on uutta meille vanhoille.

 2. Saara

  Old school valmennusmetodeista unohtui ratsastajan totaalinen nolaaminen ja nöyryytys virheitä imitoimalla ja kysymällä kysymyksiä, joihin ei ole mahdollista esittää vastauksia! Ystäväni sanoi kerran eräälle valmentajalle, että jos puhuisin omassa työssäni asiakkaalleni noin, saisin välittömästi potkut. 🙂 Olen sitä mieltä että kulttuurimuutoksen ytimessä ollaan juuri me lapsesta asti ratsastaneet tädit, jotka on saaneet feministisen herätyksen ja huomanneet, ettei aikuisena tartte kuunnella kaikkea schaibaa mihin kakarana tottui (tai en mä ainakaan tottunut, mutta jouduin sietämään kun ei ollut vaihtoehtoja).

  • katjastahl

   Nyt olet muuten Saara asian ytimessä.

 3. Ponityttö -67

  Hyvä Saara! Tasan samaa mieltä. (Enkä muuten mene katsomaan Wegen klinikkaa, siihen on useampikin syy).

  Toinen asia. Siis jos ne tosiaan liitossa UNOHTI ilmottaa Juulin mc-kisaan, niin sillon Hevosurheilu on tasan oikealla asialla. Olen pitkään tiennyt, että SRL on surkea organisaatio, jossa johtohemmot keskittyvät ainoastaan oman edun tavoitteluun, mutta noin surkea ei voi olla! On aivan oikein, että lehti ottaa tällaisen totaalitumpuloinnin esille. Harmi ettei ylen urheiluruutu ottanut. Voitteko kuvitella, että jääkiekkoliitto UNOHTAISI ilmottaa maajoukkueen EHL-turnaukseen?

  Mulla on tuttuja kv-kenttäratseja, jotka ovat kertoneet että kv-kisojen ilmottautuminen liiton kautta on täyttä tuskaa. Sitä kautta se kuitenkin on pakko hoitaa joka maassa. Mä haluan, että suomalaiset ratsastajat pärjää maailmalla, koska sitä kautta saadaan lisää näkyvyyttä lajille ja pikkuhiljaa lisää julkisia varoja myös ratsastukselle. Aivan kuten mies- ja poikavaltaiset lajit jo saavat. Liiton asia on EDISTÄÄ suomalaista ratsastusurheilua kaikilla tasoilla, ei haitata sitä.

  Pari vuotta sitten liitto ei tiedottanut mitään ku Elmo Jankari onnistui hankkimaan EM-kvaalit. Kun kysyin tiedottajalta, että miksi näin, hän kertoi, että tieto ”kilpaurheiluosastolta” ei nyt ollut kulkenut. Siis käytävän toiselta puolelta toiselle?

  Oikeassa maailmassa koko liiton nykynen henkilökunta vaihdettais uuteen näiden (ja monien muiden) kämmäilyn jälkeen. Kauanko me meinataan sietää tätä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *