Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Kuka on suomalaisen hevoskulttuurin kannalta tärkeä

CgfE37sW4AAGlwb

Eräs Kavioliiton lukija otti, kiitos vaan, kovasti kantaa edelliseen postaukseen. Painotti, että hän haluaa, että suomalainen hevosmaailma nousee uuteen kukoistukseen, eikä se onnistu kuin superammattilaisten voimalla. Voi, voi. Olisipa se niin yksinkertaista! Silloinhan meillä olisi asiat hyvin. Mutta kun tilanne taitaa olla se, että tädit pelastavat tämän maan hevoset. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että jokaisella tädillä on oma, pilalle ratsastettu puskaratsu pihassaan, vaan se voi myös tarkoittaa sitä, että täti ostaa nuorelle huipulle hevosen ratsastettavaksi. Tai vielä rajumpaa, antaa oman hevosensa huipun käyttöön. Sellaista ei tosin missään vaiheessa tapahdu, ellei tätejä päästetä lähellekään sisäpiiriä ja avata huippujen maailmaa hieman paremmin. Top Dressage epäonnistui tässä niin näyttävästi, että tästähän oppii, vaikka ei itse ollut edes paikalla.

Lajin luonteeseen kuuluu, että kaikki tietävät miten asiat ovat. Ihmisillä ja/tai ryhmittymillä on omat totuutensa, josta ei sitten perkele jousteta ollenkaan. Se on sääli, sillä nimenomaan vapaa keskustelu kehittää paitsi yhteistyötä, myös lajia. Jos edelleen uskottaisiin 1800-luvulla syntyneitä, niin kyllä satulat olisivat melko hirveitä, niin myös suitset ja entäs käsittely. Turpaan vaan. Tämäkin laji siis kehittyy, halusimme tai emme. Oma osuutensa kehityksessä on sekä saksalaisella jämeryydellä että hevoskuiskauksella. Jossain siellä seassa se totuus on. Ei auta, vaikka kuinka haukkuu vastajoukkuetta, siellä ne kumminkin pyörivät, heti aamusta. Ei kun aamulla housut jalkaan ja toisia kiusaamaan.

Kiinnostavaa on myös se, miten joillekin auktoriteeteille ei uskalleta panna hanttiin, vaikka joidenkin konstien aika on jo auttamattomasti ohi. Odotellaanko, että ne auktoriteetit kuolee vai mitenkä? Toisinaan auktoriteetin asemassa on silkka raha. Pelätään tahon suuttumista siinä määrin, ettei uskalleta ottaa kantaa. Sellaisia kai me ihmiset sitten ollaan. Vähän arkoja tai sitten liiankin kärkkäitä. Rohkeushan ei ole ollenkaan sitä, että käy sanomassa suorat sanat jollekin päin naamaa. Rohkeus on sitä, että uskaltaa altistua keskustelulle saamatta itkuraivareita tai lähtemättä lipettiin.

Ensi vuonna on Suomi 100 -juhlavuosi. Siihen liittyy myös hevosmeininki, ja isosti. Olisipa kiva jos kyettäisiin siihen mennessä puhaltamaan yhteen hiillokseen. Saataisiin melko armasti enemmän a) ääntä, b) arvostusta, c) rahnaa jos oltaisiin ns. samalla puolella. Samassa veneessä tässä kuitenkin ollaan!

Kommentit (14)

 1. Pohjosen täti

  Hei Katja! Kirjoitan nyt sulle ensimmäistä kertaa, mutta blogiasi olen lukenut jo pitkään. Ja niin on meidän ratsastuksenopettajammekin. Ja siitäpä minun pitikin puhumani, että se nuorehko pojanjuippi aina siteeraa sinua. Erityisesti silloin, kun olet kuvaillut tätiratsastajien inhimillisiä erityispiirteitä. On me kyllä koetettu kuittailla sille takaisin, että varoo vaan hiusrajansa vetäytymistä…
  Joten jos mahdollista, niin kirjoittaisitko oodin ratsastuskoulujen kirkassieluisille tätiratsastajille, jotka edes joskus haluaisivat tulla vakavasti otetuiksi. Tai siis muulloinkin kuin kuukausikorttia maksaessa.

  • katjastahl

   Ootappa! tulee kyllä, pitää ensin saada inspiraatio. taidan käväistä katsomassa jotain tuntia.

 2. Täti etelästä

  Kyllähän tuossa huippuratsastajien tavassa olla ja katsoa taviksia on jotain pielessä, kun jo kauan ennen some-aikaa ja kamerapelkoa eräs huippu sanoi koulutustilaisuudessa, että ”on se niin kauheaa, että kilpailujen jälkeen KUKA HYVÄNSÄ (=tavis) voi tulla sanomaan mitä hyvänsä ja arvostelemaan ratsastajan suoritusta. Että kyllä varsinkin nuorille ratsastajille pitäisi järjestää suljettuja tilaisuuksia, ettei pääse tulemaan paha mieli jos menee huonosti”.

  • katjastahl

   voi hyvää päivää, just niin. oliskohan se kätevää, että kerta kaikkiaan vaan suljettaisiin kaikki ikävät ihmiset laitoksiin?

 3. Gerkko

  Jos joku asia on väärin, niin jupisen. Tai meen pois ja jupisen. Tai kerään raivoa ja pamahdan ja meen pois ja häppeen. Oon arka suomalainen. Väittelynomainen keskustelukulttuuri on mulle vieras. Nytkin nolottaa, että lähetän tän. Anteeks. Mutta Katja oot paras:)

  • katjastahl

   no niillä mennään mitkä on annettu! ei voi toiseksi muuttua.
   kiitos <3

 4. mikko

  sä olet katja, ihana, rohkea, humaani ja aivan älyttömän viisas. X

  • katjastahl

   arvatkaa kuka rakastaa Mikkoa? Minä <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *