Kuoliko horsemanship tallityttökulttuurin myötä?

Seura-lehti, vuosi ehkä 1980. Kiitos kuvasta Bitta!

Juteltiin Open kanssa viime tiistaina ennen tuntia tallitytöistä. Ope oli sitä mieltä, että asiat alkoivat mennä siinä kohtaa metsään, kun tallitytöt lakkasivat olemasta. Siinä saattaa olla totuuden jyvä.

Taisin olla 12-vuotias kun kirjoitin ensimmäisen kerran asiasta lehteen. Tuolloin meille tuli Seura, ja luin sitä tietenkin siinä missä muutkin, koska Hevoshullu tuli vain kerran kuussa ja Seura viikoittain. Kerran Seurassa oli parikin lukijakirjettä siitä, kuinka nuoria tyttöjä orjuutetaan talleilla. Jutussa painotettiin myös sitä, että hevosenhajuiset lapset eivät ole julkisissa liikennevälineissä ilo nenälle. Arvatkaa vetäisikö nuori, hevosenhajuinen Katja herneen hengitysteihin! Aloin saman tien hakata tekstiä (ei kun hetkinen, silloinhan kirjoitettiin käsin) ja postitin sen saman tien Seuraan. Olin pitkään vielä tosi kiihtynyt, mutta niin kuin lapsille on tyypillistä, unohdin lopulta koko homman. Miksikö unohdin? Koska olin yhtenään tallilla ja siellä oli niin kivaa.

Johan siitä sitten hässäkkä syntyi, kun kirje julkaistiin! Olin varsinainen sankari tallillamme. Ja miksi en olisi? Puolustin kulttuuriamme, siihen ei pidä kajota! Jokainen tallityttö söi mieluummin matoja kun jätti menemättä tallille. Karsinoiden siivous oli kunnia-asia! Vastuunkanto oli upeaa! Minä huolehdin tästä hevosesta, älkää murehtiko! Missä muussa lajissa TEKEE ERIKSEEN MIELI KANTAA VASTUUTA?

Tallityttökäytäntö (=hoitajasysteemi) alkio kuolla, koska joillain talleilla hoitajat alkoivat käyttää valtaa epähienoin keinoin ja riitaahan siitä tuli. Samaan aikaan jotkut vatipäät kirjoittelivat liittoon, että mikä tää tämmöinen lastenorjuutusharrastus oikein on. Liitossa tietenkin oltiin kauhuissaan, että voivoi, nyt joku suuttui, muutetaan kaikki. No, eihan liitto voi moisista päättää, mutta ilmapiiristä huolestuttiin: näinkö meidän lajimme näyttäytyy ulkomaailmaan? Eihän semmoinen käy, että eräs rva Matikainen Uhtualta on pahastunut tyttöjen tallihommista.

Tähän kohtaan sanon ihan itsenäni, että voi ny perkele. Olen kuullut ihan aikuisten, järkevien ihmisten suusta lauseita ”voitko kuvitella, ne pisti mut ite kaivamaan sillä koukulla niitä kavioita ja sen jälkeen vielä suitsimaan sen hevosen itse! Enhän mä oo täällä töissä, hoitakaa itte kavionne!” Eli tässä mennään. Ihmisillä ei ole MITÄÄN HAJUA, miten hevosen kanssa kuuluisi olla, tai miksi pelkkä ratsastaminen ei KOSKAAN riitä. Ihminen, joka ei edes yritä opetella millainen eläin hevonen on, ei KOSKAAN TULE OLEMAAN KOVIN TAITAVA.

Haluan tallitytöt takaisin. Haluan, että ihmiset pakotetaan oppimaan millainen elukka heppa on. Haluan myös maailmanrauhan.

Pullukkauutisia: ei ole syntynyt.

Kommentit (20)
 1. Någon Annan
  7.5.2019, 16:13

  Mä käyn ratsastuskoulussa taluttamassa, ja samalla, kun taluttelen tulevaisuuden toivoja, horisen heille kaikenlaisia vanhusten juttuja. En tiedä, kuuntelevatko lapsukaiset, mutta horinani tarkoitus on aivopestä heitä siihen, että ratsastuksessa on tosi tärkeää se, että oppii olemaan heppojen kanssa ja hoitamaan niitä. Joskus pääsen myös kokeilemaan manipulaatiotaitojani heidän vanhempiinsa. Saa nähdä, kantavatko höpinäni joskus hedelmää.

  Toinen ratsastuskoulumme opeista sanoi joskus, että nykyään on teitä tallitätejä. Musta mikään ei ole kivempaa kuin hevosten kanssa oleminen, joten musta on edelleen mukavaa, kun saan (huom. saan) vaikkapa hakea hevosia tarhasta ja muutenkin olla niiden kanssa. Mä yritän tallitätinä nyt levittää tätä propagandaa siitä, miten ratsastuksessa ei yksinkertaisesti voi kehittyä, ellei tiedä, millainen on se eläin, jonka selkään kiipeää. Mä en enää tässä iässä ja näillä taidoilla uskaltaisi hevosen selkään ollenkaan, jos en yhtään ymmärtäisi niiden käyttäytymistä.

  1. aallot Annalle!

   1. Kirsi Rautakangas
    7.5.2019, 20:16

    Minäkin tallin vanhin tallityt eiku täti!
    Ja kommentti, että Katja on jo noin 12-vuotiaana osannut kirjoittaa hyvin!

    1. kieltämättä hieno kirje oli se! olen ylpeä itsestäni, kunnon vaativa kansalainen.

 2. Olit Katja jo nuorena selkeästi lahjakas kirjoittamaan, mahtavaa että kommenttisi on säilynyt!

  Olen kanssasi samaa mieltä (ja likimain samanikäinen😁). Itse vietin ajan esiteinistä täysi-ikäiseksi ravitallilla, missä sain hoidella hevosia ja putsata karsinoita, en huom ajaa enkä ratsastaa, mutta edelleen tykkään puuhata hevosten kanssa, ja me 12v. tyttöni kanssa ollaan aina vikat ridauskoululla tunnin jäljeen kun jäädään nysväämään varusteiden ja hevosten kanssa.
  Ja eihän sitä voi hypätä suorilta hevosen selkään, jos ei hetken ole kumpikin sekä ratsu että ratsastaja päässeet kuulostelemaan toistensa sen päivän fiiliksiä!
  Mutta totta turiset, ei ole palkaton hevosenhoito nykypäivänä muodissa. Olenpa tavannut sellaisen aikuisen, joka on vuosia vuokrannut ratsua, muttei eläissään putsannut karsinaa. Minusta se on kummallista.
  Koetetaan me kasvattaa omista kakaroista hevoselta haisevia riuskoja vastuun kantavia heppatyttöjä – minulla on yksi sellainen täällä hyvällä alulla 😊

  1. haha, äikänmaikka ei ollut samaa mieltä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.