Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Kuollut hevonen ei palttoota kaipaa

Kaatopaikalta löytyi heppa. Se oli kuollut. Uskon, että se ei raahautunut sinne kuolemaan. Niinpä sen on joku vienyt sinne. Suomessa hevonen on ongelma jos se paskantaa tai jos se kuolee.

Täältä sitä tulee.
Täältä sitä tulee.

Hevosen paska on jännä juttu. Se tulkitaan laissa ongelmajätteeksi, koska se tulee hevosen pyllystä. Ja kuulemma siksi, että se JÄTTÄÄ  sen kakan. Jäte. Ymmärsitkö. Sitä voitaisiin käyttää energialähteenä HELPOSTIKIN, mutta asiaa on niin kovin vaikea käsitellä ylemmillä tahoilla. Ehkä siksi, että kyseessä on paska.

Tässä kattava selostus miten asian kuuluisi hoitua. Gun Järnefeltin puhe eduskunnassa vuonna 2007.

No, jos kakka kismittää, niin arvatkaa kismittääkö kuollut hevonen? Ihan varmasti, etenkin jos se löytyy kaatopaikalta. Tai ei sitä kukaan taivastelisi, ellei joku olisi ottanut kuvaa siitä. Siellä se lojui:

– hylättynä (mihin hevonen tarvitsee kavereita kun se on kuollut)

– näkösällä (onneks kaikki muu ryönä kaatopaikoilla on huolellisesti niputettu mappeihin ja peitetty kannella)

– karva takussa (montako vanhaa hevosta olet nähnyt, jolla on karva kondiksessa)

Tulkinta: se on viety sinne kammottavan elämänsä päätteeksi, rakkautta vailla, piittaamattomien ihmisten toimesta. Omistajat saattoivat olla jopa rikollisia, ainakin kylmäsydämisiä vehkeilijöitä, jotka eivät kunnioita elämää saatika kuolemaa. Melko varmasti hevonen on hii-op -nostettu pakettiauton peräkonttiin ja kuskattu kaatikselle vain, koska se oli kuollut oven eteen, eikä ovea meinannut enää saada auki.

Kuolleiden Hevosten Surijoiden Seura (KHSS) olisi mieluusti kantanut hevosen Uhrilehtoon, jossa se olisi maatunut ihan erilailla kuin muualla. Sen karva olisi kiillotettu show shinella ja häntä selvitetty. Sen kunniaksi olisi pidetty hartaushetki.

No, me tavalliset ihmiset kiroilemme kuin turkkilaiset kun hevonen kuolee. Ensin on toki itketty silmät päästä. Jos hevonen kuolee klinikalla, se on lähes mahdoton paketti raahata yhtään mihinkään itse. Kiroilu alkaa, kun kuulee polttohautauksen kustannuksen. Ja kerrottakoon, että MIKÄÄN lasku ei ole KOSKAAN tullut yhtä rivakasti kuin hevosen polttohautauslasku. Taisi olla jo postilaatikossa kun ehdin klinikalta kotiin.

Hautaaminen on ihan sivuseikka taas siinä vaiheessa, kun olet lopettamassa rakasta kopukkaasi merkittävässä 29 vuoden iässä ja ELÄINLÄÄKÄRI ON KÄNNISSÄ KUIN KÄKI. Älkää luulkokaan, että se olisi estänyt mitään. Ihan hyvin hoiti hommat, vaikka oli aivan tillin tallin ja astui kuolleen hevoseni naamalle vahingossa noustessaan sen ääreltä. Voin sanoa, että itku ja nauru painivat ankarasti tuossa hetkessä.

Elikkä tosissaan: hoidetaan niitä elukoita kunnolla kun ne elää. Ei ne välitä yhtään mihin takan reunalle me ne laitetaan, kun ne on kuolleet. Mikä onkin muuten kiva idea…

Minusta kasvaa isona sen päiväinen jätemylly.
Minusta kasvaa isona sen päivänen jätemylly. Kuva: Tössä

Kommentit (11)

  1. EquiEntusiast

    Hyvä kirjoitus! Kannatan täysin. Ensimmäisen hevosen jouduin lopettamaan hevosklinikalla (kun se vielä oli Hämeentiellä). Raskain tekemäni päätös ja olin päättänyt olla läsnä saattamassa loppuun asti. Minä loukaannun kyllä siitä että jotkut ovat sitä mieltä että tein väärin kun tämä ruho nyt sitten on Ämmänsuolla, sillä hevonen oli minulle tosi rakas.
    Toisaalta minua ällöttää ajatus että joku tuhkakasa olisi niin tärkeä että siitä pitäisi maksaa useita satasia jotta vois pitää tätä rakasta perhejäsentä vielä jossain urnassa näkyvillä.. ja että tämä tapa on ainoa oikea kunnioittaa edesmennyttä kotieläintä.
    Moni haluaa kuopata hevosen kauniisen paikkaan – ok. Muistakaa sitten että tämä useita satoja kiloja painava ruho kuopassaan muodostaa maatuessaan vakavan ympäristöongelman. Pohjavesiin voi joutua bakteereja jotka pahimmassa tapauksessa voi saastuttaa lähikaivot…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *