Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Loukkaantunut valmentaja

Kuvan hevoslapset eivät kuulu tilanteeseen millään tavalla.
Kuvan hevoslapset eivät kuulu tilanteeseen millään tavalla.

Kukaanhan ei halua loukata tahallaan ketään, eikö näin ole? Jokainen pyrkii parhaaseensa ja viisaimmat haluavat vielä viihtyäkin. Huippu-urheilussa painopisteet saattavat olla hieman toisenlaiset. Siitä en tiedä mitään.

Te naiset tiedätte millainen olo tulee, jos käy eri kampaajalla kuin yleensä? Hirveä syyllisyys. Ihan kuin olisi käynyt vieraissa. Mutta miten käy, kun heilahtaa toisen ratsastusvalmentajan tunnille? Ei pitäisi käydä mitenkään. Taas haluaisin erottaa tavoitteelliset ratsastajat perusyrittäjistä. Aktiivisesti ja tavoitteelliset kilpailevat ratsukot saavat toivon mukaan kauden alussa suunnitelman, jonka mukaan edetään. Valitaan systeemi ja pysytään siinä ellei valmentaja toisin päätä. Systeemi on hyvä pitää koko ajan.

Mutta mitäs kun kyse on ihan tavallisista, silloin tällöin kisaavista ihmisistä? Onko opettajalta pois, jos oppilas vaikkapa hyppää muutaman esteen omine nokkineen? Entäpä jos oppilas haluaa itse mennä joihinkin kisoihin, joihin valmentaja itse ei ole menossa. Onko se rikos? Ja jos, niin miksi?

Minä näen tuntien ottamisen tuntien ottamisena ja valmennuksen valmennuksena. Mielestäni kyse on valmennuksesta jos molemmat osapuolet ilmoittavat sitoutuvansa valmennukseen YHDESSÄ. Silloinhan suunnitelmaan kuuluu vaikkapa kisakalenteri. Jotenkin näkisin myös, että valmentaja kommunikoi tavoitteet ratsukolle. Tai ei sille hevoselle välttämättä, koska sitä ei kuitenkaan kiinnosta.

Jotkut tallit tarjoavat koko pakettia. Pakettiin kuuluu tallivuokra ja valmennus. Hinnasto ja systeemi on selkeä, tiedät mistä maksat mitäkin. Joillain talleilla tämän lisäksi tallilla vierailee toisinaan alan muita guruja. Siitä maksetaan erikseen. Toisilla talleilla käy lukuisia eri valkkuja eri ihmisillä.  Vapaus on kiva, mutta kentän/maneesin käytön kanssa voi tulla aikataulullisia haasteita.

Jos minä menen kisoihin, menen sinne, koska se on hauskaa, vaikkakin hirveää. Valitsen paikan sen perusteella missä on hyvää porukkaa ja mihin ei tarvitse lähteä aamuyöstä. En myöskään ole viitsinyt maksaa kakkostason lupaa, koska kisafrekvenssini on niin harva. Näin ollen voidaan todeta, että en ole kovin tavoitteellinen minkään muun kuin hevoseni suhteen. Haluan, että meillä pyyhkii hyvin, muusta viis. Jos kisat sattuu kohdalle, se on kiva. En missään nimessä tarvitse valmentajaa kisapaikalle, mutta on se ihan kiva jos hän tulee. En poiskaan aja. Paitsi kerran, kun Hakalan Teppo oli samaan aikaan sekä valmentajani, että ratamestari. Seisoi siinä keskellä ja huuteli jotain kun tyrin. Huusin, että menetkös siitä kimittäjä, anna meidän suorittaa! Teppo keräsi kunniansa rippeet ja meni sivummalle. (Rakastan Tepsua, terkut) No mutta se oli silloin se!

Haluaisin kuulla mitä te olette sopineet valmennukseen kuuluvaksi? 365-malli ei kiinnosta, koska se sisältää kaiken. Kuka liikuttaa hevostasi jos et itse? Onko se valmentaja tai valmentajan assari? Paljonko siitä veloitetaan? Entäs omatoimiratsastaminen, puuttuuko valkku siihen? Kisat, sanooko hän mihin menette?

Itse olen niin väsynyt lötkö, etten jaksa ollenkaan välittää ottaako joku nokkiinsa. Haluan pitää harrastuksen harrastuksena ja silloin pitää olla kivaa. Jos valkku menettää yöunensa, se on kauheaa. Meillä asiakkailla on valitettavasti tai onneksi valta ratkaista minne menemme ja kenen kanssa. Vai onko?

Kommentit (2)

  1. Loukkaantunut valmentaja | Suomi Tykkää

    […] Kukaanhan ei halua loukata tahallaan ketään, eikö näin ole? Jokainen pyrkii parhaaseensa ja viisaimmat haluavat vielä viihtyäkin. Huippu-urheilussa painopisteet saattavat olla hieman toisenlaiset. … …read more […]

  2. OmanElämänMestari

    Harrastelijana ei kilpaievana tuntuu ainakin aika vapaalta. Toisaalta olen otettu että minua haluaa samat ohjaajat/opettajat (heh rahaahan he vain haluaa 😀 ) käydä opettaa ilman että heidän oppilas koskaan taitoja missään julkiseseti näyttäisi. Nyt pikkusen kirpasee ja on petturi olo kun oma ohjaaja on lomalla ja tarvin just nyt apua ratsastukseen niin turvaudun toiseen ohjaajan. Eli minä käyn vähintään kerran kuussa yhdellä (valmentajalla ja sitten hänen toisen oppilaan valmennuksessa tai no ohjauksessa noin 3-4 kertaa kuussa. Tämä on ollut kätevä kuvio kun omaa ohjaaja valmentaa sama henkilö joka valmentaa myös minua niin tyyli aikalailla sama. Joskus sovin, että soittelen taas kun tulee tilanne että homma ei suju. Nyt on hätätilanne siis (laukan nostot tuottaa niin paljon epätoivoa että parempi huutaa ammatilainen heti apuun) ja turvaudun toisiin hyviin ohjaajiin kun ykkönen on lomalla. 🙂

    Mutta tämmöisenä harrastelijana minulla on kuitenkin vaatimukset, että ohjaajan pitää olla kokenut ratsastaja, MUTTA myös HYVÄ ohjaaja. Kerran erehdyin hyvän ratsastajan mutta kokemattoman ohjaaja tunnille ja olin ihan sekaisin sen tunnin jälkeen. Sieltä tulleen tiedoston deletoin samantien ja päätin että taso se on minullakin (ensinäkin tunti oli todella ylihinnoiteltu) 😀 Yksi ohjaaja käski lukita ohjan kädellä satulaan kiinni – ajattelin koko tunnin että ”mitä helevettiä tuo oikee haluaa” . Henkilökohtaisesti toisinaan minulla onkin liian suuret vaatimustasot itseltäkin ja otan tunteja niin paljon kuin raskin 🙂 Kauheaa on kun lapsi lähtee ratsastuskouluu niin mietin kannattaako minun niitä tunteja edes katsoa :O Jos siellä opetetaan jotain mielestäni väärin niin tottakai olen heti huolissaan tyttöni ratsastusurasta, josta äiti (ehkä vähä tyttökin ) haaveilee hyvää :D:D:D Voisinkoha mä olla huuteleva mutsi ratsastuskentän laidalta vrt jalkapalloa harrastavien lasten mutseihin 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *