Miksi Kauko Röyhkän kertoma tarina hävettää minua

Katja 12v.

Kyllä, kyse on juuri siitä Kauko Röyhkästä, joka on kirjoittanut monta kirjaa ja tehnyt monta levyäkin. Hänestä voi olla taiteilijana ihan mitä mieltä haluaa, mutta yksi asia minua korpeaa. Luin Kaukon omaelämäkerran Marjatan poika, ja ilahduin, kun huomasin hänen harrastaneen ratsastusta. Harrastus oli alkanut serkkujen kanssa Loviisassa, ja niistä ajoista oli mahtavat muistot. Talliporukka oli kivaa ja harrastus vei mennessään. Tullessaan sitten takaisin kotiinsa Ouluun, Kauko halusi jatkaa lajin parissa. Se jatkuikin Äimärautiolla, mutta loppui samassa paikassa. Syy oli inhottavat tallitytöt. Ei tehnyt mieli harrastaa, kun tytöt olivat inhottavia, eivätkä auttavaisia. En usko, että Äimärautio on ollut mitenkään erityinen paikka 70-luvulla. Muistan itsekin olleeni totaalisessa paniikissa Aulangolla, Ylästön tallilla ja TuuRissa. Pelkäsin isoja tyttöjä aivan hirveästi ja olinkin heidän ylenkatseensa mehevä kohde. Seläntakana naureskelu ei jäänyt huomiotta. En ollut mitenkään paksunahkainen, enkä ihan tajua, miksi lapsen pitäisi ollakaan. Tai aikuisenkaan. Itkin monta kertaa tallimatkalla, mutta hevoshulluus vaan oli niin paljon voimakkaampaa kuin pelko, että jatkoin. Onneksi!

Kummallista on se, että moinen tunne ei jäänyt sinne 70-luvulle. Olen kokenut todella vittumaista käytöstä tallikaverilta ihan kolmekymppisenäkin. Muuan tyyppi kaavaili voivansa olla ikävä, koska oli taitavampi ratsastaja kuin minä (HELOU). Muistan ajatelleeni aina tallille mennessä, että toivottavasti kyseinen tyyppi ei ole paikalla. Tänä päivänä henkilö on ratsastajana suht pitkällä, toivottavasti myös ihmisenä edes vähän pidemmällä.

En ymmärrä mikä ajaa jonkun olemaan lajimme huonoin mahdollinen mannekiini. Ei ole KENENKÄÄN etu, että joku tunnetaan ikävänä ihmisenä. Jos tämä ihminen ei itse piittaa mitä hänestä puhutaan, saattavat esimerkiksi tapahtumien sponsorit piitata. Vaikka olisi itse kuinka rikas ja omavarainen, ei pärjää ilman muita ihmisiä. Ja kyllä, on TODELLA  vanhanaikaista väittää, että vain kovimmat perseennaamat pääsevät eteenpäin. Se ei nimittäin pidä paikkansa. Huipulla ei ole pelkkiä munapäitä. Kysykää vaikka groomeilta.

Katja 51v.
Kommentit (23)
 1. Tämä on tärkeä aihe ja on erittäin valitettavaa, että kiusaaminen on talleilla erittäin yleistä. Itse olen huomannut tämän toisinkin päin: usein, jos joku huomaa minun olevan häntä kokeneempi/taitavampi, hän alkaa käyttäytyä hyvin varovaisesti, eri tavalla kuin ennen kuin hän vaikka näki minun ratsastavan. Tämä on hyvin ymmärrettävää, kun moni on kohdannut taitavammilta huonoa kohtelua. Mutta sitä huonoa kohtelua tulee valitettavasti myös kokemattomilta kuin itse, ei auta, oli sitten taitava, taitamaton vai mitä vaan siltä väliltä ja tätä asiaa on kyllä jokaisen ratsastajan syytä miettiä ja tärkeä aihe ottaa esille. Ja se ei ole mikään ihme, että jos minä lähes 30 vuoden hevoskokemuksella ja eniten ammatikseni vain hevoshommia tehneenä, alan koulutuksen omaavana ja talliakin pyörittäneenä opena, kouluttajana ja ratsuttajana olen kokeneempi kuin vaikkapa joku aikuisena aloittanut harrastaja, se ei ole yhtään yllättävää eikä tee minua yhtään paremmaksi ihmisenä. Eikä ketään muutakaan sama asia. Tässä on joku kumma kuilu mikä ei tunnu mukavalta. Olisi niin hienoa, kun kaiken tasoiset ja erilaiset ratsastajat vosivat olla tasavertaisia ihmisinä ja oppia toisiltaan. Tähän panostan itse työssäni joka päivä ja se kyllä kannattaa😊

  1. No ihan varppina kannattaa! Hyvä sä!

 2. Hanna-Maija
  13.2.2020, 21:06

  70-luvulla ei kyllä Äimärautiolla ollut vielä ratsastusta mutta ei se juttusi sanomaa miksikään muuta.
  Äimärautio muistoissain❤️❤️❤️

  1. Äimärautiolla oli jo 60-luvulla tuntitoimintaa. 70-luvun alkupuolelle alkoivat alkeistunnit.
   Uusi talli tuli sitten 80-luvun alussa.
   Sen muistan, että tunnin aikana aidan viereltä kommentoitiin ratsastusta ikävään sävyyn, muuten ei kai minua kiusattu.

   1. yhden lajin kiusaamista sekin on. Ilmeistä voi päätellä paljonkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.