Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Mistä tunnistaa kivan tallin?

Me viihdytään täällä! T. Hillpa ja Raili. PS: Kuva ois kiva
Me viihdytään täällä! T. Hillpa ja Raili. PS: Kuva ois kiva

Ai kamala. Puhuin kaverini kanssa puhelimessa, hän kertoi vaihtaneensa tallia. Oli kuulemma käynyt sietämättömäksi olo entisessä paikassa. Olinhan itse ihmetellyt paikallista touhua matkan päästä jo pitkään, mutta vihdoin kaveri sai tehtyä ratkaisun. Olen iloinen hänen puolestaan. Hevonen tosin hoidettiin ensin pois vatsahaavasta. Melkoisen nafti päivittäinen heinämäärä oli kaiketi tehnyt tehtävänsä. Kunpa se olisi ollut suurin ongelma. Tällä hetkellä kaveri iloitsee siitä, että saa uudella tallilla olla oma itsensä ja itkeä, nauraa ja jutella muiden kanssa. Kukaan ei halua hyökätä eikä vieritä pahaa oloaan muihin.

Onhan se hullua. Maksat itsesi kipeäksi ja olet surullinen koko ajan, koska tunnelma on paska. Ei semmoinen peli vetele. Surullisintahan on tietysti se, että tallin omistajat eivät ole vielä älynneet katsoa peiliin, vaikka ovi käy niin, että sen voisi vaihtaa pyöröoveksi. Ei kai kukaan voi olla niin oikeassa, että KUKAAN ei ole samaa mieltä? Sellaista on vaikea hahmottaa, etenkin kun itse etsin aina vikaa itsestäni, oli sitä tai ei.

Mitä sitten kivalla tallilla on, jos minulta kysytään?

 1. Hevosia, joilla on hyvä meininki. Ei yhtään hevosta, jota vihataan. Pelkkiä rakastettuaja hevosia, jotka otetaan huomioon yksilöinä.
 2. Ihmisiä, joilla on hyvä meininki. Ei yhtään ihmistä, jota vihataan. Pelkästään ihmisiä, jotka saa olla mitä on. Ei vaadita yhtenevyyttä.
 3. Auktoriteetti, jota uskotaan, mutta jota ei tarvitse juosta itkuisena pakoon.
 4. Tallin omistaja, joka HALUAA pitää tallia, eikä itke aamusta iltaan, että mitä paskaa. Tämäkin on valinta.
 5. Tallin ympäristö, joka ei halua hevosista eroon. Ampumista harrastavat maanomistajat saattavat heikentää harrastusmahdollisuuksia.
 6. Katto, joka ei vuoda ja joku, joka osaa nikkaroida hajoinneita paikkoja kuntoon.
 7. Ei-alkoholisti tallinpitäjä.

Summa summarum: harva meistä vaatii täydellistä ympäristöä. Se on loppujen lopuksi ihan sama onko aidat vitivalkoiset tai karsinan ovet takorautaa. Pääasia, että tallin porukka harrastaa kutakuinkin keskenään samaa lajia, jotta saavat tukea toisistaan. Ja että hevoset ovat riittävän kauan terveitä, jotta voidaan uumoilla, että tallin käytännöt edesauttavat/ylläpitävät hevosen terveyttä.

Ja hei te, jotka pyritte täydellisyyteen! Älkää missään nimessä tarjotko minulle tallipaikkaa tai tulko samalla tallille kanssani. Tulette kokemaan karvaan pettymyksen.

Hyvä talli ansaitsee mielenterveyden edistämismitalin!

Kommentit (5)

 1. Emmi

  Voin niin allekirjoittaa 2, 4 ja 6 kohdat! Kohtaa 1 täsmentäisin, että hevoset ovat terveitä ja jos eivät ole niin asialle tehdään jotain. Onneksi hevonen ei enää majaile ko tallissa vaan omassa pihassa.

 2. Ella

  Kiertävät hevosenomistajat on ongelma joskus ihan itse, kemiat tallinomistajan kanssa joskus ei vaan sovi ja silloin on parempi laittaa omistaja seuraavalle tallille. Hevonen on aina ok, mutta omistaja joskus ei.

 3. Mamma

  Vaihdoimme tallia ehkä hiukan myöhään. Aika lailla kolautti kun olimme sitten olleet puoli vuotta tuollaisessa yllä kuvatussa kivassa tallissa, kun teini-ikäinen tyttäreni sanoi minulle, että ootkos äiti huomannut, kuinka mukava on harrastaa, kun kukaan ei ole puoleen vuoteen vittuillut tai tehnyt kiusaa, kun on tultu tallille… jep. Mukavaa se oli ja on edelleen, monen vuoden jälkeen.

 4. Riia

  Me vaihettiin uudelle tallille, ratsastuskouluun yksäripuolelle toisesta ratsastuskoulusta. Musta alko tuntumasn siltä että aina kun mulle tultiin puhumaa niin tiesin jo että nyt tulee valitusta.
  Ja aina kaikki piti tehä ratsastuskoulun asiakkaat huomioiden koska suuri osa niistä on kumminkin kukkahattutätejä ja poniäitejä niin niiden järkyttämiseen tuntu riittävän ihan vaan mun naama.

  Kyl mä sit jouduin ihan suoraan huomauttamaan et mikäs mä oon jos en asiakas ja maksan kuitenkin tuntilaiseen verrattuja moninkertaisesti tallille/kk jos vertaa tuntilaiseen.

  Nyt kaikki on ok mut talliyhteisö, se on välillä vaikea. Ite teen välillä tallihommia ja kyl mulle on tärkeetä se että kun ihmiset tulee rentoutumaan kalliin harrastuksensa pariin niin siellä ei olla naama norsunvitulla vaan kaikkien täytyy tuntea olevansa tervetulleita omana itsenään.
  Ellei sit tietty oo ihan perseestä, mut heitä on kuitenkin suht vähän, ja niidenkin kanssa voi yrittää.

 5. Riia

  Ei-alkoholisti tallinpitäjä on kyllä bonusta, parempi sauma tavottaakkin se joskus ja säästyy monilta säikähdyksiltä ja hämmennyksiltä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *