Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Nyt paloi rakettikäämi

Mitä jos esim tämmöinen kaveri ottaa hiukka nokkiinsa raketeista?
Mitä jos esim tämmöinen kaveri ottaa hiukka nokkiinsa raketeista?

Hyvää uutta vuotta kaikki! Meillä se sujui kivasti, jos ei lasketa sitä tosiasiaa, että paukuttelu alkaa lapsiperheen suosimalla pientaloalueella AINA kahta päivää aiemmin kuin laki sallii. Ei tietenkään pauku koko ajan, mutta ihan yhtä hyvä vaikutus on silloin tällöin jysähtävällä ilotulitteella. Koira menee totaaliseen paniikkiin tunneiksi. Ja jos kyseessä on keskikokoinen (24 kg) koira, se on kutakuinkin hallittavissa. Rauhoittava lääkitys on ainoa mikä meillä auttaa, mutta sitäkään en viitsisi antaa montaa päivää peräjälkeen ”varmuuden vuoksi”. Viime yö oli tietenkin ihan normaali, pauke alkoi ihan tosissaan viiden jälkeen ja meillä oltiin varauduttu. Odottelin sitten kolmeen asti, että josko pauke loppuisi. Ei loppunut. Yritin väkisin roudata koirat ulos pissalle, mutta eihän sieltä mitään tule. Loppui oma jaksaminen sitten siihen. Menin nukkumaan muutamaksi tunniksi ja heräsin aamulla ennen sianpieremää päästämään koirat pihalle. Mitään ei tullut vieläkään, koska pelotti ja rakettien haju oli edelleen ilmassa.

Sisällä ollessani luukutin sekä Netflixiä että telkkaa jotta pauke ei kuuluisi. Molemmat koirat tuijottivat mua koko yön. Apropoo, kello on nyt 16.25 ja pvm 1.1.2017 ja pauke jatkuu yhä.

Koen silti olevani ihan leppoisessa tilanteessa verrattuna hevostallin pitäjiin tai – METSÄNELÄIMIIN. Naapurin kanssa vertailtiin pikaisesti yöllä koiriemme vointeja ja hän totesi nähneensä pihallaan aivan sekaisin olevia rusakoita. Ne ovat varmaan NIIN paniikissa, kun ovat muutenkin huolestuvaa sorttia. Kuka niille selittää, että TÄÄ ON VAAN KATO TÄÄ UUS VUOS, JA SUOMI TÄYTTÄÄ KATO 100 VUOTTA, ON VÄHÄN ISOMMAT BILEET. Jep, ai no sitten! Mikäs hätä tässä on.

Hevostallien pitäjiä oli Facebookin perusteella moneen junaan. Oli niitä, joiden hevoset eivät olleet moinaankaan, niitä, joiden kopukat ottivat tarhoista ritolat jo hyvissä ajoin päivällä, ja niitä, jotka hajottivat paniikkipäissään karsinat. Tätä taustaa vasten on lienee ihan kohtuullista kysyä MITEN ILOTULITUS VOI OLLA LAILLISTA? Olen ollut myös puheissa äitien kanssa, joiden lapset pelkäävät pauketta. Lapsille saa onneksi peltorit korviin ja hevosille korvapumpulit, mutta mites koirat ja metsän asukit?

Ilotulitus on hirmu hienon näköistä, myönnän, mutta ihastelu loppuu siihen paikkaan kun joku pelkää. Onhan sodassakin hienoja tulipaloja ja raketteja. Nyt loppui ymmärrys tätä hommaa kohtaan ihan kokonaan. Ja vielä tämä: elämme Suomi 100 -juhlavuotta, joten arvatkaa kärsimmekö moisesta juhlinnasta tänä vuonna enemmän kuin ikinä?

Tehkää jotain, t.nimim. Mitä teen

PS. Pullukka ja Hilppa kuuluvat onneksi niihin heppoihin, jota juhlinta ei häiritse yhtään.

Emme pelkää.
Emme pelkää.

Kommentit (12)

 1. Mari

  Juurikin ihmettelin samaa omalla seinälläni. SääntöSuomessa, jossa lakupiipuista ei saa bonusta, koska ne on nyt tupakkatuotteita, saa kuitenkin kuka tahansa mattimeikäläinen ampua ilotulitusraketteja. Ja niitä saa myydä viikon ennen kuin niitä saa ampua laillisesti. Ja sääntö tuosta laillisesta ampuma-ajasta on taas niitä joiden valvonta on täysin mahdotonta = yhtä tyhjän kanssa oleva sääntö.
  Joka vuosi rakettien kanssa sattuu onnettomuuksia. Silmät puhki, verta vuotaa, jäseniä irtoilee, omaisuutta tuhoutuu… Ja edelleen saa ampua. Terve järki ei sano ihmisille että räjähtäviä asioita ei 1. anneta alaikäisten käsiin 2. käsitellä kännissä. Mutta ei toki puututa tähän, se ettei lakupiipuista saa bonusta on tosi paljon tärkeämpää.
  Ja huomaatteko, mä en edes ehtinyt siihen asti mitä tää paukuttelu tekee eläimille. Meidän viiden koiran lauma suhtautui kohtuullisen maltillisesti. Paukauksille möykättiin aluksi, mutta kun todettiin ettei se lopu kuitenkaan ja mitään merkittävää ei tapahtunutkaan, rauhoittuivat ja lopettivat. Läheltä tuleviin pamauksiin reagoitiin korvia vähän höristämällä, muuten ei mitään.
  Viime vuonna meinasi sitten käydäkin vähän ohrasemmin kun olimme liikuttamassa heppoja maastossa iltapäivällä ja liian aikaisin ammuttu raketti pasahtikin sen verran lähellä että jopa ratsastajat itse säpsähtivät, hevosista nyt puhumattakaan. Onneksi selvittiin neliraajahalvauksella ja pienellä lahoamisella alta ja otettiin vain semmoinen melko vauhdikas, mutta lyhyt pyrähdys kohti tallia ja molemmat ratsastajat pysyivät kyydissä ja saivat pollensa hallintaan, mutta siinä oli kyllä aineksia oikein kunnolliseen katastrofiin. Tietysti oma vika osittain, olisi pitänyt käydä liikuttamassa ne pollet jo aamupäivällä.

 2. Milja

  Itse tulen kyllä toimeen ilman raketteja, mutta pakko silti ihmetellä.

  Tässäkin blogissa on todella moneen kertaan korostettu, että kyllä ne eläimet saa totutettua ihan mihin vaan autoihin, mekastaviin kanssaihmisiin ja sekoileviin muihin eläimiin, jos vain haluaa. (Esim. hevoset kyllä saa totutettua jaloissa juokseviin koiriin eikä tässä ilmeisesti tarvitse mitenkään huomioida sitä, että kaikilla ihmisillä ei itsellään ole koiria tai kokemusta niiden kanssa toimimisesta, vaikka hevonen olisikin.) On selitetty, että kieltojen ja sääntölistojen sijasta jokaisen eläimenomistajan pitää vain pystyä pitämään omat eläimet ”aina täydellisesti” halllinnassa.

  Nyt yhtäkkiä on kuitenkin itsestään selvää, että uuden vuoden ilotulitusrakettien äänet ja hajut on se maailman ainoa asia, johon eläimiä ei saa millään totutettua, vaikka miten yrittäisi. Sen sijaan kaikkilta muilta pitäisi kieltää ilotulitukset. Millä logiikalla tämä homma nyt toimii? Miksei niitä eläimiä voi opettaa sietämään rakettien pauketta siinä missä kaikkea muutakin melua ja sähellystä?

  Metsäneläimet on toki asia erikseen totuttamisen suhteen, mutta kyllä niitä uhkaa monet asiat huomattavasti enemmän kuin ilotulitus kerran vuodessa. Esim. vapaana juoksevat koirat, irrallaan kuljeskelevat kissat ja yleinen luonnon tuhoaminen ihmisen mielihalujen toteuttamisen vuoksi.

  Se voisi kyllä olla ihan järkiratkaisu, että ilotulituksia järjestäisi vain kaupunki tai muu virallinen järjestäjä, eikä yksityiset ihmiset. Ihan jo räjähteiden käsittelyyn liittyvistä turvallisuussyistä. Tällöin ehkä myös jäisi paremmin tilaa sekä niille, jotka haluavat katsella ilotulituksia, että niille, joita pelottaa.

  • HMS

   Milja puki sanoiksi omat ajatukseni. Vaikka omastakin mielestä riittäisi mainiosti, että raketteja ampuvat kaupungit ja muut viralliset tahot, niin silti sosiaalisen median vuoden viimeisten päivien postauksia lukiessa tuli fiilis että ”me eläintenomistajat ei voida juhlia, kun vahdimme ulvovia & ripuloivia elukoitamme, niin te muutkaan ette saa”.
   Esim. Makkosen pojat: ’Hei rikas! Niin just sä, jolla on varaa räjäyttää rahaa taivaalle…’ Tähän olisi mieli tehnyt vastata: ’Hei Makkosten ja kumppanien omistajat! Niin just te, joilla on varaa ostaa koiria niin paljon, että me muut saadaan lenkkeillä vuoden ympäri koiranpaskaläjiä ja ylipitkissä flex-hihnoissa ryysivien koirienne hampaita väistellen’ 😉
   Toisin sanoen tätä ”eläimet eivät niin välittäisi juhlia uutta vuotta, ammuthan raketit 18-02” -sanomaa voi viestiä niin monella tavalla. Syyllistäminen ei välttämättä ole se tehokas tapa 😉
   PS. Töölönlahden ilotulitus oli upea. Kesto vajaa 5 min.

 3. Anne

  Kun edellisten kommentoijien empatia ei riitä eläimille niin raketteja pelkäävät myös ihmiset. Iäkäs, muistisairas äitini joutuu uutena vuotena hysteeriseen tilaan pelätessään rakettien pauketta, hän yhdistää ne lapsuutensa sotamuistoihin. Tuskinpa Katja kirjoituksessaan halusi jotakin vastakkainasettelua, kirjoitus oli yksi mielipide, aivan aiheesta kirjoitti.

 4. Johku

  Ennen kaikkea tässä oli kriitikin aiheena se, että jotkut ihmiset räjäyttelevät koko viikon ajan ennen vuodenvaihdetta ja jotkut vielä sen jälkeenkin. Raketteja pitäisi käsitellä vastuullisesti ennalta mainittuna ajankohtana. Kumpikaan näistä kohdista ei nyt toteudu, kun kuka tahansa voi ostaa raketteja.

  Nimim. Heräsin viime viikolla arkiyönä rakettien ”testiajoon” sekä En enää ikinä mene katsomaan raketteja paikkaan jossa niitä ammutaan porukalla, sen verran monta kertaa on joku ampunut vahingossa päin vaikka kauempana olen ollutkin

 5. mie vaan

  Komppaan Miljaa ja HMS:ää. Meillä ei lentäisi taivaalle yhtäkään rakettia jos se olisi minusta kiinni, mutta lasten takia ukko paukuttelee muutamat raketit. Talliin ja lampolaan jätetään radio ja valot päälle ja ikkunat peitetään. Yksikään elikoista ei ole pelännyt. Metsästyskoirat meillä totutetaan tietysti pennusta asti ampumiseen, ampumaradan lähistöllä. Metsästyskoirastakin saa paukkuaran helposti, joten homma tehdään järkevästi ja rauhassa. Niitä seurasessejäkin voi totuttaa ampumiseen, käy vaan siellä ampumaradan lähistöllä lenkkeilemässä, aluksi kauempana ja pikkuhiljaa lähemmäs, ilman stressiä ja hermoilevaa omistajaa: eli omistaja ei reagoi ampumiseen mitenkään. Netistä varmasti löytyy ammuntojen aikatauluja…
  Onhan raketissa eri juttuja kuin haulikossa, mutta jos se rakas sesse on niin tärkeä että pitää vouhkata hullun lailla somessa kun mussukka kärsii päivän tai pari, niin ehkä asian eteen pitäisi tehdä jotain? Nähdä se vaiva että totuttaa koiran paukkuihin tai sitten vie sen maalle jossa raketteja on vähemmän. Syrjäisiä mökkejä kyllä on ja myös syrjäisiä koirahoitoloita…

  Ja sitten ne metsäneläimet. Herran jestas, niillähän on tilaa paeta! Niitä ei pidetä väkisin ahtaissa karsinoissa tai pikku asunnossa hysteeristen ihmisten kanssa, vaan ne voivat painella syvemmälle metsiin jossa ei ole raketteja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *