Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Penelope Leprevost, mitä mietit kun potkaisit kompuroivaa hevosta?

Screenshot 2016-03-30 15.34.01

Hevonen kompuroi ravissa ja on kaatumaisillaan. Saa juuri ja juuri kammettua itsensä takaisin seisaalleen. Kompurointiin ei näytä olevan mitään syytä. Hevonen ei riehu, ei temppuile, vain kompuroi. Mitä tekee ratsastaja? Tietysti potkaisee kunnolla kylkiin ja riuhtaisee reippaalla kädellä ohjista. Missä päin maailmaa? Ruotsissa. Ratsastaja on Penelope Leprevost ja kyseessä on esteratsastuksen kuninkuusluokka, maailmancupin finaalin lämmittelyalue.

Screenshot 2016-03-30 15.34.07

Videon leviää Ruotsissa kulovalkean lailla, ihmiset kyselevät miten moinen käytös jää huomiotta. Jos verrataan tapahtumaa edelliseen ”kohuun”, joka syntyi Bertram Allenin hevosen kyljistä löytyneistä pienistä verijäljistä, on tämä kyllä pahemman näköistä. Hevoseen tuskin jää näkyvää jälkeä, mutta ratsastajan käytös on logiikkaa vailla. Miksi potku ja vetäisy? Onko tämä joku korkeamman matematiikan keino puuttua hevosen kompurointiin? Eikö se enää ikinä kompuroi, jos sitä vetää nopeasti suusta ja potkaisee kunnolla? Jos näin on, ymmärrän melkein. Mieluummin kerran kunnolla kun vuosia jatkuvasti. En silti jaksa uskoa, että konsti toimii.

Screenshot 2016-03-30 15.34.11

Ruotsista Penelopellekin löytyy puolustajia. Penelope on kuulemma itse kommentoinut, että hevonen on häsläri, ja sellainen ei käy. Jos meinaa hypätä noinkin isoja esteitä, häslääminen ja kompurointi ei kerta kaikkiaan käy. Niinpä hevosesta pitää karsia häslääminen heti pois, ettei se muodostu vaaralliseksi. Jassoo. No, sanokaas viisaammat tämäkö on se tie?

Toinen aspekti tähän on ammattimainen. On selvää, että mitä Penelope Leprevost teki (potkaisi kovaa ja veti samaan aikaan riuskasti ohjista), on epälooginen ratkaisu yhtään mihinkään tilanteeseen (kaksoiskomento, jonka osat kumoavat toisensa), mutta saattaisiko tilanne olla yksittäinen, hermostumisesta ja paineista johtuva keissi? Millainen mahtaa olla kisatunnelma maailmancupin top 10:ssä? Onko mahdollista, että myös tuolla tasolla tehdään köntsiä virheitä puhtaasta hermostuneisuudesta? Mitä odotamme Leprevostin sanovan? Sori? Riittääkö se meille? Voimmeko hyväksyä sen, että hevonen ei saa tehdä tuolla tasolla YHTÄÄN virhettä, ja ihmisetkin aika vähän? Olen melko varma, että jos tuolla tasolla ei joskus ole normaalia tiukempi, sinne ei ole mitään asiaa. Ja se, näyttääkö se hyvältä, on aivan toinen asia. Muistetaan, että me kuitenkin katsotaan maailmancupia silmät kiiluen ja ihaillaan menoa kotisohvalta. Jos kisaa käytäisiin kukkahatun voimalla, en usko, että taso olisi tuo. En sano, etteikö se olisi mahdollista, vaan että melko harva varmaan onnistuisi.

Voiko olla, että tuolla tasolla ratsastus lajina on aivan eri asia kuin se, mitä me harrastamme? Kertokaa, viisaammat.

Minun silmääni toiminta näyttää yksinomaan tyhmältä.

Kommentit (19)

 1. bini

  Minusta näytti, että hevonen on vähän kipeä oej ja kompuroi siitä syystä.
  Maailmancupissa kunnianhimoiselle ratsastajalle ei kuitenkaan käy, että hevonen kivun takia suorittaa huonosti.
  Ratsastaja halusi (ensin tarkistettuaan, että hevonen on ei-verinaarmuilla eli ei poisteta startista) täysin tietoisesti rankaista sitä kivun näyttämisestä, ja halusi säikyttää hevosen adrenaliinitason koholle starttia varten, jotta kohonnut adrenaliinitaso saisi hevosen sietämään kivun startin ajan. Samaa tarkoitusta palveli ne istuttamiset, pelotellaan pakoeläimen adrenaliinitaso koholle täysin harkitusti, jotta se suorittaisi niiden avulla tulehdus tai muu kipu sietäen. Tuolla tavalla hevonen usein kompuroi, kun sillä on vuohisnivel- tai kavioniveltulehdus. Tuo ei ollut sähläämistä. Luonnollisestikin tuollainen toiminta on sekä epäeettistä että julmaa mielestäni.

 2. Milla kertoo

  Ihan tyhmää tommonen. Mun mielestä hevosta pitäisi kunnioittaa enemmän. Hevonen kuitenkin hoitaa hommansa parhaansa mukaan. Ja jos ei, niin sitten voi herätellä hevosta vaikkapa ottamalla muutaman reippaamman pätkän ja pyytää siltä enemmän. Potkaisu ja riuhtaisu ei oo vaihtoehto. Olisin itse yrittänyt tietenkin pysyä satulassa ja sitten vaikkapa antanut hepalle pohkeita jatkaaksensa reippaammin. Hevosta olisi voinut kannustaa enemmän ja antamalla positiivisia ajatuksia. Hevonen kyllä ymmärtää.

 3. Milla kertoo

  Ihan tyhmää tommonen. Mun mielestä hevosta pitäisi kunnioittaa enemmän. Hevonen kuitenkin hoitaa hommansa parhaansa mukaan. Ja jos ei, niin sitten voi herätellä hevosta vaikkapa ottamalla muutaman reippaamman pätkän ja pyytää siltä enemmän. Potkaisu ja riuhtaisu ei oo vaihtoehto. Olisin itse yrittänyt tietenkin pysyä satulassa ja sitten vaikkapa antanut hepalle pohkeita jatkaaksensa reippaammin. Hevosta olisi voinut kannustaa enemmän ja antamalla positiivisia ajatuksia. Hevonen kyllä ymmärtää. Olen puhunut.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *