Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

#rideforolivia #rideforlife

Olivia

Taas on saatu osumaa. Ratsastusurheilu päätyy onnettomuusotsikoihin tasaisin väliajoin. Viime viikonloppuna Horse Fairissa sattui väliaikaohjelmassa onnettomuus, jonka seurauksena ratsastaja vietiin ambulanssilla sairaalaan. Henkilö jäi eloon, mutta hevosen selkään hän tuskin pääsee hetkeen. Ohjelma sai pikaisen ja karmea lopun. Samaisena sunnuntaina Olivia Inglis -niminen 17-vuotias australialaistyttö menehtyi kenttäratsastuksessa sattuneessa onnettomuudessa. Olivian hevonen, Coriolanus, lopetettiin tiistaina. Hevonen oli perheen oma kasvatti. Heti tapahtuman jälkeen sosiaalisessa mediassa heräsi voimakas yhteenkuuluvuuden tunne: me hevosihmiset tiedetään, että noin voi käydä. Ihmiset alkoivat lähettää ratsastuskuviaan sosiaaliseen mediaan hashtagilla #rideforolivia ikään kuin kertoakseen, että täällä ollaan, samassa veneessä. Se voi sattua kenelle vaan meistä, ei tarvitse olla kenttäratsastaja jäädäkseen hevosen alle.

Jo sunnuntaina Helsingin Messukeskuksessa sattuneesta onnettomuudesta alkoi keskustelu. Ihmiset kertoilivat toisilleen läheltä piti -tarinoita siitä kuinka hevonen oli kompastunut ja kaatunut kävellessään kentällä. Tai kuinka hevonen oli kaatunut esteiden välissä ja ratsastaja oli jäänyt hevosen ja esteen väliin. Jokaisella, jonka kanssa juttelin, oli joku tarina kerrottavana. Joko se oli sattunut itselle tai sitten jollekin toiselle. Kukaan ei suhtautunut lajiin yliolkaisesti. Jopa Kyra Kyrklundin kuuluisa vastaus kysymykseen ”Miksi et käytä kypärää?” kuulosti yhtäkkiä yksinomaan älyttömältä. Ai mitäkö hän vastasi? ”Jos kypärää pitää käyttää, joku on jo mennyt pieleen hevosen koulutuksessa.”

Niin. Kunpa olisikin kyse vain koulutuksesta. Kunpa hyvin koulutetut hevoset eivät koskaan kompuroisi. Kunpa maa olisi aina tasainen ja kengät aina kunnolla kiinni. Kunpa lihakset ja luusto toimisivat aina täydellisesti, eikä hermosto keksisi ikinä mitään uutta. Kunpa missään ei koskaan räjähtäisi ja kolahtaisi ja kunpa satulat ja satulavyöt olisivat aina täydellisen kestäviä.

Ehdotan, että laitatte kaikki sosiaaliseen mediaan nyt heti kuvan itsestänne ja/tai hevosestanne ja kirjoitatte viestiin #rideforolivia. Sen lisäksi ehdotan, että suhtaudutte edes kypärään suopeasti. Suopea suhtautuminen myös hevosta kohtaan pidentää ikäänne. Älkää aloittako sotaa hevosen kanssa, mikäli ette ole varmoja (siis bulletproof) kyvyistänne. Kun hevosen käämi palaa, kavio lentää. Monesti myös ihminen. En väitä, että nämä ovat ainoita tilanteita, jolloin voi jotain sattua, sanonpahan vaan, että eliminoikaamme älyttömimmät.

Olkaa niin kuin tyttäreni: nariskaa tupakanpoltosta ja kypärättömyydestä. Niillä eväillä saattaa hyvinkin säästää ainakin oman henkensä.

#lovelife

dressage2

Kommentit (4)

 1. Harakkalintu

  http://www.horsecollaborative.com/riding-without-helmet-check-first-infographic/
  Tämä nyt on amerikkalaistilasto, mutta samalla lailla pää taitaa ottaa kipeää myös täällä Euroopan suunnalla.

  Kerran kun on lentänyt kaaressa maihin siltä maailman luotettavimmalta elukalta, jonka piti olla 100% varma kaikissa tilanteissa ja hallittavissa aina ja kaikkialla, avartuu kypärän merkitys aivan uudella tavalla. Että helvettiläinen, se hevonen ei välttämättä aina noudatakaan YYA-sopimusta.

 2. jaana

  Ennakoiminen ja varautuminen on tärkeää, hevosenlukutaidon kehittäminen myös, ja kypärä plus muut tarvittavat turvavarusteet.Siitä huolimatta: tietty riski kuuluu lajin luonteeseen ja on ehkä jopa osa sen viehätystä. Se on asia, jonka tätiratsastajakin on joutunut miettimään omalta kohdaltaan ja innostaessaan lapsiaan lajin pariin.

  Yksi asia, minkä haluaisin kanssa tuoda esille, on kännykänkäyttö ratsastuksen aikana. Moni selaa nettiä tms alku- ja loppukäynneissä. pitäisi joku kampanja sitä vastaan aloittaa, koska se on a) loukkaus kaveria (=hevonen) kohtaan b) menetetty tilaisuus tiedustella itseltä ja kaverilta, mitkä on päivän fiilikset (hepo kertoo kyllä,jos maltat kuunnella: onko se rento, onko normaalia flegumpi, virkumpi tms. Ja onko nyt oikeasti itsellä hyvä päivä kunnon treeniin vai kevennelläänkö vaan, ettei käämit pala. C) turvallisuusriski d) tyhmän näköistä.

  • Heidi

   Hyvähyvähyvähyvä! Kampanja alulle kaikilla talleilla.

 3. Tiina

  Tulipa mieleen lista Suomen tappavimmista eläimistä…
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022016698165_uu.shtml
  Olipa eläin mikä tahansa, aina voi sattua jotain odottamatonta oli ne suojavarusteet tai ei.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *