Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Ryttareliten

The Fredricsons. Bild: SVT
The Fredricsons. Bild: SVT

Sain kuuman vihjeen: katso SVT Play:lta (Ruotsin Yle Areena) sarja nimeltä Ryttareliten. Siinä seurataan kolmen ratsastajaperheen elämää lähietäisyydeltä. No minähän otin asiakseni. Kaksi vuorokautta myöhemmin: olen tuijottanut läppärin ruutua jokaisen löysän hetken. En ymmärrä sarjasta kuin noin puolet (jossain vaiheessa tajusin laittaa tekstityksen päälle, ruotsiakin ymmärtää paremmin jos näkee MYÖS tekstin), mutta olen AIVAN koukussa. Yksi perheistä (suosikkini) on Peder Fredricsson ja vaimonsa Lisen, sekä heidän lapsensa, hevosensa, koiransa ja kanansa. RAKASTAN TÄTÄ PERHETTÄ, ja haluan muutta heille.

Toinen perhe on Charlotta ja Rasmus Haid Bondergaard lapsineen, hevosineen ja koirineen. Vai oliko siellä koiria? No ainakin on puitteet kunnossa, eikä perheestä puutu kuin mitaleja. Tämä perhe on niin kaukana meikäläisen arjesta, että sitä on jo kiinnostavaa seurata. Iso määrä rahaakaan ei auta, jos haluaa huipulle. Töitä on tehtävä niin, että pää räjähtää.

The Haid Bondergaards.
The Haid Bondergaards.

Kolmas perhe on pojat-Zetterman ja äiti-Zetterman. Siinäpä vasta erikoinen setti. Poikien isä Royne Zetterman (maajoukkue-esteratsastaja hänkin) häippäsi nuoren naisen matkaan ja jätti perheensä. Pojista Daniel ei ole puhunut isänsä kanssa kolmeen vuoteen. Äitikin näyttää vähän kärsineeltä, mutta hommaa jatketaan kaikesta huolimatta. Välillä olen havaitsevinani, että jotain muutakin olisi voinut elämässään tehdä, mutta kun ei oikein ole kykyjä millekään muulle alalle kuin tälle ja ollaan tässä aika hyviäkin.

Perfektionisti-Daniel Z.
Perfektionisti-Daniel Z.

Alkuun mietin, että joo, rikkaat harrastaa. Sitten aloin katsoa sarjaa tarkemmin. Perhana, kyllä siellä on painettava melko pitkää päivää ja nimittäin ihan koko ajan. Jollei kisoissa tule meriittiä, sponssit häipyvät. Jos sponssit häipyy, rahat loppuu. Välillä täytyy aina myydä joku hevonen ja itku tulee rikkaallakin. Työtoveri, rakas ystävä myydään ja se muuttaa pois. Jäljelle jää hirveä tyhjyys ja kisoihinkaan ei enää pääse. Niillä rahoilla tosin rempataan tallia tai rakennetaan autotalli tai kunnostetaan kenttä. Mutta silti. KAIKKI pyörii hevosten ympärillä. Ihan kaikki. Vaihtoehtoja ei ole.

Ennen kun alan kateelliseksi mietin jaksaisinko moista. Tuskinpa vaan. On ihan kiva nukkua välillä pitkään ja lojua ilta sohvalla. Tai piipahtaa baarissa kavereiden kanssa. Mennä teatteriin tai keikalle. Semmoista ei pääse huippuratsastajille tapahtumaan. Koko ajan on painettava.

Jatkan siis sarjan seuraaamista ja alan harrastamista. Tänään menin tallille klo 11.30 koulukisoja kuuluttamaan ja palasin äsken, n. klo 21 kotiin iltatallin jälkeen. Siis melkein kuin Ryttareliten.

Katso siis täältä: SVT Play ”Ryttareliten”.

Suomi 100.
Suomi 100.

Kommentit (11)

 1. Jenni

  Kiitos taas tekstistä! Parhaat naurut sain tällä kertaa siitä, että luen jatkuvasti ohjelman nimen ’Ryttare-liten’ (eikä ’Ryttar-eliten’).. Halvat huvit ja silleen…

  • Tilda

   Hahah nyt vasta minäkin tajusin tuon oikean nimen! 😀

  • Paula

   Niin mäkin ja ihmettelin ohjelman nimeä…

  • Kati

   Mindblowing! Eikö se olekaan suomeksi ”ratsastellaan vähän”?!!??!

 2. jag talar inte svenska

  Tekstitkin saa ”suomeksi” kun valitsee käännä sivu suomeksi ja sitten tekstitys päälle. Huonokin käännös yhdessä kuullun ruotsin kanssa antaa enemmän ymmärrystä 😉

  • Susa

   Todella mielenkiintoinen sarja kyllä! Katsoin itse sen jo pari vuotta sitten.

 3. Johanna

  Kiitos vinkistä! Aion vilkaista. Parasta on kuitenkin viimeinen kuva. Pettämätön tyylitaju välittyy sekä kuvasta että sen sijoittamisesta nimenomaan tähän juttuun, olisi sopinut myös ”ratsastusihmiset ovat rikasta elittiiporukkaa” tai ”ratsastusmuoti, miksi tulit niin myöhään elämääni?”

 4. Suski J.

  Miten mä en ole tajunnut että svt:n ohjelmatkin näkyy netissä? Sitä Hoitajat-ohjelmaa seurasin kun tuli Suomen telkkarista, mutta tämä ratsastajista kertova on vielä parempi! Kiitos loistovinkistä!

  • Miannn

   Täytyypä itsekin katsoa, onneksi on edes sinne päin käännetty tekstitys, kun en ymmärrä ruotsia yhtään. Kuva kertoo enemmän;)

 5. Täti maalta

  Oj, tusen tack för din tips!!

  Katsoin koko kauden ja nyt kaipaisin kovasti lisää!! Positiivisesti yllätyin, että lukion magnatum ja vuosikausia käyttämätön ”virkamiesruotsi” riittivät sujuvaan ymmärtämiseen..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *