Kavioliitossa 30v
Kavioliitossa 30v

Vapauttakaa hevoset suitsista

Kyllähän tämä näyttää kamalalta.
Kyllähän tämä näyttää kamalalta.

Hyvää eläintenviikkoa vaan kaikille! Nyt on SEY lähtenyt kampanjoimaan hevonen edellä. Hevonen tulisi pelastaa, koska se kärsii. Soittamalla julisteen numeroon annat kympin SEY:lle ja sen avulla tehdään lisää julisteita ja tieto lisääntyy. Selvä. Pari tarkentavaa kysymystä tulee mieleen. Kuvassa oleva hevonen on tiukassa rollkürissa, ja hevosharrastajana tajuan, että se on inhottavan näköistä. Miten sen tajuaa ei-hevosharrastaja? Että onpa kummallisessa asennossa hevonen, miltä se pitää pelastaa? Ihmiseltä? Suitsilta vai mitkä nuo on?

Aivan varmasti SEY:n tarkoitus oli herättää keskustelua. Siinä se onnistui erinomaisesti. Heti kun rollkür-kuvat ilmestyivät bussipysäkeille, alkoi ankara keskustelu. Onko kuva Suomesta? Missä tilanteessa kuva on otettu? Onko kuva erotettu asiayhteydestä? Onko parempi, että hevonen on hetkellisesti rollkürissa, kun jatkuvassa osaamattomassa vetkutuksessa, huonoissa varusteissa tai jopa ontuvana?

Tietohan lisää tunnetusti tuskaa. Mitä paremmaksi ratsastajaksi kehittyy, sitä paremmin tajuaa kuinka ymmärtämätön vatipää on ollut VUOSIKYMMENIÄ. Aina, kun hevoseni potee jonkun uuden sairauden/vamman, olen viisaampi. Taas mietin, että enpä tuollaistakaan tiennyt. Nyt tiedän. Noin 14-vuotiaana olin ylivoimaisesti tietävin ikinä. Tiesin hevosista kaiken ratsastusta myöten. Nyt alkaa valjeta kuinka vähän se oli.

Tällä hetkellä keskustelupalstoilla käydään kiivasta keskustelua myös siitä, mikä on eettinen tapa ratsastaa. Onko oikein, että hevosta vaaditaan tekemään niin kuin käsketään? Ja jos ei ole, mitä hevoselta saa vaatia ja miten? Osaava ihminen hoitaa useimmiten asian hienosti, osaamaton ei. Kuinka usein osaamaton nöyrtyy sanomaan, että näin on, en ehkä osaa.

Kuinka suurta roolia ratsastamisessa ja hevosen käsittelyssä esittää ihmisen ego?

Ego se on hipilläkin, toisenlainen. Hippi haluaa, että hevonen saa elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, eikä sitä patisteta mihinkään, mitä se ei halua. Onko se oikein, että hevonen vaikkapa lihoaa muodottomaksi? Tai kulkee ilman kenkiä, vaikka sen anturat eivät sitä kestäisi? Tai riistäytyy, koska se ei kunnioita ihmistä? Voiko olla, että tämä porukka on niitä, jotka eivät rokota lapsiaan, koska maailmassa on salaliitto? Onko siellä?

Oli niin tai näin, pahinta shittiä on se, että eri leirit kinaavat keskenään lajin sisällä. Toisen hyvää pidetään huonona ja siksi toinen suljetaan pois, eikä hänen kanssaan suostuta kommunikoimaan. Se on tälle lajille ylivoimaisesti kuolettavinta. Suomessa hevosia hoidetaan keskimäärin todella hyvin. Monen tallin pelastajana on toiminut lauma nuoria tyttöjä, jotka haluavat tehdä kaikkensa hevosten eteen, pyytämättä. Sekin nähdään ikävänä asiana. Itse olisin 11-vuotiaana vaihtanut vaikka äitini muutamaan ratsastuskertaan ja hevosenhoitoon.

Voidaanko hyväksyä se tosiasia, että me emme tiedä kaikesta kaikkea? Annetaan toisten sössiä omalla tyylillään, sössitään me omalla. Me kaikki rakastetaan hevosia niin paljon, että luulisi sen onnistuvan ihan hevosten takia. Muistetaan, että lapsetkaan eivät vapaakasvatuksessa kasva haluttuun suuntaan. Niistä kasvaa epätietoisia, epävarmoja sähläreitä.

Itse olen vitsaillut päästäneeni Pullukan mestään ja se tekee nyt pesää sinne. Se on lähellä totuutta. Eilen se karautti aivan äkkiarvaamatta karsinastaan ulos. Niin ei käy ammattilaiselle. Toki se seisoi pihalla hölmönä katsoen minua, että mihin sä jäit. On meillä sentään välit kunnossa. Eikä Pullukkaa saa rollküriin edes ammatti-ihminen.

Kommentit (9)

 1. Anni

  Itse ihmettelin tätä mainosta. En oikein ensin edes tiennyt, että mitä ajatella. Jos kohderyhmä on ns. koko Suomi, niin uskoisin ettei tämä kuva sisältöineen avaudu tai auta varainkeruuseen mitenkään. Ainakaan minun ystävistäni ei-hevosihmiset eivät päässet perille jutun juonesta. Sehän on ihan hienoa, että opetetaan kyseenalaistamaan erilaisia metodeja ja tunnistamaan sitä ”hiljaista kärsimystä” mitä tällä mainoksella ilmeisesti ajettiin.
  Ongelma lienee juurikin siinä, ettei tätä asiaa ole ymmärrettävään muotoon tuossa mainoksessa avattu. Etenkin tuo ”Auta hevosta, maksa 10e”. Siis täh. Sanaton.

  Itse olen yrittänyt pukea pariinkin otteeseen sanoiksi ajatuksiani hevosten kohtelusta kumppanina vs suoritusvälineenä, mutta horinoiden ymmärrettävyydestä en ole niinkään varma. Enihau, katsotaan mitä tästä kampanjasta tulee vai tuleeko.

 2. Jorge

  Ehkäpä tähän pitäisi kysyä kommenttia Tuire Kaimiolta. Voidi selkiyttää ajatuksia.

  • katjastahl

   ai kuvaan? en usko.

 3. Mari

  Se on btw rollkur. Kür on eri juttu.

  • katjastahl

   ok

 4. Ymmärtäväisemmän hevostelun puolesta

  Olin erittäin innoissani Seyn ilmaisesta kampanjamateriaalista, sillä se on todella asiallisesti toteutettu.

  Luulin kampanjan jatkavan samalla, yhtä edustavalla ja selkeällä, valaisevalla linjalla, mutta kieltämättä tämä mainos ei todellakaan viestitä samalla tavalla sitä hevosten hyvinvointia edistävää työtä kuin muu materiaali.

  Hevkilökohtaisesti näen kyllä pointin ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että hevosten hiljaisesta kärsimyksestä ja pahoinvoinnista on lisättävä tietoisuutta – mutta ei näin, vaan tavalla joka on paremmin ja selkeämmin niin hevos- kuin ei-hevosihmisen ymmärrettävissä.

  • katjastahl

   njaa, niin! aiheutti keskustelua. jos sitä haluttiin, niin onnistuttiin.

 5. Meba

  Kovan hevosen käsittelyn ainoa vaihtoehto ”vapaa kasvatus”? Omituinen tietoinen valinta kirjoittajalta, mikä ei suinkaan edesauta hänen peräänkuuluttamaansa suvaitsevaisuutta harrastajien keskuudessa.

  • katjastahl

   no eeei, lähinnä eristin siinä ääripäät.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *