Itsevaltias omassa maailmassaan

Studiossa istuu vanha mies. Naiset haastattelevat häntä kuin naapurin setää.

Satiirikko Viktor Šenderovitšin mukaan Venäjän presidentin “haastatteluohjelma” kehittyy vuosi vuodelta. Tämänvuotinen kansan pariin laskeutuminen oli paljon aiempaa viihdyttävämpi – mutta vain jos katseli ohjelmaa ilman ääntä.

Minä tarvitsin äänen. En suoranaisesti ole kohderyhmää: venäjäläinen virkamies tai eläkeläinen Venäjän sydänmailta, mutta olen yli 60-vuotias ja minulla oli aikaa seurata suoraa lähetystä. Tosin tällä kertaa vain äänenä latoessani klapeja liiteriin.

**

Suomessa Venäjän tarkkailu on harvojen huvia enkä ihmettele, ettei kovin monia uutisjuttuja tai analyyseja ole tehty. Venäjällä itsevaltiaan show: “Vaaleaverikkö, ruskeat kielet ja puhelinkeskus” sai tuntitolkulla huomiota eri alustoilla ja kanavilla.

Minun algoritmeillani YouTube tarjoaa heti kymmenkunta erilaista koostetta.

Parhaimmat yhteenvedot ovat piikittelyä ja erinomaista viihdettä. Virheille, jopa valehtelulle, irvaillaan mutta kyse on kuitenkin vakavammasta.

Venäjä on entistä tiukemmin autoritaarinen maa, joka tarvitsee yhä vähemmän demokraattisen päätöksenteon elementtejä.

Suora linja -ohjelmaa tehdään ennen muuta yhtä ihmistä varten, ja siksi itsevaltiasta kiinnostavat asiat otettiin esiin jonkunlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

Ohjelman keskeinen pyrkimys on osoittaa kansalaisille, että heistä huolehtii suosittu johtaja.

Vaalikarjalle kerrotaan, kuinka Yhdysvaltain presidentin kanssa kannattaa tavata, vaikka oltaisiinkin erimielisiä – edelleen – monista asioista, kuten Berliinin potilaan eli Aleksei Navalnyin merkityksestä.

Itsevaltiaalta ei jäänyt huomaamatta sekään, että brittilaivasto liikkuu Mustallamerellä provokaatiomielessä. Mutta huolta kolmannen maailmasodan syttymisestä ei kansalaisten vielä kannata kantaa.

Kokonaisuudesta voi nostaa esiin Venäjän ydinasemahdin voiman lisäksi tavanomaista Ukrainan johdon mollaamista ja muutamia johtajalle rakkaita asioita.

Viime aikoina innostuksen tuojia ovat olleet opettavainen kansansatu Kakkara (Kolubok); Lev Tolstoin “Sota ja rauha” sekä Venäjän olympiajoukkueen hymniksi valittu Pjotr Tsaikovskin 1. pianokonsertto.

https://www.youtube.com/watch?v=Q0zkV8RyFjA

Politiikan tutkija Jekaterina Šulmania haastatellut Siperia. Real -sivusto kuvasi lähetyksen olleen sellainen, jota katsellessa tai kuunneltaessa oli selvää, että jos jokin esityksessä tuntui alle 60-vuotiaasta oudolta ja yllättävältä, piti tietää, ettei ohjelmaa tehty hänelle.

(Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen seurasi ja kirjasi koko lähetyksen suoraan koosteeksi.)

Venäjän politiikan ylimmän johtajan ohjelmia on kolmea formaattia: yksi on puhe liittoneuvostolle, Venäjän parlamentin molemmille kamareille – maan johdolle ja byrokraateille.

Toista esitystä kutsutaan suureksi lehdistötilaisuudeksi, koska sen yleisöksi kutsutaan paikan päälle kotimainen ja ulkomainen media.

Kolmas ja kansanomaisin esitys on keskiviikkona nähty hidastempoinen televisioon sovitettu kohtaaminen kansan kanssa (Video Kremlin.ru)

Putinin puheista innostuvia Venäjällä on 10-20 miljoonaa, arvioi asiantuntija Dmitri Oreškin sen perusteella, miten Levada-tutkimuslaitoksen selvitysten mukaan 140 miljoonan asukkaan maassa äänestetään.

“Pitää olla varma linjastaan, ja edetä kuin jäänsärkijä.”

Putinin “Suora yhteys” on lähetetty 20 vuoden ajan. Jo tuolloin televisiokanaviaan johtivat Konstantin Ernst ja Oleg Dobrodejev. He esittelivät uuden ohjelmamuodon, joka oli aikanaan edistyksellinen.

Haastattelijoina studiossa ja alueilla on katsojille tuttuja ihmisiä: studiossa Sergei Brilev ja Jekaterina Andrejeva. Kradnodarissa ihmisten parissa on nykyään RT:n propagandaa johtava Margarita Simonjan.

Nykyisin presidentin kysymysten muotoon puettu linjapuhe kansalaisille tulee samaan aikaan kaikilta mahdollisilta kanavilta ja internetissä.

Tämänkertainen esitys ei vain onnistunut.

Moneen tiedotusvälineeseen ohjelmaa arvioinut politologi Gleb Pavlovski sanoo haastattelujen merkityksen kadonneen vuosien kuluessa.

Se oli heikko esitys. Myös yltiöisänmaallisten parissa.”

Ensimmäiset vuodet presidentin “lähetykset” pitenivät, koska tilaisuuksiin otettiin aina vaan enemmän yleisöä.

Suorat linjat isäntänsä näköisiä

Väliaikaisen presidentin Dmitri Medvedevin aikana suora yhteys televisiossa pysyi pääministerillä, kuten Konstantin Gaaze muistuttaa Meduza-sivuston podcastissa.

Liki nelituntinen ohjelma osoittaa hyvin sen, kuinka rikki on yhteydenpito kansan ja hallitsijan välillä Venäjällä. Televisio oli vuoden 2021 ohjelman aikaan auki ainakin 50 prosentissa niistä talouksista, jotka kuuluvat seurannan piiriin.

Kyse on sanelusta.

Jos lähetys vähän takkuileekin, on asialle eduksi syyttää pahantahtoisia tahoja hakkeroinnista.

Ohjelmaan pääseville valittajille kyse voi olla lottovoitosta, vastaukset junailee valtava presidentin hallinto

Tietenkin jonkun mielestä kyse on myös niin sanotusta edestä johtamisesta.

Ulkopuolelta arvuutellaan mikä kohta on minkä hallinnonalan hoidossa. Mikä asia on käynyt Sergei Kirijenkon kautta, missä näkyy Anton Vainon jälki.

Venäjän politiikkaa seuraava on totutettu hämäämiseen, ja kiinnostuksen ohjaamiseen milloin mihinkin.

Tällaisina hetkinä halutaan ihmisten unohtavan, ettei vaaleihin haluta muita, ja väkivaltaorganisaatiot hoitavat tarvittaessa toisinajattelijat, ulkomaiset agentit ja äärijärjestöjen jäsenet, jotka ovat yrittäneet päästä ehdokkaaksi.

Ajankuvaa on se, että nyky-Venäjällä toimittajiakin ohjaavat enemmän turvallisuuspalvelut eivätkä Kremlin käsikirjoittajat.

Keskustelua Suorasta linjasta jatkettiin koko viikon ajan.

Liberaalissa mediassa viikon uutisaiheeksi nousee kuitenkin myös muita asioita.

Talousyliopiston rehtorin vaihdosta pidetään yhtenä vakavista merkeistä kurin kiristämisessä. Nykyinen rehtori ei ole onnistunut kitkemään kapinahenkeä oppilaitoksesta.

Politiikan tutkija Kirill Rogov muistuttaa, että Jaroslav Kuzminovin erottaminen liittyy maassa toteutettavaan kurinpalautukseen. Kuzminovin 28 vuotta johtamassa oppilaitoksessa muhi pohjaa toisinajattelulle.  Kyse on yhteiskunnan muuttamisesta laajemmin.

Viimeisen vapaan yliopiston pakottaminen johtajan vaihdokseen kaventaa entisestään näkymää tulevaisuudesta, jota voi jo nyt pitää tylsän teknokratian voittokulkuna.

Vaaleja tärkeämpää on huomata Navalnyin vangitsemisen ja Valko-Venäjä kehityksen luomassa mielenosoitusten ilmapiirissä Venäjän siirtyminen kohti turkmenistanilaista diktatuuria: johtaja pyrkii valvomaan tarkemmin sen, kuka puhuu, miten ja mitä.

Kehittymässä on keskiaasialainen diktatuuri. Vaalit ovat sivujuonne. Tiukemmat otteet ovat olleet odotettavissa vallanpitäjien saatua muistutuksen Navalnyin tukimielenosoitusten voimasta, Rogov sanoo Doždilla.

**

Toistaiseksi Venäjä on normaali [autoritaarinen] maa. Se Venäjä, jonka me näemme, on palannut juurilleen: vastarinta kitketään aina pois.

Venäjällä voimakas tekijä on väkivaltaorganisaatio, joka pystyy sortotoimiin, mutta itsevaltiaan lähipiirin merkitystäkään ei kannata väheksyä.

Se pystyy tärkeään työhön: median ohjailuun. Ensin Venäjällä pakotettiin televisio Kremlin komentoon. Myöhemmin muu media ja nyt luonnollisesti vuorossa ovat internetin sivustot.

Kuluneella viikolla tehtiin myös avoin hyökkäys itsenäistä mediaa vastaan. Aivan kuten on hyökätty riippumattomia opposition poliitikkoja kohtaan.

Proekt.-sivuston päätoimittajan Roman Badaninin kotietsintään arvioidaan vaikuttaneen toimituksen selvitykset maan sisäministerin ja hänen perheensä kaappaamista omaisuuksista ja Vladimir Kolokoltsevin yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Rokotuksien edistäminen ontuu

Uutisia kyttäävälle löytyy aina jotain, vähintään rivien välistä. Studioon asti selvinneet tai sinne lähetyksen aikana syötetyt kysymykset eivät ole tuulesta temmattuja. Ensin on valittu sopivat kysymykset “miljoonan”  joukosta, ja lopulta itsevaltias vastaa niihin kuten haluaa.

Ja aina – viimeistään ohjelman juontajat valitsevat kysymykset, joihin vastaamisessa presidentti kykenee osoittamaan hämmästyttävän kykynsä muistaa yksityiskohtia.

Moskovski Komsomelets -lehti selvittää, kuinka  esimerkistä käy vastaus,  jossa hän kertoi epäröimättä sen, kuinka paljon maksaa kuutio vettä Tjumenin alueella Siperiassa.

Lähetykseen haluttiin mukaan hieman ulkopolitiikkaa, paljon suoraa ihmisten ongelmien käsittelyä ja koronan hoitamisen kipukohtia. Ja Ukrainaa.

Toinen “Putinin suoran” uusista kasvoista, Jekaterina Berezovskaja esitti Vladimir Putinille tekstiviestinä tulleen kysymyksen: miksi Ukraina ei ole epäystävällisten valtioiden listalla?

Koska minusta ukrainalaiset eivät ole sellaisia kansana. Olen useassa yhteydessä sanonut, ja voin sen toistaa: minusta ukrainalaiset ja venäläiset ovat yksi kansa.”

Venäjän itsevaltias toimii ja puhuu niin, että rokotuksen vastustajatkin voivat häntä kuunnella. Rokotukset aiotaan pitää vapaaehtoisina.

Sen presidentinkanslia halusi tehdä selväksi, että päämies on rokotettu, vaikka tämä itse ei oikein tahtonut muistaa millä.

Puhukaan totta! Onko teidät rokotettu? juontaja Berezovskaja tivaa kysymyksen lähettäjän hengessä.

Rokotevastaiset ovat nykyajan stalinisteja – uskovaisia, joihin eivät tehoa mitkään järkisyyt. Kreml onnistui vakuuttamaan monet ensimmäisen ja toisen aallon aikana, mutta rokotuksia ei ole saatu lisättyä tarpeeksi.

Koronavirus leviää ennätysvauhtia. Valehtelulla kyllästettyjäon vaikea saada uskomaan.

Avoin Venäjä -kansalaisjärjestön entinen johtaja Andrei Pivovarov kirjoitti pidätyssellissään tekemässään kolumnissa, että maan rokotustilanne muistuttaa häntä sukellusvene Kurskista vuonna 2000. Tuolloin Venäjälle tarjottiin apua aluksen ja sen miehistön pelastamiseksi, mutta Putin kieltäytyi avusta.

Ilmeisesti silloinkin oli kyse ylpeydestä, Pivovarov kirjoittaa Republic-verkkosivustolla.

Ensisijaista Venäjän johdolle oli toimittaa mahdollisimman nopeasti Sputnikia eri puolille maailmaa osoittaakseen jälleen kerran mahtavuutensa, vaikka samaan aikaan ihmiset Venäjän alueilla saivat istua nälkäisinä aloillaan odottaen sitä hetkeä, jolloin keskushallinto muistaa heidät.

He halusivat pelastaa maailman (ja samalla ansaita ylimääräistä rahaa), Pivovarov arvioi artikkelissaan.

Vaikuttaa siltä, että ensi kertaa oppositiolla ja Kremlillä on myös yhteinen tavoite. Pivovarov kehottaa ihmisiä käymään rokotuksissa, ja samaan aikaan kun Putin muistuttaa hallintoa järjestämään rokotteita.

Vaikka Venäjällä tiedetään rokotusten olevan paras keino Covid-19 taudin hillitsemiseksi, propagandaa ei käytetä rokottamisen edistämiseen yhtä paljon ja tehokkaasti kuin Ukrainan mollaamiseen.

Heikoin lenkki – maan johtaja

Esiintymisissään tämä näyttäytyy talouden asiantuntijana – yksityiskohtien hallitsijana, mutta halutessaan esiintyä vain voittajana, hän syö myös omaa arvovaltaansa.

Korona-rokotukset ovat luottamuksen testi. Venäjällä on oma rokote – luottamus maan johtoon mataa. Syynä voi tietysti pitää perinteitä, mutta kauempaa katsoen näyttää siltä, että kyseessä olisi viivytyskamppailu.

Venäjä on pudonnut populistisille autoritaarisille järjestelmille tuttuun ansaan. Niissä harvinaisissa tilaisuuksissa, joissa hallitus voisi käyttää valtaansa yleisen edun hyväksi, se on pelästynyt yleistä mielipidettä eikä kykene toteuttamaan epäsuosittuja toimenpiteitä.

Putin innostuu puhuessaan ulkopolitiikasta.

Kolmannen maailmansodan uhka brittilaivan vuoksi, on itsevaltiaan mielestä turhaa, eikä aihe varmasti kiinnosta laajaa yleisöä yhtä paljon kuin lähellä olevat asiat: miksi kotimaiset porkkanat ovat kalliimpia kuin ulkomailta tuodut banaanit?

Itsevaltias on kadottanut hallitsemiensa vuosien aikana kosketuksen kansalaisiin. Hän ei näe mitä porkkanat maksavat tai sitä miten hinnat nousevat, ja kuinka ihmiset kulkevat maskeitta.

Elämä on muuttunut edellisten 25 vuoden aikana, kuten kolumnisti Anton Oreh kirjoittaa.

Toisaalta harhaanjohtamisen ammattilainen kykenee toimimaan hyvin internetin sokkeloissa.

Samaa sarjaa on kysymys, jonka esitti tunnettu blogaajaa. Häntä kiinnosti se, aikooko valtiovalta kurittaa ulkomaisia internetjättejä.

Vastauksen mukaan näin ei käy, jos ulkomaiset noudattavat Venäjän lakeja ja estävät muun muassa lapsipornon ja Molotovin-cocktailien teko-ohjeet.

Tutkivassa journalismissa kunnostautuneen The Insider  -sivuston mukaan kovin kummallista kykyä ohjeiden etsimiseen ei tarvita, koska ne löytyvät Wikipediasta, jonne ohjaa venäläinen hakukone Yandex ihan ensimmäisten ohjeistusten joukossa.

Itsevaltiaan vastaus kuvastaa linjaa, jota halutaan noudattaa, jotta tarvittaessa voidaan sulkea joku alue ja mahdolliseksi vaaraksi käyvät internetistä – tarvittaessa alueellisesti.

Osana kehitystyötä on otettu tiukempi ote ulkomaisia alustoja kohtaan. Viimeisimpänä joukkoon on lisätty kiinalainen TikTok.

Venäjällä on opittu Valko-Venäjän tapahtumista viime vuoden elokuussa. Vallankumous alkoi, mutta se saatiin tukahdutettua.

Venäjä pyrkii estämään soraäänet myös rajoittamalla ja vaikeuttamalla vastustajiksi katsomiensa julkisuutta. Henkilökohtainen viha kohdistuu henkilöihin. Virallisia lainsuojattomia on muutamia: tunnetuin tietenkin  Navalnyi, jota presidentti ei mainitse nimeltä.

Samanlaisessa asemassa on ollut vuosia mies, jonka kohtelun muuttamisesta ilmoitettiin yllättäen vuonna 2014 yhden tällaisen puhetilaisuuden yhteydessä. Putin vapautti virkakautensa alussa vangitsemansa liikemies Mihail Hodorkovskin Sotšin olympiakisojen alla.

Hodorkovski jäi piikiksi itsevaltiaan hallinnolle. Seuraamassani mediassa häntä ja hänen liittolaisiaan haastatellaan jatkuvasti, vaikka tämä on sulkemassa tukemaansa toimintaa sen käytyä tekijöilleen liian vaaralliseksi.

Itsevaltias huolestui, ystävä hädässä

Koronanvastaisen kamppailun ollessa kesken presidenttiä ei näy. Vastuuta koronaviruksen taltuttamisessa vieritetään alueille. Putin on voittojen mies. Pietarin kaupunginjohtaja valoi samaa uskoa myös nuoriin: olette palatsiaukiolla – voittajina. Keskustassa ihmisiä oli koolla arviolta 40 000.

Nuorille järjestetty juhla on osa presidentin luottomiehen, pankkiiri Juri Kovaltšukin liiketoimia.

Tapahtuman rahoittaja on Rossija-pankki. Televisiointioikeudet ovat Kovaltšukin hallitsemalla tv-kanavalla. (Lähipiirin vaikutusvalta ulottuu laajasti koko mediakenttään.)

Maan nuorison villitsemisestä kannettava murhe on epäsuhdassa presidentin kasvavaan innostukseen puhua 80 vuotta sitten alkaneen sodan merkityksestä.

Punaiset purjeet -festivaali välitettiin viime vuonna vain televisiossa. Tänä vuonna tutkintonsa suorittaneiden ja koulunsa päättäneiden lippuja myytiin jälleen eteenpäin – niin kuin ennenkin on tehty.

Arvostelijat muistuttavat, että samaan aikaan Pietarin kaupunki kärvistelee uuden tartunta-aallon kanssa.

Korona-aika saa minkä tahansa yhteiskunnan näyttämään skitsofreeniselta. Ihmisille tarjotaan erilaisia sääntöjä. Terveys on politiikan väline.

Uutiseksi nousivat myös kaksi naista, jotka osoittivat mieltään poliittisten vankien puolesta. Kun heidät pidätettiin, syy oli terveysmääräysten rikkomus.

“Teidän juhliessanne ja katsoessanne jalkapalloa – sellit täyttyvät poliittisista vangeista.”

Kuten kaikkialla rokotevastaisuuskin on Venäjällä voimissaan.

Tuntuu vaikealta uskoa, mutta tätä taustaa vasten on helpompaa ymmärtää, etteivät kaikkein älyttömimmät Kremlin valintoja myötäilevät puheetkaan ole mitään sattumalta syntyneitä virheitä.

Näyttelijä vertaa rokottamattomien asemaa natsi-Saksan tähdellä merkkaamiin juutalaisiin. 

https://www.youtube.com/watch?v=riTcPTJVnl4

Venäjällä  muutosta nykyiseen poliittiseen linjaan on turha odottaa.

Tutkijalla on hyvä perusteet arvioida, että päällisin puolin näyttää hyvältä kun ihmiset Venäjällä pukeutuvat paremmin kuin muutama vuosikymmen sitten.

Myös suolla voi elää. Kaduilla ei ammuta. Leivän ja bensan perään ei jonoteta, sanoo Dožd-kanavalla tohtori Sergei Medvedev.

Toistaiseksi vapautta on sen verran, että epäilyä pidetään hengissä.

 

 

puheenaiheet venaja
Kommentit (1)
  1. jarmokoponen
    5.7.2021, 14:39

    Vladimir Putinin haastattelu vuonna 2000. Владимир Путин. Итоговое интервью года. 2000 год. https://www.youtube.com/watch?v=62jOXpuWEZI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.