Kuinka omituiseksi pakkaa sekoitetaan

Venäjän diktaattori bluffaa loppuun asti, ja vasta viimeisellä sekunnilla ymmärrämme, oliko pakassa ässä: ydinase.

https://www.youtube.com/watch?v=lQHsV4x53Rk

Venäjän tuntija, tutkija, Vladimir Pastuhov sanoo suoraan Telegram-kanavallaan, että huonoimmassa skenaariossa emme koskaan tiedä – meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa ymmärtää, mitä hän tarkoitti …

Minun on helppo jakaa vanhan tuttuni näkemys.

Katsoimme Pastuhovin kanssa molemmat perjantain tiedotustilaisuutta, jossa pääosassa oli Kazakstanin Astanassa Vladimir Putin.

Tämä vastasi toimittajien käsikirjoituksen mukaisiin kysymyksiin.

Venäjän johtajaa kalvaa raskas tausta. Pastuhov arvioi, että tällä kertaa hän hahmotteli tuntojaan hämmästyttävän rehellisesti.

Länsi ei ole kohdellut häntä sääntöjen mukaan, mutta Putin tarvitsee rauhaa.

Tietenkään mikä tahansa ei kelpaa. Sota on voitava selittää massoille.  Siis se, miksi koko tämä basaari järjestettiin.

Tiedotustilaisuuksien kokonaisuuksista voi erottaa useita sävyjä.

Tiedotustilaisuus purettiin sopiviin paloihin jo tuoreeltaan uutislähetyksiin Venäjällä.

Sen antiin palataan vielä viikonlopun ajankohtaisohjelmissa ainakin Venäjän valtakunnallisilla kanavilla Vesti Nedeli -ohjelmassa, NTV:n Irida Zenailovan kertauksessa ja Riiassa toimitustaan pitävän Doždinkin Mihail Fišmanin viikkokatsauksessa.

Kiinnostavaa on muun muassa nähdä se, miten propagandistit Dmitri Kiseljov ja Vladimir Solovjov käyttävät ohjelmissaan vastauksen kysymykseen, jossa tivattiin Putinin suhtautumista siihen, että Saksan yhdistymisen taannutta Venäjää vastaan käydään Ukrainassa Saksalta saaduin asein.

Saksan asiantuntijaksi esitelty Putin katsoo, että saksalaisten on miettittavä sitä, millä perusteilla liittolaisuuteen kuuluvaa yhteistyötä tiivistetään ylipäätään Euroopassa.

Venäjän mediaa kannattaa seurata

Perinteisessä valtion hyväksymässä mediassa tärkein asia ja jopa kritiikki on piilotettu rivien väleihin tai upotettu ylenpalttiseen puheeseen ja möykkään keskusteluohjelmissa.

Kokonaisuus ei kuitenkaan ole vain mustavalkoinen vaan välissä on myös harmaan sävyjä.  Näkymä sodasta Ukrainassa on toistaiseksi ollut Venäjällä kohtuullisen siistiä ja kuvauksellista. Tuhottuja rakennuksia ja nopeasti liikkuvia lentolaitteita.

Muutoksena tiedotuslinjaan voi kuitenkin pitää sitä, että enää ei puhuta vain sotilaallisten kohteiden tuhoamisesta vaan tärkeää on eliminoida strategisesti tärkeitä osia Ukrainaa.

Krimille Venäjältä vievän sillan onnistuneen räjähdyksen jälkeen venäläinen propaganda aktivoitui esittämään paljon sellaista materiaalia, jossa näytettiin kuinka erikoisjoukot ja armeija toimivat – täydellisesti.

Esimerkiksi maan sisäisen turvallisuuden palvelun FSB:n videoilla esitetään, kuinka nämä pidättävät ukrainalaisia.

Omskilainen Supervalta-YouTube kanava on juontajansa Maksim Maltsevin johdolla kerrannut vuosien ajan ajankohtaistapahtumia Venäjällä.

Tiedotuspolitiikan muuttumista odottavat pohtivat jo sitä, kuinka kauan yltiöisänmaalliset Z-sotakirjeenvaihtajat jatkaa karulla linjallaan. Heitä on tarvittu sotatoimien edetessä ilman suurempia vaikeuksia. Vastoinkäymisten myötä linjaa on yhtenäistettävä.

Television merkitys on Venäjällä korostunut sillä Kremlin nykyinen isäntä ei ole sen kummempi median tuntija kuin edeltäjänsä, jota varten televisiossa järjestettiin näytöksiä pelkästään, jotta presidentti Boris Jeltsin osasi tehdä oikeita päätöksiä.

Putinin aikana televisiota kutsuttu vuosia zombilaatikoksi.

Tarvittaessa Venäjä uhraa strategisen viestinnän tarkoituksiin yksittäisiä toimijoita – henkilöitä – ja kokonaisia toimituksia.

Putinin tultua valtaan tuhottiin järjestelmällisesti suuri määrä riippumattomien toimitusten työskentelyedellytyksiä ja kasvatettiin samaan aikaan omia kanavia, joista räikein ja tunnetuin esimerkki on aluksi ulkomaille suunnatusta viestinnästä vastannut RT entinen Russia Today.

Monet eivät ymmärtäneet sitä, että kanavan merkitys moninkertaistuu, kun sen välittämä kuva palautuu Venäjälle.

Mediaa ohjataan aina

Usein median keskitetyn viestin takana on ollut Kremlissä Aleksei Gromov, johon tutustuin jo 1997, jolloin presidentti Jeltsin tapasi Bill Clintonin Helsingissä.

Gromov paimentaa edelleen sitä, että venäläisillä toimittajilla on oikeat kysymykset.

Venäjän ykköskanavan perjantaisissa kuuden uutisissa diktaattori sai vastata kysymykseen Kertšinsalmen sillan räjäyttämisestä pommilla, jota terroristit olivat kuljettaneet ympäri Mustanmeren.

Toimittaja halusi vahvistuksen sille, voisiko viljakuljetuksista tehty sopimus kaatua kokonaisuudessaan.

Tähän Putin vastaa sujuvasti sen olevan totta, että viljan vienti nälkää näkeviin kehittyviin maihin saattaa vaikeutua, jos kuljetusreiteille pääsee terroristeja, mutta varmaa tietoa Venäjällä ei tällaisesta ole.

– Kun humanitaarisia käytäviä käytetään terroritekojen mahdollistamiseen, se asettaa tietenkin kyseenalaiseksi näiden käytävien olemassa olon, Putin vastasi.

Tiedotustilaisuuksien käyttö tositelevisiomaisena propagandan levittämisen työkaluna on vuosien harjoituksen tulos.

(Käytäntö on tietysti tuttu kaikkialla, jossa poliitikkoja ja yritysjohtajia koulutetaan vastaamaan “oikein” ja tarvittaessa kiertämään kysymykset.)

Radioasema Eho Moskvyn toimittajien uusilla sivuilla voi lukea tiedotustilaisuuden sanoman kokonaisuudessaan.

“Ratkaisuni ovat oikeita”

https://www.youtube.com/watch?v=jbZhgxiXD9M

Venäjän johtaja sekoittaa pakkaa tarkoituksella, kuten on tehty Euroopassa vuosikymmeniä.

Hyväksi käytetään poliitikkoja ja kansalaisia. Raha on erinomainen kiihoke. Siihen tarttuvat niin rikkaat kuin köyhätkin.

Putin otti Kazakstanissa esiin myös Turkin presidentin kanssa käydyt neuvottelut energian välittämisestä.

Äänekkäästi esitettyä ideaa on kuitenkaan vaikeaa nähdä edes toiveajatteluna. Kyse on vain hämäämisestä.

Venäjän energiasta saamat vientitulot ovat romahtaneet. Euroopassa käytetystä kaasusta yli 40 prosenttia oli vielä muutamia kuukausia sitten lähtöisin Venäjältä, nyt vain muutamia prosentteja – kaasun ja öljyn saaminen markkinoilla Turkin kautta on ihan turhaa puhetta.

Venäjä käy jatkuvasti omaa kamppailuaan rauhanneuvotteluista. Pöytään ei kuitenkaan haluta vain Ukrainaa.

Kyse ei ole naapurimaasta. Vuonna 2008 Venäjä ei hyökännyt Georgiaan Abhasian tai Etelä-Ossetian vuoksi.

Samalla tavalla ratkaisemattomaan tilanteeseen päättyminen olisi Venäjälle osavoitto. Mutta toistaiseksi on mahdotonta sanoa, mihin avopokka Ukrainassa loppujen lopuksi johtaa, vaikka me Euroopassa emme jäätyisikään tulevana talvena.

puheenaiheet ukrainan-sota
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.