Valheen kyllästämät

Ukrainassa taistellaan demokratian mahdollisuuksien puolesta. Venäjä epäonnistui salamasodassaan.

Venäjän arvellaan bluffaavan myös ydinasevalmiutensa nostamisella. Kyse on enemmän painostuksesta.

Propagandan tärkeimpiä tehtäviä on vakuuttaa, että Ukrainan kanssa edetään suunnitellusti.

Siksi on tärkeää esittää, että Venäjän joukot ottivat haltuunsa Tšernobylin ydinvoimalan alueen. Nyt siellä toimitaan yhdessä voimalaa vartioineiden ukrainalaisten kanssa.

Keskeistä on luoda mielikuva siitä, että Ukrainalta vietiin mahdollisuus käyttää ydinvoimalaa myös ydinasettaan varten. Ukraina luopui näistä aseista Budapestin sopimuksen myötä, mutta Venäjällä on nostettu esiin se, että maa saattaa tavoitella voimakkaampaa aseistusta ja voi kyetä tekemään niin sanottuja “likaisia pommeja”.

Uutisjutussa vakuutetaan, että varastot piti ottaa luotettaviin käsiin, jotta estetään plutoniumin joutuminen terroristien kaltaisen “Oikean sektorin” joukkojen käsiin.

Myös presidentti Volodymyr Zelenskyin ilmoitus Ukrainan halusta palata ydinasevallaksi on jutun mukaan tulkittu uhkaksi Venäjälle.

Informaatiorintamalla Venäjä onneton

Tästäkin johtuen on selvää, että katastrofi on itsevaltiaalle lähempänä kuin koskaan.

Julkisuudessa on esitetty jopa epäilyjä palatsivallankaappauksen uhasta ja medialle vuodetuista tiedoista Venäjän sisäisistä ongelmista, ja vaikeuksista toteuttaa hyökkäyksiä Ukrainassa.

Vuodoista ei käy selville se, levittääkö niitä Venäjä vai Ukraina vai joku muu taho, mutta tiedotusvälineet ovat tarttuneet hanakasti aineistoon.

Sodan oloissa on kuitenkin syytä muistuttaa, että vääristeltyä ja harhaanjohtavaa tietoa käytetään aseena, ja kaikkeen tietoon tappioista selkeisiin strategisiin linjauksiin on syytä suhteutua epäillen. Aina.

Kuvat Harkovista kertoivat jo aamulla, että yö oli ollut raskas. Taisteluiden neljäskään päivä ei ole murtanut kaupunkilaisia.

Virallisia ilmoituksia kuolleista alettiin tehdä illansuussa myös Venäjällä.

Hyvät vaihtoehdot ovat  menneet

Enää ei odoteta, että Venäjä pystyisi selvitytymään taisteluista nopeana voittajana.

Monet merkit viittaavat siihen, että kaikissa Venäjän toimissa keskitytään turvaamaan itsevaltiaan asema.

Kaukaa katsovalle on entistä selvempää, että jos Ukraina taipuu, on meillä kaikilla kurjempaa – vähintään yhden sukupolven ajan.

@Danila Kozlovsky Instagram

– Sota on katastrofi ennen muuta Ukrainalle ja toiseksi Venäjälle, sanoo politiikan tutkija Dmitri Oreškin.

Hän ei edes uskonut tähän typeryyteen vielä muutamia päivä sitten.

Oreškin arvioi, että Vladimir Putinin johdolla maa liukuu hitaasti suohon. Itsevaltias kiihdytti prosessia ja teki suosta verisen.

Taloudellisen ja poliittisen painostuksen vuoksi Venäjän on jo rautaesiripun takana: “Kun maassa takavarikoidaan kansalaisten omia rahoja, on kyse on katastrofista seuraavien päivien ja kuukausien ajaksi.”

Oreškin muistuttaa, että monet tuntevat tietenkin syyllisyyttä siitä, että eivät kyenneet lopettamaan tai hillitsemään tätä hulluutta.

Ukraina itse asiassa taistelee myös Venäjän demokratian puolesta. Toisin kuin Venäjä – Ukraina on monikansallinen ihmisistä huolehtiva maa.

Politikan tutkijan näköpiirissä ei ole mitään, jota itsevaltias voisi esitellä voittona.

“Ehkä he nappaavat jonkun kaistaleen Dneprin vasemmasta rannasta, mutta silti – sissisota jatkuu ”, Oreškin sanoi Dožd-kanavan lähetyksessä.

Venäjä pyrkii osoittamaan suojelevansa Itä-Ukrainaa hyökkääjää vastaan, vaikka käytännössä se on tunnustanut alueet, jotka se itse on väkivallallaan kaapannut Ukrainalta.

Todisteita alueen kuulumisesta Venäjään haetaan asukkaiden yleisimmin käyttämästä kielestä ja ikiaikaisista siteistä Venäjään.

Venäjää vuosikymmenet seuranneelle tapahtuva valtava pettymys

Eurooppa on joka tapauksessa tilanteessa, jossa rauha saadaan aikaan vasta kun valta vaihtuu Venäjällä.

Näin miettii Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt.

Joillekin Ukrainan kohtalo on merkki Venäjän vajoamisesta hylkiövaltioksi, joka vie ihmiset mukanaan.

Putin peri edeltäjältään Venäjän, jolla oli kaikista vaikeuksistaan huolimatta mahdollisuus kasvaa osaksi muuta maailmaa.

Se oli mukana vahvojen instituutioiden työssä, ja osa avointa maailmaa. Lopulta itsevaltiaan valinnat ovat johtaneet hänet veljesmurhasotaan naapurin kanssa ja pudottaneet maan roskaluokkaan, arvioi poliitikko Vladimir Ryžkov Twitterissään.

Sumutettu kansakunta

Toimittaja Mihail Fišman arvioi Doždissa, että sotaa Ukrainassa tukee vähemmistö venäjäläisiä.

Krimin haltuunoton noste on jo kadonnut itsevaltiaan kannatuksesta. Putin on tuhlannut hankkimansa tuen. Hänen takanaan on edelleen maan turvallisuusneuvosto, mutta kansan tuen tämä on menettänyt.

Olen ehdottoman varma. Sota ei ole suosittu. Sitä on mahdotonta edes puolustaa, koska sodalle ei ole mitään perusteltua oikeutusta, Fišman sanoo.

Puheet natsismin lopettamisesta ja maan aseistariisunnasta ovat niin kaukana todellisuudesta, ettei niillä voi perustella mitään.

Putinin tunnesidettä Ukrainaan selittää myös hänen kokemansa henkilökohtainen häpeä, jota hän on tuntenut jo vuodesta 2003-2004 alkaen, jolloin hän ei onnistunut nostamaan Viktor Janukovitšia Ukrainan presidentiksi.

Ja lisäksi Ukrainaan liittyy myös toinen Putinille hyvin henkilökohtainen ihminen. Fišmanilta ilmestyy juuri hänen kollegansa kanssa kirjoittama teos poliitikko Boris Nemtsovista, joka on valmistunut “Turhan vapaa ihminen” dokumenttielokuvan pohjalta.

Ukrainassa poliittisena neuvonantaja työskennellyt Venäjän entinen varapääministeri, oli aikanaan itsevaltiaalle samanlainen ongelma kuin on edelliset vuodet ollut vankilaan passitettu Aleksei Navalnyi.

Nemtsov työskenteli vuosia Ukrainassa.

Vuonna 2014 hän vastusti Krimin miehitystä ja Itä-Ukrainan kaappaamista.

Fišman muistutti, että Nemtsov puolusti demokratiaa.

Tänään muisteltiin Nemtsovin salamurhaa seitsemän vuotta sitten Moskovan kremlin ääreen.

Muistopaikalla Nemtsov-sillalla vieraili muun muassa ihmisoikeuksien puolustaja, “ulkovaltojen agentiksi” leimattu Lev Ponomarjov, joka on kerännyt jo yli 800 000 allekirjoituksen vetoomukseen sodan lopettamiseksi.

Venäjän itsevaltiaalle Nemtsovin murhan syyllisten ja tilaajan rankaisu ei ole ollut tärkeää.

Venäjällä on pidätetty kolmen päivän aikana yli 3000 ihmistä sotaa vastustavissa mielenosoituksissa.

OVD-info -verkoston tiedossa on, että mielenosoituksia on järjestetty 34 paikkakunnalla.

[Nemtsov-mielenosoitukset lisäsivät pidätettyjen lukumäärää merkittävästi. Pidätyksiä ollut 51 kaupungissa eri puolilla Venäjää.]

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jussi Lassilan mielestä pysäyttävät kuvat vastarinnasta kertovat, että Ukrainan operaation ensisijainen suunnitelma on romuttunut ja nyt on pakko improvisoida jotain.

Epäselvyyksistä veistinnässä voi päätellä, että tietokaan ei kulje. Nyt on oleellista seurata mitä tekee muu eliitti.

Viikonvaihteessa odotettiin myös sitä, pääsevätkö maat aloittamaan jollakin tasolla tulitaukoon mahdollisesti johtavat neuvottelut. Lopulta tällainen kosketus sovittiin Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalle.

Harva varmaan odottikaan, että Zelenskyi suostuisi lähtemään Kiovasta Valko-Venäjällä neuvotteluja varten ihan tämän matkaan liittyvien turvallisuustekijöidenkään vuoksi.

Doždin uutislähetyksessä ihmeteltiin myös sitä kummallisuutta, että Venäjän delegaatiota johtaa maan kulttuuriasioista vastannut neuvonantaja Vladimir Medinski. Tämä on tullut tunnetuksi kovan propagandan tuottajana ja maan historiapolitiikan arkkitehtina.

Karttaan on merkitty paikkoja, joissa on ollut sotilaallista toimintaa

Hermostuneisuus näkyy Venäjällä myös tarpeella rajoittaa tiedonvälitystä.

Vääriä sanoja käyttäneet mediat saivat viranomaisilta lauantaina varoituksen. Varoituksen saivat ainakin  Eho Moskvy sekä Novaja Gazeta, jonka päätoimittaja Dmitri Muratov sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon. Roskomnadzorin toiminnassa on kyse asevoimien sensuurista, sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema Dožd-kanavan päätoimittaja Tihon Dzjadko.

Puheet viidennestä kolonnasta Venäjällä ovat nousseet esiin myös ykköskanavan keskusteluohjelmissa.

Julkisesta keskustelusta pyritään saamaan pois kaikenlainen Ukrainan erityisoperaation arvostelu uhkaamalla maanpetturuudesta annettavilla usein vuosien vankeustuomioilla.

Myös Telegram-palvelun omistaja Pavel Durov on joutunut ottamaan kantaa siihen, millaista kirjoittelua alustalle ei voida jatkossa hyväksyä Ukraina “tapahtumiin” liittyen. Durov ilmoitti, ettei Telegram halua olla välikappale kansallisuuksien väkisessä kiistelyssä.

Aiemmin Venäjän sensuuri on vääntänyt amerikkalaisten sosiaalisen median alustojen kanssa näiden sisältöjen rajoittamisesta ja hidastanut muun muassa Facebookin toimintaa Venäjällä. Toisaalta Elon Musk on ilmoittanut sattelliitiensa varmistavan tiedon kulkua Ukrainassa.

Putinin tulevaisuus sinetöity

Venäjän itsevaltias joutuu pohtimaan myös omaa asemaansa. Kumpi on kamalampaa: tulla erotetuksi judoliitosta vai joutua Haagiin tuomittavaksi?

Ukraina on pyytänyt YK:n kansainvälistä tuomioistuinta ottamaan käsittelyyn Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan

**

HS/ Pekka Hakala Putinin on voitettava Ukrainan sota nopeasti, jottei koti­rintama repeile

Kauppalehti –  Kaksi venäläistä miljardööriä vetoaa Ukrainan rauhan puolesta: ”Tragedia niin venäläisille kuin ukrainalaisille”

IL / Janne Palomäki – Lännen talouspakotteita on kuvailtu riittämättömiksi. Mutta tilanne voi muuttua jo maanantaina.

YLE / Mika MäkeläinenAnalyysi: Venäjä jättää kotirintaman yhä pahempaan pimentoon sodan raakuudesta

YLE/ Elli PiirainenVenäjä on perustellut hyökkäystä Ukrainaan löyhästi esimerkiksi maan liialla lähestymisellä lännen kanssa, mutta myös uusnatsismilla.

IS / Kilometrien mittainen sotilas­saattue etenee satelliitti­kuvassa kohti Kiovaa

puheenaiheet venaja
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.