Liisan seikkailut
Liisan seikkailut

Ihana Seela Sella ja muut lapsenmieliset

Koko perheen musikaali Tippukivitapaus on nimensä loppuosan mukaisesti TAPAUS. Että joku tekee suomenkielisen uutuusmusikaalin, ja se saa näyttämöksi Suomen Kansallisteatterin suurelle näyttämön, se on tapaus!

Tekijöinä on kaksi vahvaa taiteilijaa. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Laura Ruohonen ja säveltäjä Anna-Mari Kähärä ovat luoneet yhdessä lastenmusikaalin, jolle soisi mahdollisimman pitkän elinkaaren. Kansallisteatterin Tippukivitapauksen hullunhauskasta maailmasta vastaavat myös lavastaja Antti Mattila ja puvut ja hahmot luonut Erika Kallasmaa.

Tarinaa voisi hyvin verrata Tove Janssonin kirjaan Kuinkas sitten kävikään, jossa Muumipeikko eksyy vaarallisiin seikkailuihin maidonhakumatkallaan. Tippukivitapauksessakin riittää yllätyskäänteitä. Tarina alkaa siitä, että pikkuinen Papu, Seija Soija (Vuokko Hovatta), katoaa perheeltään. Papu ryhtyy piiloleikkiin yhdessä tapaamansa Hujopin (Jani Karvinen) kanssa. Papua etsimään lähetetään Mahtimummeli (Seela Sella), joka saa ohjeensa videolla esiintyvältä tärkeäntuikealta Agenttinero Narulta (Martti Suosalo).

Seela Sella on Mahtimummeli, joka tapaa muita mummoja. (kuva Tanja Ahola)
Seela Sella on Mahtimummeli, joka tapaa muita mummoja. (kuva Tanja Ahola)

Karkureissunsa aikana Papu ja Hujoppi tapaavat muun muassa Rottaperheen, Diktaattori Diktaatan (Sari Puumalainen, joka on myös Täti-Soija), tippukiviluolassa vankeina olevia Pikkuisia orjatoukkia ja Maailman vanhimman pizzan. Ja tässä vasta osa seikkailusta!

Näytelmää suositellaan yli viisivuotiaille. Lisäisin siihen, että sopii 5-100-vuotiaille! Laura Ruohonen sanoo käsiohjelmassa: ”Uskon yhä, että yhdessä jaettu nauru ja ilo on suorin silta aikuisen ja lapsen maailmojen välillä.”

Ei tee oikeutta, jos mainitsee vain muutaman näyttelijöistä. Kaikki tekevät loistoroolit, mutta Seela Sellan heittäytymistä, ketteryyttä ja taitoa saada kontakti yleisöönsä ei voi kuin jälleen kerran ihastella. Seela on todellinen Mahtimummeli! Vuokko Hovatta on temperamenttinen Papu ja laulaa kuin enkeli. Marja Salo eri rooleissaan näyttää näyttelijän- ja laulajantaitojensa lisäksi lahjansa rullaluistelijana, ja Markku Haussila on armottoman hurja, tippukiviluolassa asustava raakalainen Karmu Gurmee. Unohtaa ei pidä myöskään ilma-akrobatiaa katsomonkin yläpuolella tekevää, Tukaania näyttelevää Katja Korströmiä ja hänen henkeäsalpaavia taidonnäytteitään.

Vuokko

Kun esitykseen lisätään vielä viisijäseninen orkesteri ja kaikki teatterin laulavat näyttelijät, on katsojilla edessään matka, joka vie hujauksessa pois eteläisen Suomen märästä kaamoksesta: Laura Ruohosen riimein: ”Tukaani, tule mukaani vuorten taa Agaattilinnaani. Siellä puhaltaa lempeä pasaati…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *