Kulttuuripersoona Risto Nordell soittaa hyvää musiikkia ja kokkaa kalaruokia

Jos kenen, niin musiikki- ja kulttuuritoimittaja Risto Nordellin (s. 1959) kohdalle sopii kulttuuripersoona-määritelmä. Nordellilla on humaani elämänkatsomus ja valtava määrä tietoa erityisesti klassisesta musiikista. Hänen Yle Radio 1:n Riston valinta  -ohjelmansa keskiviikkoisin kello yksitoista on kerännyt satoja tuhansia kuuntelijoita jo kahdentoista vuoden ajan. Hänen rauhallinen äänensä on tuttu myös lauantai-iltojen Sävel on vapaa -ohjelmasta.

Nyt Risto Nordellilta on ilmestynyt kaunis kirja Riston Valinta – Parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle (Kirjapaja). Kirjassaan hän käy läpi vuoden kaksitoista kuukautta ja ojentaa kuin tarjottimella lukijalle vuodenkiertoon sopivat musiikkivinkit. Lukija voi vuoden mittaisella matkalla tutustua Händelin, Mozartin, Henry Purcellin, Joonas Kokkosen ja Arvo Pärtin sekä monien muiden säveltäjien teoksiin.

Luvut loppuvat veden kielelle nostattaviin kalaresepteihin, onhan Nordell armoitettu kalamies ja myös purjehtija. Hänen sielunmaisemansa sijaitsee Västanfjärdissä, jonne hän suuntaa kulkunsa aina, kun on mahdollista.

 

 

Jokainen kuukausista alkaa pienellä kertomuksella kirjoittajan omista tunnelmista kyseisenä ajankohtana. Lapsuudenmuistot ja tämänhetkiset tunnelmat, monenlaiset tuntemukset ovat aistivoimaista tekstiä.

Juuri tänään, lokakuun ensimmäisenä on alkamassa yksi Risto Nordellin lempikuukausista: ”Lokakuun sumuiset aamut tuoksuvat kuhalle/…/Monet pitävät lokakuuta ankeana sateisena ja sumuisena kuukautena, välitilana syksyn ja talven välillä. Kenties siksi lokakuuta on kansanperinteessä kutsuttu myös lika- tai ruojakuuksi./…/Sade, loka ja pimeys eivät vaikuta mielialoihini. Aktiivinen kalastus ja vesillä liikkuminen pitävät mielen virkeänä. Savustuspytyssä tirisevä kuha ja sienikuivurissa tuoksuva hurina luovat minun lokakuuni äänimaiseman.” 

Lokakuun musiikin äänimaisemaan hän valitsee muun muassa Johann Sebastian Bachin h-molli-messun ja kertoo teoksen synnystä ja sen rakenteesta. Hän kirjoittaa, miten säveltäjä kuvaa surua ja tuskaa tyypillisillä barokin ajan keinoilla, kuten laskevalla melodiakululla, hidastuvalla tempolla ja pianissimoksi hiljenevällä musiikilla.

Kirjaa selailee melkein hartaana – musiikillista ja kulinaristista vuoden mittaista matkaa kuvittavat kullekin kuukaudelle valitut taidekuvat. Ne on poiminut kulttuuri- ja taidehistorian asiantuntija Liisa Väisänen, joka myös esittelee kuvat.

On suurenmoista, että tällaisiakin kirjoja julkaistaan. Levoton, repiviä ärsykkeitä joka puolelta tulviva aikamme kaipaa hiljentymistä ja nautintoja, jotka eivät ole mitään pikanautintoja.

Kirjassa esiteltäviä teoksia pääsee kuuntelemaan soittolistalta, joka löytyy Spotify-palvelusta Riston Valinta -nimellä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *