Liisan seikkailut
Liisan seikkailut

Loistava Muje näyttämöllä

Varmaan  Tennessee Williams (1911-1983) olisi riemastunut, jos olisi nähnyt näytelmässään Kissa kuumalla katolla kolmen polven näyttelijälahjakkuutta. Yksi heistä on tehnyt pitkän uran, toinen keskipitkän ja kolmas on vasta nupuillaan, kuka ties tulevaisuudessa näyttelijä hänkin.

He ovat  Mujeet, Juha, 66 v., poikansa Samuli, 42 v. ja tämän poika Severi, 11 v., joka vuorottelee näytelmän yhdessä lapsiroolissa. Perhettä täydentää näytelmän naispääroolia näyttelevä Samulin vaimo Heidi Kiviharju.

 

Tuire Salenius jää vakituisesta näyttelijäntyöstään eläkkeelle roolissaan Big Mamana. Big Daddy, Juha Muje on ollut eläkkeellä yli kolme vuotta, vaan upeita roolitöitä riittää. (kuva Kari Sunnari)
Tuire Salenius jää vakituisesta näyttelijäntyöstään eläkkeelle roolissaan Big Mamana. Big Daddy, Juha Muje on ollut eläkkeellä yli kolme vuotta, vaan mikäpä miehen pitäisi näyttämöltä poissa! (kuva Kari Sunnari)

Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen -näyttämöllä nähdään nuoren ohjaajan Miika Murasen vahva tulkinta erään perheen vaikeista ja repivistä ihmissuhteista, kovin tutuista monissa suvuissa. Hän omistaa esityksen ”särkyneille, rikotuille ja ennen kaikkea heille, joilla on kaiken kokemansa jälkeen rohkeutta kohdata itsensä”.

Big Daddyn 65-syntymäpäiville etelävaltiolaiselle plantaasille on kokoontunut porukka, joka enimmäkseen vihaa toisiaan. Perheen vanhin poika Cooper (Samuli Muje) ja tämän ahne vaimo (Miia Selin) eivät mieti muuta kuin tulevaa perintöä, onhan Big Daddy tietämättään kuolemansairas. Syöpä on levinnyt koko hänen elimistöönsä. Big Daddyn vaimo, Big Mama (Tuire Salenius) yrittää uskotella itselleen, että kaikki on hyvin.

Perheen nuorempi poika Brick on vaimonsa Maggien ja isänsä Big Daddyn kanssa näytelmän raastavassa keskiössä. Brick on alkoholisoitunut, ja hän elää painostavassa elämänvalheessa. Avioliitto Maggien kanssa ei ole onnistunut, koska Brick on homo tunnustamatta sitä edes itselleen.

Brickiä näyttelevä Tuukka Huttunen on haavoittuva ja hajalla kulissiavioliitossaan. Hänen vaimoaan näyttelevä Heidi Kiviharju tekee sensuellin, epätoivoa ja samalla vahvuutta vaativan Maggien roolin. Hän on se kissa kuuman peltikaton päällä, joka hallitsee askelmerkit. Onko hän lopulta se, joka osaa asetella tassunsa oikein?

Tuukka Huttunen ja Heidi Kiviharju loistavat rooleissaan epätoivoisena avioparina. Kummallakin on syynsä suruun. (kuva Kari Sunnari)
Tuukka Huttunen ja Heidi Kiviharju loistavat rooleissaan epätoivoisena avioparina. Kummallakin on syynsä suruun. (kuva Kari Sunnari)

Loistava Juha Muje on kuitenkin näytelmän ehdoton keskipiste, tunnelman sähköistäjä. Näin hänet ensimmäistä kertaa näyttämöllä vuonna 1972, kun Kalle Holmberg oli napannut juuri Teatterikoulusta valmistuneen luonnonlahjakkuuden Seitsemän veljeksen Eeroksi. Muje oli 22-vuotias, notkea ja ketterä, sanavalmis ja ilkikurinen veljesten totuudentorvi.

Nyt, yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin Mujeen ilmaisussa on sama fyysinen ote. Hän kurottaa näyttämöltä kohti yleisöä, eikä yksikään repliikki jää kuulumatta. Opetettiinhan hänen opiskellessaan  Teatterikoulussa koko opiskelujakso puheopetusta!

Mujeen ja Tuukka Huttusen kahdenkeskinen kohtaus on yksi näytelmän intensiivisimmistä. Muje itse sanoo, että näyttelijä saa voimaa ja vainua vastanäyttelijältä. Näin voi sanoa vain ihminen, tässä tapauksessa taiteilija, joka ei kuvittelekaan olevansa työssään ylimielisen valmis: ”Tärkeintä on, että voit luottaa vastanäyttelijään harjoitustilanteessa… Tikapuitten puolat on kuljettava alhaalta lähtien, sillä lopputulokseen ei päästä ilman häpeän ja osamaattomuuden kokemuksia.”

Tampereen Työväen Teatterin TTT-Klubilla tiistaina 7. helmikuuta klo 18.00 keskusteluilta Isät ja pojat näyttämöllä ja näyttämön takana. Juha Muje ja Samuli Muje sekä Jari Leppänen ja Jasper Leppänen kertovat, millä tavoin teatteri on vaikuttanut kaikkeen, ja millaisia vaiheita isät ja pojat ovat käyneet läpi. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *