Liisan seikkailut
Liisan seikkailut

Toivoa on toivottomuudenkin keskellä – etiopialainen pakolainen pääsi synnyttämään terveysklinikalle

32-vuotias Kiru hymyilee rauhallisena. Mikään hänen olemuksessaan ei paljasta, että hän on synnyttänyt kello kuusi aamulla, vain viisi tuntia ennen kuin tapaamme hänet Pohjois-Keniassa sijaitsevan Kalobeyein pakolaisleirin terveysklinikalla.

Kirun neljäs lapsi, tyttö syntyi terveenä maailmaan, joka on helvetti monille. Lähes 200 000 tuhannen pakolaisen leirit Keniassa kertovat todellisuudesta, jossa maailman köyhimmät ja sorretuimmat ihmiset joutuvat elämään. Vuonna 1992 perustettu Kakuma ja pari vuotta sitten aavikolle noussut Kalobeyei eivät ole vain pakolaisleirejä, vaan luultavasti liian monen lopullinen asuinpaikka. Asukkaat ovat tulleet Etelä-Sudanista, Somaliasta, Etiopiasta, Kongon Demokraattisesta tasavallasta. He ovat tulleet etsimään jotain parempaa, mutta täällä he ovat, ja tänne jäävät.

Kiru on asunut Kalobeyeissa runsaan vuoden. Kuulen huomenna, miksi ja milloin hän lähti perheineen pakoon Etiopiasta, mitä ajattelee elämästä. Mitä toiveita hänellä on?

Hän saa lahjaksi Suomen World Visionin äitiyspakkauksen, joka on pilottihanke Keniassa. 1300 pakkausta on lennätetty tänne, ja niitä jaetaan äideille, jotka ovat käyneet neljästi neuvolassa ennen synnytystä. Pakkaus on sovitettu sikäläisiin olosuhteisiin, ja siinä on muun muassa hyttysverkko vauvalle ja kantoliina isille, jotta nämäkin oppisivat hoitamaan lapsiaan.

Se, että Kiru sai synnyttää terveysklinikalla, on toivottavasti pian monia afrikkalaisia naisia koskeva uudistus.

Mitä enemmän naiset saavat tietoa äitiyshuollosta, raskaudesta ja imetyksestä synnytyksen jälkeen, sitä paremmiksi heidän olosuhteensa muuttuvat.

Ilman hyväntekeväisyystyötä tekeviä ihmisiä näitä ihmeitä ei tapahtuisi. Siitä Kiru on esimerkki.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *