Better Call Saulista

 

Nyhverön opettajan rikolliseksi ryhtymistä seuraava Breaking Bad (2008–2013) saattaa olla näistä Netflixin sarjoista paremmin tunnettu, ja siitä voi olla tulossa odotettu elokuva, mutta esiosa Better Call Saul (2015–) on vähintään yhtä hyvää, ellei jopa parempaa viihdettä. Lipevästä asianajaja Saul Goodmanista (Bob Odenkirk) kertova jälkimmäinen on kasvanut neljässä tähänastisessa kaudessaan todelliseksi mestariteokseksi, jossa monet Breaking Badissä vähälle huomiolle jääneet hahmot ovat saaneet mahdollisuuden loistaa.

Sekä Breaking Bad että Better Call Saul perustuvat muun muassa David Lynchin hahmottelemaan ajatukseen siitä, että Amerikka on silotellun pinnan alla painajaismaisen väkivaltainen. Better Call Saul vakuuttaa etenkin henkilöiden, käsikirjoituksen, kuvauksen ja näyttelyn tasolla. Se käsittelee huumeita kauppaavaa alamaailmaa New Mexicon osavaltiossa sijaitsevassa Albuquerquen kaupungissa lähellä Meksikon rajaa. Se vaikuttaa uneliaalta, mutta on todellisuudessa rikosten merkitsemä. Saul Goodman, tai Jimmy McGill, joka on hänen oikea nimensä, sekaantuu osin tahtomattaan rikollisten hämäriin bisneksiin. Antisankari Saul on inhimillisimpiä televisiossa vähään aikaan esiintyneitä hahmoja, kiitos ristiriitaisuutensa. Hänestä pitää, vaikka hän onkin lurjus.

Saulin lempinimi on ”Slippin’ Jimmy”, koska hän on suulas ja osaa myydä roskaa hölmöille. Hän on sympaattisen oloinen tyyppi, joka keksii epärehellisiä ratkaisuja kohtaamiinsa ongelmiin. Hän haluaa kipeästi toimia oikein ja kärsii pimeästä puolestaan, mutta on lahjakkaimmillaan kieroilussa, eikä mahda itselleen mitään. Hänen nälkänsä menestyä vie voiton tarpeesta olla kunnollinen.

Tämän vuosituhannen alussa tapahtuvan Better Call Saulin muista henkilöistä parhaita ovat Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks), lakoninen entinen poliisi, joka ratkaisee roistojen ongelmia rahasta, Kimberly ”Kim” Wexler (Rhea Seehorn), kunnianhimoinen asianajaja ja Saulin tyttöystävä, joka tuntee miehensä tavoin vetoa huijaamiseen, mutta on tätä kunnollisempi, ja Gustavo ”Gus” Fring (Giancarlo Esposito), karismaattinen ja pelottava huumekauppias, joka pyörittää rahakasta metamfetamiinibisnestä Los Pollos Hermanos -kanaravintolaketjun sisällä. Nämä Breaking Badissä melko sivuun jääneet hahmot saavat paljon tilaa Better Call Saulissa. Sarjaformaatti mahdollistaa heidän persoonallisuuksiensa hitaan kehittämisen ja auttaa heidän motiiviensa ymmärtämistä.

Vaikka Better Call Saul sijoittuu aikaan ennen Breaking Badiä, se kuvattiin tämän jälkeen. Näyttelijät ovat nyt vanhempia, mutta heitä ei ole juuri maskeerattu, kuten on tapana, vaan heidät on jätetty luonnollisen ryppyisiksi. He näyttävät samoilta myös juonta selventävissä takaumissa, vaikka käyttävätkin niissä hassuja vanhanaikaisia vaatteita. Ratkaisu hämmentää. Se korostaa Better Call Saulin epätodellista tunnelmaa. Henkilöt elävät todellisuudessa, jossa tavallisten ihmisten huolet ovat kaukaisia ja jopa käsittämättömiä, ja jossa huumekaupan hengenvaarallinen peli varjostaa arkea.

Nimihahmon epätoivoiset pyrkimykset saada arvostusta johtavat hänen katkeroitumiseensa ja haluun kostaa hänelle selkänsä kääntäneelle järjestäytyneelle yhteiskunnalle. Saul pärjää lain harmaalla alueella ja rikollisten parissa. Hänen kalvava epävarmuutensa estää häntä kuitenkaan olemasta missään täysin luonnollinen. Roistot sietävät Saulia lähinnä siksi, että mieltävät hänet vaarattomaksi ja helpoksi käyttää hyväksi. He eivät ymmärrä häntä, vaan pitävät häntä hölmönä.

Better Call Saulin verenhimoiset meksikolaiset mafiosot tuntuvat aluksi typeriltä karikatyyreiltä, mutta muuttuvat uskottavammiksi tarinan laajentuessa ja ottaessa lisää kierroksia. Vince Gilligan ja Peter Gould, jotka olivat vastuussa myös Breaking Badistä, kehittämä ohjelma ottaa täyden hyödyn irti pitkästä muodostaan. Jaksot ovat yksittäisiä taideteoksia, mutta tarinaa pitää tarkastella suurena kokonaisuutena. Huumeiden myyminen ja rahan ansaitseminen jäävät toiseksi vallasta nauttimiseen verrattuna. Konnat eivät yleensä leveile tienesteillään, vaan pitävät matalaa profiilia ja saavat tyydytystä älykkäistä juonistaan.

Better Call Saulin henkilöiden tuhoon tuomitussa poukkoilussa on jotakin hyvin inhimillistä. He tietävät epäonnistuvansa, mutta jaksavat yrittää. Ehrmantraut pyrkii auttamaan taloudellisesti veljentytärtään ja tämän lasta, Wexler tavoittelee menestyksekästä uraa ja Fring unelmoi päätyvänsä johtavaksi huumeparoniksi, joka raivaa kilpailijat tieltään. Breaking Bad ja Better Call Saul kiinnostavat suurta yleisöä monipuolisuutensa takia. Ne ovat kuin helposti sulavia hienoja aterioita. Ne edustavat taitavaa visuaalista kerrontaa, josta nauttii varauksetta, vaikka tietäisi tapahtumat ennalta.

kulttuuri televisio-ja-elokuvat
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *