Iggy Popista ja albumista Préliminaires

Iggy Pop

Iggy Pop (s. 1947) on mielenkiintoinen mies. Hän on muusikko, lukuisten huumaavien aineiden väärinkäyttäjä ja viihtyy vielä kuusikymppisenäkin esiintymislavalla ilman paitaa. Onkin vain sopivaa, että hänen kiinnostuksen kohteensakin ovat mielenkiintoisia. Eräs sellainen on ranskalainen kirjailija Michel Houellebecq. Iggy Pop on haastatteluissa kertonut ihailevansa Houellebecqin tapaa kirjoittaa. Eikä hän ole yksin; Houllebecq on eräs kiinnostavimmista ja provokatiivisimmista nykykirjailijoista.

Nyt Iggy Pop on tehnyt Houellebecqin Mahdollinen saari -romaanin ympärille rakentuvan teemalevyn. Muusikon kuuluisa The Stooges -yhtye hajosi hiljattain kitaristi Ron Ashetonin valitettavan kuoleman myötä. Uusi levy, Préliminaires, on irtiotto tekijänsä muusta tuotannosta. Se on enimmäkseen rauhallinen, kaukana The Stoogesin kitararäminästä ja Iggy Popin omista punk-juurista.

Yllättävää kyllä, levy on myös onnistunut. Sen avaa nerokas uudelleentulkinta vanhasta chanson-klassikosta Les Feuilles Mortes. Iggy Pop onnistuu kohtalaisen hyvin ranskankielisistä vokaaleissakin, vaikka ei kieltä kunnolla taidakaan. Siitä siirrytäänkin Mahdollinen saari -romaanin tunnelmiin. Iggy Pop on maininnut pitävänsä erityisesti Houellebecqin kirjan käsitystä koirista ja onkin nimennyt romaanin kloonatun koiran koko kirjan suosikkihahmokseen. Préliminaires-levyllä onkin koiralle omistettu kappale A Machine for Loving. Siinä laulaja lukee otteita Houllebecqin romaanin englanninnoksesta.

Iggy Pop on onnistunut uudistumaan. Niin on tapahtunut ennenkin, esimerkiksi David Bowien kanssa tehdyillä klassikkolevyillä The Idiot ja Lust for Life. Préliminaires on epätasainen levy, mutta siinä on hetkensä. Se on myös selvästi parempi kuin todennäköisesti viimeiseksi jäänyt The Stooges –levy, The Weirdness. Iggy Popin seuraavia edesottamuksia jää odottamaan innolla.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *