Merkintöjä
Merkintöjä

Jan Kaus: Tähtiä ja neonvaloja

(Julkaistu Viro.nytin numerossa 1/2011)

Hienovaraista proosaa

Jan Kaus: Tähtiä ja neonvaloja, lyhytproosaa, NyNorden 2010 (Raija Hämäläinen suom.)

Jan Kaus on monipuolinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu muun muassa runoja ja proosaa. Hänet tunnetaan myös kääntäjänä, esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistus-romaanin virontajana. Tähtiä ja neonvaloja on Raija Hämäläisen suomentama proosavalikoima, joka sisältää lyhyitä katkelmia. Sen alkuteos, Miniatuurid, on yhdistelmä eri tyylejä. Tähtiä ja neonvaloja ei olekaan pelkkä novellikokoelma, sillä sen tekstit ovat paikoin hyvinkin runollisia. Kirja onkin yhdistelmä proosarunoa ja proosaa.

Fragmenteista ei tule hullua hurskaammaksi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä teksti on kaunista. Tallinn-Väike -katkelma alkaa seuraavasti: ”Unissa sieltä löytyvät kaikki ne kirjat joita tuolloin tuli ikävöityä.” Kausin tarinoiden taustalla on virolaisuus ja Viro, mutta katkelmat liikkuvat unen ja sattuman maisemissa. Yllättävätkään käänteet eivät ärsytä, jos niitä lähestyy runouden logiikalla. Kaikkea ei pidä ottaa kirjaimellisesti, vaan hyvin kirjoitettu teksti tarjoaa lähinnä ymmärrykseen auttavia vihjeitä.

Hämäläinen on hyvä kääntäjä. Tähtiä ja neonvaloja on hienovaraista proosaa, jonka suomentamisessa saa olla tarkkana. Hämäläinen suoriutuu kuitenkin urakastaan sen verran hyvin, että hän voisi kääntää Kausia lisääkin. Seuraavat kirjamessut (joissa Viro on teemamaana) ovat nimittäin melkein oven takana.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *