Merkintöjä
Merkintöjä

Jürgen Rooste: Citykani ja duracellpupu

(Julkaistu Viro.nytin numerossa 1/2011)

Iloittelua Tallinnasta

Jürgen Rooste: Citykani ja duracellpupu, runoja, NyNorden 2010 (Hannu Oittinen suom.)

Jürgen Rooste on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt julkaista paljon runoutta. Häneltä on ilmestynyt viroksi toista kymmentä kirjaa. Citykani ja duracellpupu on ensimmäinen runokokoelma, joka Roosteelta julkaistaan suomeksi. Häneen on voinut aiemmin tutustua muun muassa antologiassa Ajattelen koko ajan rahaa, mutta uusi valikoima on tervetullut laajempi katsaus tämän nuoren lyyrikon monipuoliseen tuotantoon.

Rooste on romanttinen boheemi. Hänen tapauksessaan se liittyy viinan ja naisten kanssa sähläämisen lisäksi myös yhteiskunnalliseen kommentointiin, jossa virolaista (tai länsimaista) elämäntapaa kritisoidaan kovin sanoin: ”voin hankkia itselleni / seitsemän tonnia maksavan pesukoneen / ja hajottaa sen vielä samana yönä”. Rooste kirjoittaa pilke silmäkulmassa, mutta onnistuu myös havahduttamaan. Hänen elämää ja muutosta janoavista runoistaan suomalainenkin lukija saa paljon irti.

Virolaisen runouden hovikääntäjä Hannu Oittinen on jälleen tehnyt tarkkaa työtä. Kirjan lopussa olevat jälkisanat voisivat olla pidemmätkin, mutta itse runoissa Oittinen tavoittaa hyvin alkuperäistekstien nyanssit. On hienoa, että Roostetta voi viimeinkin lukea myös kunnolla suomeksi.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *