Merkintöjä
Merkintöjä

Kati Neuvosen kirjasta Naku

Kati Neuvosen (s. 1975) esikoisrunoissa käsitellään naiseutta. Kirja on eräänlainen nuoren naisen tilinteko. Sivuilla päästetään irti menneisyydestä ja siirrytään kohti tulevaa. Äänessä ovat monenikäiset naiset, mutta pääpaino on nuoren naisen kokemuksilla ja ajatuksilla.

Alussa siteerataan laulaja Maritta Kuulaa. Valinta on perusteltu kahdeltakin kantilta. Ensinnäkin, Neuvosen kirjassa on rock-lyyrisyyttä; se on valtavirtarunoutta rosoisempaa. Toiseksi, myös Kuula käsittelee useissa lauluissaan naisena olemista.

Neuvonen pitää vertauskuvista. Eräs sellainen on kirjan nimessä. Naku on tietysti paitsi ruumiillinen tila (teos on muutenkin täynnä ruumiillisuuden kuvauksia: seksiä, lihomista ja laihtumista), niin Neuvosen mukaan myös tukijärjestö ”Nimettömät Anastettujen Käsilaukkujen Uhrit”. Huumoria, siis, jota kuivemman huumorintajun omaava lukija ei välttämättä ymmärrä.

Kirjan neljään osioon jaetut runot ovat miellyttävän lyhyitä. Ne ovat siistejä, proosamaisia katkelmia, joissa muodon eheys asettuu kontrastiin sisällön karheuden kanssa. Esikoisessaan Neuvonen kirjoittaa vaikeista asioista kevyesti. Esimerkiksi seksuaalisia kokemuksia tasapainotetaan leikinlaskulla. Satiiri on tietysti mitä vaikein laji, eikä Neuvonen siksi kirjassaan osukaan aivan nappiin. Toisaalta kirja on virkistävän erilainen, julkaisijansa poEsian näköinen.

Muuta:

Kirja kustantamon sivuilla

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *