Kirja-arvostelu: Aronpuro – Lehmän henkäys

Arvostelu julkaistu Katsaus-lehden numerossa 1/2009.

Raikas henkäys

Kari Aronpuro: Lehmän henkäys, runoja, Tammi 2008

Kari Aronpuro (s. 1940) on taas vauhdissa. Lehmän henkäys on pahennusta ja ihastusta herättäneen kirjailijan paras kirja vuosiin, ehkä vuosikymmeniin. Kyseessä on kirkkaasti paras vuonna 2008 ilmestynyt uusi kotimainen runokirja, ja hienoin kokeellinen teos sitten Leevi Lehdon vuonna 2004 ilmestyneen Ampauksia ympäripyörivästä raketista. Aronpuro pystyy vielä vanhoilla päivilläänkin päihittämään nuorempansa kevyesti.

Sisällön laadun kannalta onkin ikävää, että itse kirja on esineenä kehnosti tehty. Lehmän henkäys näyttää halvalta painotuotteelta, eikä sitä ilmeisesti ole edes vaivauduttu oikolukemaan. Siellä täällä on kirjoitusvirheitä, jotka kunnon kustannustoimittajan olisi pitänyt siivota pois. Yhtä kaikki, kaksikymmentäyhdeksän etydiä tai ”harjoitelmaa” sisältävä kirja on täyttä timanttia. Aronpuro leikkii ja kokeilee eri kirjoitustyyleillä, improvisoi ja onnistuu. Etenkin kuvarunot ja niin sanotut löydetyt runot toimivat:

”We Chinese super hacker!!!
Hahahahahah!!!! USA suck!!!!
We Chinese, we
play joke, we put pee pee in your
Coke. Hahahahah!! We hate you!!!!
Hahahahahahahahahah!!!! You
dumb.”

Voisi puhua anarkismista, jota kaikki runous tavallaan on. Hyvä runous rikkoo konventioita tai ainakin käyttää jo olemassa olevia järjestelmiä tyylikkäästi. Aronpuroa voisi tyylinsä puolesta helposti luulla 2000-lukulaiseksi nuoreksi runoilijaksi, niin paljon hän on ollut aikaansa edellä. Lehmän henkäys on pitkästä aikaa raikkain tuulahdus suomalaisessa runokentässä. Siitä tulee pyyhkeitä Tammelle ja kunniaa tekijälle.

Kommentit (1)
  1. heh, toi sitaatin runo oli jopa vieläkin hauskempi tässä koko kirjaa representoivana poimintana kuin itse kirjan sivuilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *