Madridista

Madrid

Vietin hiljattain viikon Madridissa. Koskaan ennen en ole ollut yhtä eloisassa ja meluisassa kaupungissa. Olen käynyt New Yorkissa, Pariisissa, Roomassa ja Firenzessä, mutta yksikään näistä kaupungeista ei elä hetkessä samalla tavalla kuin Madrid.

Espanjan pääkaupungissa menneisyys ja nykyisyys lyövät kättä. Madrid on Euroopan Unionin pääkaupunki, siis tietyssä mielessä koko Euroopan pääkaupunki. Ja sellaiselta se näyttää. Mantereellamme on meluisa ja värikäs pääkaupunki.

Hiljaisuuteen tottuneella suomalaisella on aluksi vaikea käsittää, kuinka paljon elämää Madridissa on. Rooma, Firenze ja muut vanhat italialaiset kaupungit elävät enimmäkseen menneisyydessä, mutta madridilaiset elävät myös tässä ja nyt.

Tästäkin kaupungista löytyy museoita ja taideaarteita, mutta myös maailman parasta jalkapalloa, läpi yön auki olevia salakapakoita ja paljon muuta nähtävää. Museoissa saa painia turistimassojen kanssa ja baarit ovat tupaten täynnä. Madridiin ei kannata mennä ihmisiä pakoon, vaan päinvastoin ihmisiä katsomaan.

Koska Espanja on Italiaan verrattuna varoissaan, Madrid on suurkaupungiksi siisti ja puhdas. Ja, jälleen kuten muutkin suurkaupungit, se on vaarallinen öiseen aikaan. Mutta vaarat unohtuvat hengittäessä Madridin eläväistä ja melkein karnevalistista ilmapiiriä. Välillä hengästyy. Silloin on hyvä loikoilla puistoissa tai lähteä maaseudulle.

Kotiin palaavalle suomalaiselle matkaajalle nousee mieleen kaksi ajatusta:

Ei enää koskaan.

Koska uudestaan?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *