Merkintöjä
Merkintöjä

Matti Komulainen ja Pertti Leppänen: U:n aurinko nousi lännestä

Maanalainen tunnetuksi

Matti Komulainen ja Pertti Leppänen: U:n aurinko nousi lännestä, tietokirja, Sammakko 2009

Underground tarkoittaa maanalaista, harvojen tietämää. Mainstream tarkoittaa puolestaan valtavirtaa, yleisesti tunnettua. Tämä kirja näyttää, kuinka maanalaisesta tehdään valtavirtaa. Turun undergroundia käsittelevä tietokirja U:n aurinko nousi lännestä on yleistajuinen ja helppolukuinen teos. Se on selvästi suunnattu massoille, siis niille, jotka eivät underground-ilmiöstä mitään tiedä.

Underground, eli U, tunkeutui Suomeen 1960-luvun Yhdysvalloista. Sen puitteissa harrastettiin kokeellista poikkitaiteellista toimintaa. Underground virisi Helsingissäkin, mutta parasta taidetta tehtiin Turussa. Tästä on kiittäminen muun muassa Harro Koskisen (s. 1945) kuuluisia sikamaalauksia, Jarkko Laineen (1947-2006) kirjallista tuotantoa, Markku Innon (s. 1945) runoja ja M.A. Nummisen (s. 1940) musiikkia. U oli virallisesti olemassa vain muutamia vuosia 1960-luvun lopusta 1970-luvun alkuun, mutta se onnistui silti ravistelemaan kulttuurin ja yhteiskunnan kenttää.

Kuten sanottu, Turun Undergroundin juuret olivat Yhdysvalloissa. Esikuvia olivat muun muassa hipit ja jipit, beat-tyylin kirjailijat ja ylipäätään kaikki rapakon takana tapahtunut tuore kulttuurillinen toiminta. Kaikki oli kiinnostavaa ja kaikesta kiinnostuttiin. Näin oli etenkin siksi, koska tuolloinen Suomi eli pysähtyneisyyden tilassa. Yhteiskunta polki paikallaan, missään ei tapahtunut mitään. U:ssa vaikuttaneiden taiteilijoiden toiminta herättikin aikanaan melkoista närkästystä. Oli oikeusjuttuja ja pidätyksiä, kaikenlaista riehumista.

U:n aurinko nousi lännestä kertoo tarpeellisen taustoista, tapahtumista ja ihmisistä. Kirjasta jää kaupallinen vaikutelma. Se kertoo omaa kieltään siitä, kuinka virallinen yhteiskunta on hyväksynyt undergroundin, tehnyt siitä ja sen parissa työskennelleistä osan virallista kulttuuria. Kirja ei ole huono. Se on näppärä yleisteos aiheesta, josta on tätä ennen ollut olemassa vain lukuisia irrallisia kirjoitelmia. Toivoisi vain, että teoksessa reviteltäisiin enemmän.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (1)

  1. Eeva Karhunen

    U-turn.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *