Milan Kunderasta ja romaanista Olemisen sietämätön keveys

Milan Kundera

Milan Kundera (s. 1929) on nerokas kirjailija. Hänen romaaneissaan yhdistyvät fakta ja fiktio, essee, filosofia, runous ja musiikki. Niitä ei kuitenkaan niputeta yhteen väkinäisesti, vaan kaikki saadaan ikään kuin puhaltamaan yhteen hiileen. Kaikkien Kunderan romaanien sydämessä on kuitenkin romaanin tärkein osa-alue, eli tarina. Tämä perinteinen voimanlähde kuljettaa hänen kirjojaan eteenpäin.

Kunderan suosituin romaani on Olemisen sietämätön keveys. Syystä. Se niputtaa käsittelemänsä aikakauden jännitteineen ja leikkeineen. Tämä aikakausi on 1960- ja 1970-lukujen kommunismin pyörteissä oleva Eurooppa. Keskiössä on vuonna 1968 miehitetty Tšekinmaa ja sen muutamat asukkaat. Kommunismista Kunderalla ei ole mairittelevaa mielipidettä.

Romaani on rakenteeltaan runollinen ja musikaalinen. Se sisältää lyhyitä lukuja, jotka on järjestetty täsmällisiin osastoihin. Osastoilla on nimet: Keveys ja paino, Sielu ja ruumis, Käsittämättömäksi jääneet sanat, Sielu ja ruumis, Keveys ja paino, Suurmarssi ja Kareninin hymy. Jo nimistä huomaa, että teemat toistuvat. Kundera ei tosin toista itseään, vaan varioi aihetta. Useimmat osastot rakentuvat jonkin filosofisen ajatuksen ympärille. Ne ovatkin samalla ajatuskokeita, esseenomaisia pyyhkäisyjä kulloinkin käsiteltävänä olevaan aiheeseen.

Olemisen sietämätön keveys on klassikko rakenteeltaan ja tarinaltaan. Vaikeita aiheita ei käsitellä kepeästi, vaan kevyesti. Tuntuu, ettei yksikään kirjan osa ole väkinäinen. Kaikki on mietitty, kaikki sulautuu saumattomasti yhteen. Siinä mielessä romaani onkin kuin tarkkaan mietitty sävelmä. Olemisen sietämätön keveys on täydellinen lukukokemus, jossa kulkevat rinta rinnan keveys ja paino.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *