The Looming Towerista

The Looming Tower (2018) järkyttää ja suututtaa. Tilausvideopalvelu Hulun minisarja dramatisoi syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin johtaneet tapahtumat. Osin fiktiivisessä sarjassa väitetään, että Yhdysvaltojen johdon osaamattomuus, välinpitämättömyys ja ylimielisyys olivat vuoden 2001 hyökkäysten tärkeitä syitä. Jaksojen mukaan keskustiedustelupalvelu CIA:ssa, keskusrikospoliisi FBI:ssa ja Amerikan hallituksessa työskenteli osaavia henkilöitä, mutta heidän äänensä hukkuivat tukahduttavaan byrokratiaan ja haarojen keskinäiseen kilpailuun. Lopputulos oli katastrofi.

The Looming Toweria ei luonnollisesti kannata ottaa täysin todesta, mutta se antaa kohtalaisen uskottavan kuvan terroristeista ja heitä vastaan käydystä sodasta. Tyylikäs sarja perustuu Lawrence Wrightin kirjaan (2018), jossa seurataan Osama bin Ladenin ja hänen perustamansa Al-Qaida-terroristijärjestön nousua 1990-luvulla. Pääosassa ovat CIA:n ja FBI:n terrorismin vastaiset yksiköt. Ne käyvät uudenlaista sotaa, jossa tärkeää on tieto. Niiden tavoitteena on estää hyökkäys Yhdysvaltojen mantereelle keräämänsä informaation avulla.

Fundamentalistiset muslimit vihaavat amerikkalaisia heidän naiiviutensa ja tietämättömyytensä takia. Lähi-itä näyttäytyy heille anarkistisena paikkana, jota vain liittolaisuudet Israelin ja Saudi-Arabian kanssa pitävät koossa. Yhdysvaltalaisten viranomaisten on vaikea ymmärtää terroristien muodostamaa uhkaa. Heitä vastaan asettuu erilainen vihollinen, joka ei pelkää kuolemaa, ja joka on valmis suuriin uhrauksiin toteuttaakseen tavoitteensa. Fundamentalistien päämäärät vaihtelevat, mutta useat heistä haluavat tappaa amerikkalaisia.

Lähes kaikki The Looming Towerin hahmot ovat todellisia henkilöitä tai perustuvat näihin. Heidän kohtelunsa vaihtelee. FBI-pomo John P. O’Neillistä ja agentti Ali Soufanista annetaan myönteinen kuva, siinä missä CIA:n tiedustelupäällikkö Martin Schmidtiä (oikeassa elämässä Michael Scheuer) ja Condoleezza Ricea kohdellaan kovakouraisesti. Vaikutelma on, että kukaan hahmoista ei ymmärrä vaaraa tai hallitse sitä. The Looming Tower on hyvin kirjoitettu ja näytelty. Se ei ole syvällinen, mutta siitä saa hyvät perustiedot syyskuun 11. päivän tapahtumien taustoista.

On pelottava ajatella, että syksyllä 2001 liikkeellä olleet terroristit olisi saatu pysäytettyä vain täydelliseen valvontaan perustuneessa yhteiskunnassa. Hyökkääjät käyttivät hyväksi järjestelmän porsaanreikiä, kuten Amerikan avoimuutta ja vapautta, ja viettivät maassa aikaa ennen iskuja. He valmistautuivat viranomaisten silmien alla. Osa terroristeista oli saudeja ja CIA:lla oli tieto heidän saapumisestaan Yhdysvaltoihin. Sitä ei kuitenkaan jaettu FBI:n kanssa, koska järjestöt taistelivat rahoituksesta ja vallasta. Seuraus oli traaginen, eikä tiedustelufarssista saatu ketään kunnolla vastuuseen. Asian puiminen The Looming Towerissa on siksi perusteltua.

The Looming Tower on arveluttavan trendikäs, koska sen katsominen rapauttaa todennäköisesti entisestään amerikkalaisten uskoa johtajiinsa. He eivät ole tehtäviensä tasalla ja pettävät kansalaiset pikkumaisuudellaan. Sarja saa miettimään salaliittoteorioita ja vaihtoehtoisia hallintomuotoja. Demokratia on The Looming Towerissa rapautunut lähes korjaamattomalle tasolle.

Yhtymäkohdat tähän päivään ovat ilmeiset. On esimerkiksi vaikea nähdä, että Yhdysvaltojen kaoottinen nykyinen johto pystyisi estämään tarpeeksi määrätietoisia terroristeja. Satunnaiset ja mielivaltaiset maahantulokiellot eivät tähän riitä. Ratkaisu ei myöskään ole valvonnan kohtuuton lisääminen, koska se johtaa helposti väärinkäytöksiin, kuten tiedusteluelin NSA:n ryvettyminen taannoisessa tietovuotoskandaalissa osoitti. Terroristien pysäyttäminen on mutkikasta työtä. The Looming Towerissa siihen ei suhtauduta kaikkien toimesta tarpeellisella vakavuudella.

Hulun tuore sarja on ollut sen verran suosittu, että sille kaavaillaan jatkoa. Aihetta ei ole käsitelty loppuun, vaikka WTC-tornit romahtivatkin. Jihadistijärjestö Isisin nousu ja tuho todisti, että uskonnollisesti motivoitunut terrorismi ei ole kuollut, vaan elää vahvana. Sen kohdistuminen länsimaihin ei ole pelkästään Amerikan syytä. Maan politiikka on kuitenkin ollut vaikuttamassa asiaan, kuten The Looming Towerista selviää. Terrorismin täydellinen kitkeminen ei ehkä ole mahdollista, mutta sen rakenteellisiin syihin voidaan puuttua. The Looming Towerin kaltaisille varoituksille ei tällöin olisi yhtä suurta tarvetta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *