Merkintöjä
Merkintöjä

Tytti Heikkisen kirjasta Varjot astronauteista

Tytti Heikkinen (s. 1969) kirjoittaa kokeellista runoutta. Hän on nyt julkaissut kaksi kirjaa, molemmat poEsialta. Esikoinen, Täytetyn eläimen lämpö, sisälsi käännös- ja hakukoneiden avulla toteutettua runoutta. Uusin, Varjot astronauteista, jatkaa samoilla jäljillä.

Uuden kirjan alussa siteerataan suomalaisen kokeellisen runouden ehkä näkyvintä tekijää, Leevi Lehtoa. Lainauksessa väitetään aivan oikein, että mikä tahansa voi olla runoutta. Tätä filosofiaa Tytti Heikkinenkin toteuttaa.

Täytetyn eläimen lämpö sai viime vuonna innostuneen vastaanoton. Jopa niin innostuneen, että kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Se on kokeelliselle runoudelle harvinaista.

Varjot astronauteista -kirjasta tulee väistämättä mieleen Teemu Mannisen muutaman vuoden takainen Lohikäärmeen poika. Heikkinen ei siis keksi pyörää uudestaan. Teinilehtien keskustelupalstoilta kootut ”runot” sopisivat erinomaisesti Mannisen kirjaan.

Muutakin materiaalia toki on. Toinen Varjot astronauteista -kirjan sukulaisteos on Leevi Lehdon Ampauksia ympäripyörivästä raketista. Molemmat hyödyntävät jo olemassaolevaa materiaalia mielenkiintoisella tavalla. Kumpikin leikkii kielen loputtomilla mahdollisuuksilla ja hyödyntää niitä runoudessa.

Varjot astronauteista on yhtä aikaa raskasta ja helppoa luettavaa. Kirjasta ei saa helposti otetta; siinä ei oikeastaan ole punaista lankaa. Toisaalta lukemisen voi aloittaa mistä tahansa ja saada heti juonen päästä kiinni. Tämä helppo vaikeus on kaiken kokeellisen runouden ytimessä.

Muuta:

Kirja kustantamon sivuilla

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *