MinäKertoja
MinäKertoja

Saara Aalto opettaa suomalaiset unelmoimaan

Jos vaan jotakin rakastaa, niin sitä kohti!

-Saara Aalto

Maanantai-iltana suuri joukko ihmisiä vaelsi kohti Senaatintoria. Britannian X Factor -kilpailussa finaaliin asti edennyt laulaja Saara Aalto esiintyisi seitsemältä Helsingin tuomiokirkon portailla.

Kun saavuimme paikalle, tori kuhisi ihmisiä. Kuljimme Tuomaan joulumarkkinoilla kojulta toiselle, kurkistelimme pienten mökkien välistä kirkon portaille. Sillä hetkellä toivoin olevani vähintään 210 senttimetriä pitkä. Jotkut lähestulkoon kiipesivät seiniä pitkin nähdäkseen edes vilauksen supermenestyksen saavuttaneesta suomalaislaulajasta.

saaraaalto_0919_kuva_villepaulpaasimaa-1
Saara Aalto lauloi itsensä Britannian X Factorin finaaliin. KUVA: Ville Paul Paasimaa. LÄHDE: saaraaalto.com

Odottelimme esityksen alkua pipomeren keskellä. Kaksikymmentä minuuttia, kolmekymmentä minuuttia. Pakkanen puhalsi lapasten läpi, varpaat vilustuivat saappaissa. Emme nähneet kunnolla lavalle. Juontaja Kristoffer Ignatius piti tunnelmaa yllä. Välillä yleisö hurrasi, mutta musiikkia ei kuulunut. Olikohan Saara jo siellä?

”Mä lähden nyt”, seuralaiseni sanoi. Hänellä ei ollut lainkaan pipoa, ja hänen korvansa olivat tulipunaiset.

Yleisö huusi toiveikkaasti Saaran nimeä. Olikohan kuvausryhmä jumittunut jonnekin? Lopulta menimme ostamaan glögit Kiseleffin talosta.

Juuri silloin jonkinlaista liikehdintää alkoi tapahtua. Ulkoa kantautui ääniä, paksuihin toppatakkeihin pukeutuneet tädit nousivat tuoleiltaan. Kymmenen tuhatta ihmistä taputti, kello oli joitakin minuutteja vaille kahdeksan.

”Nytkö se alkaa”, kysyin vieressä seisoneelta naiselta.

”Joo”, hän sanoi ja ryntäsi ulos kahvilasta.

Valkoiseen viittaan ja talvisaappaisiin pukeutunut lumikuningatar tervehti yleisöä kirkon portailta. (Jossain vaiheessa ilmeisesti joulupukkikin oli mukana, mutta häntä en nähnyt). Otimme glögit mukaan pakkaseen. Hymy nousi huulille, kun Saara Aalto otti estradin haltuunsa ja lauloi Frozen-elokuvasta tutun Let It Go -biisin, sen sanat: ”The cold never bothered me anyway.”

Senaatintorin esityksen voi katsoa esimerkiksi täältä, MTV:n sivuilta.

helsingin-tuomiokirkko
Valitettavasti sain kuvia vain raketeista.

Yhteensä neljä kappaletta esittänyt laulaja muistutti yleisöä siitä, ettei pidä päästää unelmistaan irti. Hänellä itsellään on lapsesta asti ollut unelma siitä, että pääsisi viemään ”suomalaista eksotiikkaa ja rakkautta” myös maailmalle. Hän valoi uskoa siihen, että suurien haaveiden toteuttaminen on mahdollista.

”Me suomalaiset ollaan aivan yhtä hyviä ja lahjakkaita ja älykkäitä ja sisukkaita ja pystyviä kuin kaikki muutkin!”

”Jos vaan jotakin rakastaa, niin sitä kohti!”

Saara Aalto sanoi, että on aina tehnyt asioita sydäntään seuraten, asioita jotka ovat hänestä tuntuneet hyviltä. Ne eivät välttämättä ole aina esimerkiksi ”yhteiskunnallisesti hyväksyttyjä” tai ”mediassa hypetettyjä”, mutta sillä ei ole väliä.

”Sillä on väliä, että sä oot onnellinen.”

senaatintori-my-helsinki-1
My Helsinki.

Luin Anna-lehdestä, että Aalto opiskelee parhaillaan elämäntaitovalmentajaksi. Senaatintorin esityksen välispiikeissä kävi todellakin ilmi, että hänellä on kykyä myös toisten kannustamiseen.

Olen lukenut unelmien merkityksestä monista elämäntaito-oppaista. Vaikka kuinka alleviivaisin niistä viisaita lauseita, nuo opetukset yleensä unohtuvat viimeistään synkkänä maanantaiaamuna pikapuuroa syödessä. Negatiiviset ajatukset tunkevat mieleen räntäsateessa tarpoessa, lapaset märkinä. Onko mitään järkeä kirjoittaa? Maailma on jo pullollaan hyviä kirjoja. Klassikoita. Menestysromaaneja. Jos en enää koskaan naputtele sanaakaan, huomaako kukaan? Kirjailjan työ on yksinäistä, taloudellisesti epävarmaa, henkisesti raskasta.

Jaksanko tällaista loppuelämäni?

Siksi on virkistävää ja inspiroivaa nähdä omin silmin ihminen, joka on toteuttanut unelmansa, ollut rohkea, laittanut kaiken peliin. Uskonut itseensä ja pysynyt valitsemallaan tiellä.

Olen katsonut ihaillen Saara Aallon esityksiä X Factor -kilpailussa. Joka kerta hän on heittäytynyt esityksiin täysillä, laulanut, tanssinut, viihdyttänyt yleisöä. Hänen upea äänensä on täyttänyt koko areenan – ja katsojien sydämet. Suosikkejani ovat olleet The Winner Takes It All, Chandelier, RunWho You Are ja All I Want For Christmas Is You.

saaraaalto_0754_kuva_villepaulpaasimaa-1
Saara Aalto. KUVA: Ville Paul Paasimaa. LÄHDE: saaraaalto.com

Saara Aallon menestys kannustaa meitä muitakin pitämään haaveistamme kiinni ja toteuttamaan ne. Se vain vaatii paljon työtä ja sinnikkyyttä, intohimon paloa. Rakkautta omaan tekemiseen. Sitä, että avaa romaanitiedoston ja kirjoittaa. Tai soittaa pianolla yhä uudelleen Chopinin valsseja. Tai avaa matematiikan kirjan ja laskee niin kauan, että osaa. Tai vetää luistimet jalkaansa ja jatkaa harjoittelua. Se vaatii sitä, ettei lannistu vastoinkäymisten koittaessa vaan jatkaa eteenpäin.

Vaikka räntäsateessa.

Jonakin päivänä se palkitaan.

Tänä iltana klo 22 Subilla nähdään jännittävä X Factor -superfinaali, monta viikkoa kestäneen kilpailun huipentuma. Toivotan Saara Aallolle paljon onnea illan esityksiin!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *